Jednoduché comfort food pre chladné večery: Záchrana, keď sa ti nechce variť!

comfort food recepty

Niektoré večery si nežiadajú experimenty v kuchyni ani luxusné ingrediencie. Niekedy chceme len niečo teplé, voňavé a upokojujúce – niečo, čo pripomenie, že aj po dlhom dni môže byť svet znova príjemné miesto. Práve vtedy prichádza na scénu comfort food – jedlo, ktoré vonia po domove, chutí ako pokoj a objíma nás rovnako ako obľúbená deka.

Reklama

Comfort food nie je o zložitosti, ale o pocite. Stačí pár základných surovín, trochu tepla a lásky, a aj najobyčajnejšie jedlo sa zmení na malý rituál radosti. Tieto recepty sú ideálne pre chladné večery, keď sa vám nechce variť, no túžite po tanieri útulného pohodlia. Sú rýchle, chutné a vždy fungujú – pretože najlepšie jedlá bývajú tie najjednoduchšie.

comfort food recepty bez mäsa
Freepik

Syrové cestoviny z jedného hrnca

Ingrediencie

  • 250 g cestovín (penne, fusilli alebo farfalle)

  • 1 PL masla

  • 1 šálka smotany na varenie

  • 120 g strúhaného syra (cheddar, gouda alebo mozzarella)

  • Soľ, čierne korenie, štipka muškátového orieška

Postup

Do veľkého hrnca dajte variť cestoviny v osolenej vode. Keď sú takmer hotové (asi 1 minútu pred dovarením), zlejte ich, ale nechajte na dne trochu vody – práve tá vytvorí základ omáčky. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom vlejte smotanu. Znížte teplotu a postupne prisýpajte syr, stále miešajte, aby sa krásne roztopil a vytvoril jemnú, hustú omáčku.

Dochutíme korením a muškátovým orieškom, ktorý jedlu dodá hĺbku. Ak máte chuť na niečo extra, pridajte lyžicu horčice, trochu chilli alebo opečenú slaninu. Táto kombinácia vás zaručene postaví na nohy aj po najnáročnejšom dni.

tekvicová polievka recept
Freepik

Krémová tekvicová polievka

Ingrediencie

  • ½ menšej hokkaido tekvice

  • 1 väčší zemiak

  • 1 cibuľa

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • 1 PL olivového oleja

  • 100 ml smotany na varenie

  • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

Postup

Tekvicu umyte, nakrájajte na kúsky (hokkaido netreba šúpať) a spolu s na kocky nakrájaným zemiakom a cibuľou opečte na olivovom oleji. Pečte, kým zelenina zmäkne a začne karamelizovať – práve to dodá polievke bohatú chuť. Potom zalejte vývarom a varte 15 minút.

Polievku rozmixujte dohladka a pridajte smotanu. Dochutíme korením a štipkou muškátového orieška. Ak ju chcete posunúť ešte o úroveň vyššie, podávajte ju s praženými semienkami a kvapkou tekvicového oleja. Výsledok? Krémová oranžová dokonalosť, ktorá zahreje celé telo.

Zapekané toasty s mozzarellou a pestom

Ingrediencie

  • 4 plátky toastového chleba

  • 2 PL bazalkového pesta

  • 2 plátky mozzarelly

  • 2 plátky paradajky

  • Olivový olej

Postup

Na dva plátky chleba natrite bazalkové pesto – buď domáce, alebo kupované kvalitné. Pridajte mozzarellu a paradajku, priklopte druhým plátkom. Z vonkajšej strany potrite chlieb tenkou vrstvou olivového oleja – práve ten zabezpečí krásne chrumkavú kôrku.

Toasty opečte na panvici alebo v toastovači dozlatista, aby sa syr roztopil a spojil chute. Po rozkrojení sa vám z nich rozvonia teplo, talianska vôňa a trocha nostalgie. Skvelé s rukolou alebo paradajkovým dipom.

ryža s vajíčkom recept
Freepik

Ryža s vajíčkom po ázijsky

Ingrediencie

  • 1 šálka uvarenej ryže

  • 2 vajcia

  • 1 jarná cibuľka

  • 1 PL sójovej omáčky

  • 1 ČL sezamového oleja

  • Voliteľne: hrášok, kukurica, chilli

Postup

Na panvici rozohrejte sezamový olej a vlejte rozšľahané vajcia. Keď sa začnú zrážať, miešajte ich drevenou varechou, aby vznikli jemné kúsky praženice. Pridajte ryžu – najlepšie tú, ktorá zostala z predošlého dňa, pretože je sypkejšia.

Zalejte sójovou omáčkou, premiešajte a opekajte 3–4 minúty, kým sa všetko spojí a ryža získa jemnú farbu i vôňu. Na záver pridajte nasekanú jarnú cibuľku a podávajte s lyžicou kimchi alebo plátkami uhorky. Jednoduché, rýchle a plné chute.

Zemiaková kaša s opekanou cibuľkou a maslom

Ingrediencie

  • 600 g zemiakov

  • 50 g masla

  • 100 ml mlieka

  • Soľ, čierne korenie

  • 1 cibuľa na ozdobu

Postup

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Po scedení ich roztlačte s maslom – práve ono dodá kaši bohatú chuť. Prilejte teplé mlieko a miešajte, až kým nevznikne jemná, nadýchaná hmota.

Na panvici si zatiaľ opečte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Sladkastá chuť opečenej cibule je tým detailom, ktorý premení obyčajnú kašu na luxusné comfort food. Podávajte ako samostatné jedlo s kyslou uhorkou alebo ako prílohu k vajíčku.

čo rýchlo navariť po práci
Freepik

Jablkový crumble s ovsenými vločkami

Ingrediencie

  • 3 väčšie jablká

  • 4 PL ovsených vločiek

  • 2 PL masla

  • 2 PL trstinového cukru

  • 1 ČL škorice

  • Štipka soli

Postup

Jablká ošúpte, nakrájajte na kúsky a vložte do zapekacej misky. Posypte ich trochou cukru a škorice. V samostatnej miske zmiešajte vločky, zvyšný cukor, škoricu, soľ a maslo – rukami vytvorte drobivú zmes.

Touto zmesou posypte jablká a pečte pri 180 °C približne 25 minút, kým vrch nezhnedne. Po vytiahnutí nechajte pár minút odpočívať. Crumble chutí úžasne samotný, no s vanilkovým jogurtom alebo zmrzlinou sa mení na malý zázrak.

Zapekané cestoviny so syrom a brokolicou

Ingrediencie

  • 200 g cestovín

  • 100 g brokolice

  • 1 šálka smotany na varenie

  • 100 g syra

  • Soľ, korenie

Postup

Cestoviny uvarte „al dente“ a sceďte. Brokolicu rozdeľte na malé ružičky a krátko sparte v horúcej vode. V miske zmiešajte smotanu, nastrúhaný syr, soľ a korenie.

Cestoviny s brokolicou vložte do zapekacej formy, zalejte syrovou zmesou a pečte 20 minút pri 180 °C, kým sa na vrchu nevytvorí zlatistá kôrka. Tento recept milujú aj deti – a navyše spotrebujete aj zvyšky z chladničky.

čo jesť, keď je vonku zima
Freepk

Vajcia na masle s bylinkami a toastom

Ingrediencie

  • 2 vajcia

  • 1 PL masla

  • čerstvé bylinky (pažítka, petržlen)

  • 2 plátky toastového chleba

Postup

Na panvici rozohrejte maslo a rozbite doň vajcia. Smažte ich podľa chuti – na mäkko, na tvrdo alebo ako praženicu. Soľte až po dosmažení, aby žĺtok zostal krásne krémový.

Na záver posypte čerstvými bylinkami a podávajte s opečeným toastom. Jednoduché raňajky? Možno. Ale v chladný večer je to dokonalé comfort food, ktoré vás postaví na nohy.

Hrnčekový čokoládový koláč (za 5 minút)

Ingrediencie

  • 4 PL hladkej múky

  • 2 PL kakaa

  • 2 PL cukru

  • 3 PL mlieka

  • 1 PL oleja

  • ½ ČL kypriaceho prášku

  • Štipka soli

Postup

V hrnčeku zmiešajte suché suroviny – múku, kakao, cukor, kypriaci prášok a soľ. Pridajte mlieko a olej, premiešajte vidličkou, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.

Vložte do mikrovlnky na 90 sekúnd (max. 800 W). Po vytiahnutí nechajte koláč chvíľu odstáť – bude jemne vláčny a čokoládový. Skvelý s lyžičkou jogurtu, orieškami alebo malinami.

Reklama

Pripravené jedlo raz-dva

Comfort food nie je o dokonalosti ani kalóriách. Je o pocite domova, tepla a starostlivosti o seba. V chladných mesiacoch sa stáva malou terapiou – tanierom, ktorý povie: „zastav sa, dýchaj, dopraj si“. Každý z týchto receptov spája jednoduchosť, chuť a kúsok pokoja, ktorý nám v rýchlom svete často chýba.

Nezáleží, či si pripravíte len rýchle toasty, krémovú polievku alebo jablkový crumble. Dôležité je, že sa na chvíľu zastavíte a dáte si niečo, čo vás zahreje zvnútra. Pretože niekedy je najlepšia večera tá, ktorú varíte len pre seba – s láskou a chuťou žiť pomalšie.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

3/5 - 1 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE