Síce cuketa nemá úplne šarm čerstvých jahôd, napriek tomu má jedno obrovské eso v rukáve: dokáže sa premeniť na čokoľvek. Určite ste si všimli, že s cuketovými receptami sa roztrhlo vrece. Či už hľadáte sladké, alebo slané inšpirácie, je toho naozaj požehnane.
Ale! Máme pre vás jeden skvelý tip! Dnes sa pozrieme na recept, ktorý premení obyčajnú cuketu na chrumkavé, zlatisté krúžky so skvelou domácou omáčkou. Takže pomaly zapnite rúru (alebo fritézu), pripravte si plech a chuťové bunky.
Recept na chrumkavé cuketové krúžky
Ide k vám návšteva? Hľadáte zdravý snack namiesto čipsov? Predjedlo na letnej grilovačke? Alebo len tak, lebo máte chuť na niečo, čo chrumká a neublíži vášmu svedomiu? Tak, tu je dôkaz, že ich využitie je veľmi všestranné. Okrem toho, môžete si ich pripraviť dopredu a do chrumkava dopiecť až pred servírovaním.
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké cukety
- Soľ podľa chuti
- Cesnakový prášok
- Čierne korenie
- 1 plátok nori riasy
- 2 pl hladkej múky (alebo ryžovej pre bezlepkovú verziu)
- 2 pl strúhanky (tiež môže byť bezlepková)
- Extra panenský olivový olej
Cuketová omáčka:
- Dužina z cukiet (to, čo vyrežeme zo stredu)
- Soľ
- 120 ml slnečnicového oleja
- Trochu olivového oleja
- 60 ml nesladeného sójového mlieka
- Štipka kurkumy
- Šťava z polovice citróna
Postup:
- Začneme tým, že si cukety nakrájame na hrubšie kolieska. Z každého kolieska opatrne vyrežeme stred, napríklad pomocou malého vykrajovadla alebo noža. Dužinu, ktorú vyrežete, určite nevyhadzujte. O chvíľu z nej vytvoríme fantastickú omáčku.
- V mise zmiešajte cuketové krúžky so soľou, sušeným cesnakom, čiernym korením a rozdrvenou nori riasou. Tá dodá jemný nádych umami chuti.
- V malej miske zmiešajte múku a strúhanku. Krúžky pekne po jednom obaľte, aby boli pripravené do rúry (alebo fritézy).
- Na plech dajte papier na pečenie a krúžky jemne postriekajte olivovým olejom, aby vznikla tá správna zlatistá krusta. V predhriatej rúre na 200 °C ich pečte 20-25 minút, kým nebudú zlatisté. Vo fritéze stačí 190 °C a len 10-15 minút.
- Zatiaľ čo sa cuketové krúžky pečú, vrhneme sa na omáčku z cuketovej dužiny.
- Dužinu krátko restujte na panvici s trochou oleja a štipkou soli asi 10 minút.
- Dajte ju do vyššej nádoby, pridajte slnečnicový olej, sójové mlieko, trochu soli, štipku kurkumy a šťavu z polovice citróna.
- Všetko poriadne rozmixujte ponorným mixérom. Vznikne krémová, jemná omáčka, ktorú môžete servírovať nielen k cuketám, ale aj ku grilovanej zelenine alebo ako základ do wrapov.
- Keď sú krúžky hotové a krásne chrumkavé, naservírujte ich na tanier spolu s omáčkou. Môžete ju naliať do malej misky alebo rovno na tanier.
Tento recept je dôkazom, že aj taká nenápadná surovina, ako je cuketa, môže byť základom pre skvelé a zdravé jedlo. Stačí ju správne nakrájať, okoreniť, obaliť, upiecť - a hlavne nevyhodiť dužinu, pretože tá je základom niečoho ešte lepšieho. Nabudúce už presne budete vedieť, čo s ňou.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cucinabotanica