Malé, sladké, krémové a všetkých chutí a farieb – to sú cupcakes, teda tortičky v malom prevedení. Je to výhodná forma ako upiecť dezert na slávnostnú príležitosť a nemusieť piecť a zdobiť tortu.
Toto je jednoduchšie a vhodné aj pre začiatočníka.
Cesto sa pripravuje tak ako na tortu a krém si prispôsobíte chuti a sezóne. A ešte jednu výhodu vidím – každý zje na koľko si trúfa a nie je nutné zjesť kus krémovej torty s troma vrstvami maslového krému :)
Nech sa páči upečte si jednoduché a mimoriadne chutné cupcakes :)
Odporúčame prečítať: Vynikajúca bezlepková bábovka!
Budete potrebovať:
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 180 g trstinového cukru
- 35 g kakaového prášku
- 1 ks vajce
- 100 g banán
- 120 ml teplej vody
- 60 ml mlieka
- 60 ml oleja ( kokosového tuku)
- vanilkový extrakt
- štipku soli
- 3/4 čl sódy bikarbony
- 3/4 čl prášku do pečiva ( bez fosfátov)
Príprava:
Zmiešajte všetky suché suroviny ( múka, cukor, soľ, prášok do pečiva, sóda bikarbona, kakao). Zrelý banán roztlačte vidličkou na kašu, pridajte rozšľahané vajce, mlieko, olej, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Pridajte suchú zmes a spracujte cesto. Naplňte košíčky do 3/4 a pečte ich pri teplote 180°C cca 20 minút. Drevenou špajlou zistíte či sú upečené.
Krém:
Vo vodnom kúpeli si rozpustite dobrú horkú čokoládu (nad 60% ), nechajte chvíľu vychladnúť. Vyšľahajte zmäknuté maslo, pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu a pridávajte za stáleho šľahania čokoládu.
Na záver ešte odporúčame: Bezlepkové recepty: Makovo-maková torta
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk