Cheesecake určite dobre poznáte. Sýty dezert so sušienkovým základom má však množstvo variácií. Môže byť pečený aj nepečený, s rôznymi druhmi polevy alebo s ovocím. Dnes vám prinášame recept na cheesecake, ktorý ste možno ešte nejedli.
Momentálne nám v záhradkách dozrievajú černice, ktoré nielenže sú veľmi zdravé, ale dajú sa použiť do rôznych koláčov a môžu vám ozvláštniť aj cheesecake! Ja som zvolila čokoládový a kombinácia týchto chutí je skvelá. Sladkosť čokolády a kyslosť ovocia spolu vytvárajú skvelú harmóniu. Poďte sa teda pustiť do prípravy!
Budeme potrebovať:
- 300 g sušienok
- 100 g masla
- 500 g mascarpone
- 250 g mäkkého tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
- 4 vajíčka
- 2 lyžice kakaa
- 1 čokoládový puding v prášku
- 1 čl vanilkového extraktu
- černice
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 180°C. Sušienky rozomelieme a zmiešame so zmäknutým maslom. Tortovú formu s priemerom 28 cm vystelieme papierom na pečenie a okraje vymastíme. Sušienkovú masu prenesieme do formy, utlačíme a urobíme aj malý okraj. Korpus dáme do rúry a pečieme asi 10 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
2. Zatiaľ čo nám korpus chladne, pripravíme si plnku. Začneme roztopením čokolády. Nalámeme ju na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou na šľahanie. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá a hladká čokoládová zmes. Ak by kocky čokolády nešli rozpustiť, misku dajte nad vodný kúpeľ a miešajte.
Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta
3. Vo veľkej mise zmiešame mascarpone, tvaroh a kyslú smotanu. Stačí miešať aj ručne metličkou. Potom po jednom pridávame vajíčka, nakoniec aj vanilkový extrakt. K tvarohovej zmesi primiešame čokoládu, ktorá však musí byť vychladnutá a nakoniec aj kakao a čokoládový puding. Zmes môžete ešte prípadne dochutiť trochou cukru, čo je však na vás.
Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies
4. Túto masu vylejeme na predpečený korpus a pridáme umyté a nakrájané černice. Koľko ich pridáte je na vás. Ja som ich dávala na dvakrát, prvýkrát hneď na začiatku – tie trochu spadnú dole a potom asi po 20 minútach – tie zostali na vrchu. Keď pridáte do takéhoto koláča ovocie, povrch sa vám popraská, preto nemôžete čakať nič dokonalé. Mne sa to však páči, preto som nedala ani polevu. Prvých 10 minút pečieme na 180°C, potom teplotu stiahneme na 160° a pečieme ešte 50 minút.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
Aj keď to možno na prvý pohľad vyzerá ako náročný dezert, opak je pravdou. Jeho príprava je jednoduchá a nie je ani časovo náročná. Dlhá je len doba pečenia. Treba ešte upozorniť, že cheesecake je po upečení v strede trasľavý, čo je však úplne v poriadku. Nemôžete ho jesť hneď, najlepšie je nechať ho vychladnúť cez noc v chladničke a podávať na ďalší deň, keď bude úplne tuhý.
Prajem vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová