Obľúbená letná zelenina, ktorá nechýba takmer v žiadnej slovenskej domácnosti je cuketa. Táto zelená tekvica nevýraznej chuti sa hodí do rôznych polievok, prívarkov, placiek, dajú sa z nej pripraviť hlavné jedlá a rovnako chutná je aj na grile.
Má minimálny obsah kalórií, ale veľké množstvo vitamínov a minerálov. Inšpirujte sa chutnými receptami z tejto lahodnej zeleniny, ktorej sezóna je v plnom prúde.
Krémová polievka z cukety
Suroviny:
- 1 cuketa
- 1 mrkva
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 200 ml smotany na varenie
- 0,5 l zeleninového vývaru
- šťava z jedného citróna
- olej
- mletá červená paprika
- soľ
Príprava:
Ako prvé v hrnci opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Medzitým očistíme a na menšie kocky nakrájame cuketu, zemiaky a mrkvu. Všetko spolu pražíme niekoľko minút, zalejeme 0,5 l zeleninového vývaru, okoreníme a necháme variť 30 minút. Na záver všetko zmixujeme, pridáme šťavu z citróna, smotanu na varenie a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
Lahodná plnená cuketa
Suroviny:
- 2 cukety
- 1 cibuľa
- 1 paradajka
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 100 g tvrdého syra
- olej
- soľ
- čierne korenie
Príprava:
Ako prvé očistíme cukety a rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Lyžičkou vydlabeme vnútro cukety. Dužinu pokrájame na menšie kúsky. Potom pokrájame nadrobno cibuľu a paradajku. Opražíme ich na troche oleja na panvici, pridáme kúsky cukety a zmes osolíme a okoreníme. Odložíme z ohňa, pridáme kyslú smotanu a naplníme polovice cukety. Posypeme tvrdým syrom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry pri 200 stupňoch na približne 25 minút.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Zapekaná cuketa so syrom
Suroviny:
- 1 cuketa
- 300 ml mlieka
- 2 vajíčka
- 200 g syra
- 30 g strúhanky
- maslo
- soľ
- čierne korenie
Príprava:
Plech potrieme maslom. Cuketu očistíme a nastrúhame spolu so syrom. Zmiešame s mliekom, vajíčkami a strúhankou. Zmes osolíme a okoreníme, vlejeme na plech a pečieme pri 170 stupňoch približne 40 – 50 minút.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Grilovaná cuketa
Suroviny:
- 2 cukety
- 1 dcl olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka, tymian, oregano
- soľ
Príprava:
Cuketu nakrájame pozdĺžne na hrubšie pásy. V miske pripravíme marinádu z olivového oleja, soli, prelisovaného cesnaku a čerstvých byliniek. Do nej potom vložíme cuketu a necháme hodinu marinovať. Grilujeme niekoľko minút z každej strany a podávame s jogurtovým dresingom.
Odporúčame prečítať: Vyberte si plavky ideálne na vašu postavu!
Cuketové placky
Suroviny:
- 2 cukety
- 50 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- majorán
Príprava:
Cuketu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Potom ju osolíme a necháme pár minút odstáť, aby pustila prebytočnú šťavu. Medzitým si v miske rozmiešame vajíčka, ktoré osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhanú cuketu, hladkú múku, prelisovaný cesnak a všetko zmiešame. Na panvici rozpálime olej a s polievkovou lyžicou robíme kôpky, ktoré roztiahneme na tenko a vyprážame z každej strany.
Odporúčame prečítať: Recepty na domáce čaje, ktoré vás schladia
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.