Stále si pýtate v kaviarňach presso alebo piccolo? Bohužiaľ tie slabšie kaviarne tieto názvy dokonca majú v nápojových lístkoch alebo jednoducho to akceptujú. I keď to nie je správne pomenovanie, splnia vašu objednávku. V tých lepších kaviarňach, ktoré si zakladajú na tom, aby boli kvalitné sa vás snažia naučiť tieto názvy vylúčiť z "kávového" slovníka. Dnes vás naučíme rozlišovať, akú kávu si v kaviarni môžete objednať a aký druh kávy vám bude chutiť. Zaručene prestanete používať slovné spojenia, malé/veľké presso a piccolo.
Ristretto
Ristretto pochádza z južného Talianska. Jeho objem je okolo 20 ml a je veľmi podobné espessu. Sú dva spôsoby, ako pripraviť ristretto.
- extrakcia sa robí ako pri espresse, ale zastaví sa skôr, káva je rovnako hrubo namletá ako pri espresse
- káva sa namelie jemnejšie, takže za rovnaký čas ako u espressa (cca 25 s) pretečie pákou menej vody
Espresso
Ako prvé, čo treba vyvrátiť - neexistuje veľké a malé espresso. Espresso má objem 30 ml a extrakcia trvá 25 sekúnd. Porcia kávy je 7 gramov. Pena (Crema) má orieškovú farbu. Ak si chcete objednať dve espressá, jednoducho si požiadate espresso doppio a množstvo kávy je tým pádom 14 g.
Odporúčame prečítať si: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek
Espresso Macchiato
Macchiato vyzerá ako mini verzia cappuccina. V 80 ml šálke je pena doplnená až po okraj. Espresso je v objeme 30 ml. Macchiato môže byť ozdobené obrázkami (latte art).
Americano
Ak si zákazník požiada o veľké espresso, tak americano je jediné, čo ako tak spĺňa túto požiadavku. Jedná sa o espresso doplnené horúcou vodou. Zákazník si vodu dolieva podľa chuti. Servíruje sa do cappuccino šálky, ktorá má objem 150-180 ml, z toho 30 ml je espresso.
Odporúčame prečítať si: 5 dôvodov prečo na čierny čaj nezanevrieť
Cappuccino
Káva s celkovým objemom 150 až 180 ml, z toho je 30 ml espressa a teplé mlieko. Káva musí byť bez viditeľných bublín a hladina kopíruje okraj šálky. Na cappuccine by nemala byť škorica alebo čokoláda.
Flat White
Pripravuje sa do skleneného pohára z dvoch dávok espressa a dolieva sa teplým mliekom s penou. Môže byť ozdobené obrázkami (latte art). Ak niekomu jedno espresso v mliečnom nápoji proste nestačí, tak toto je pre vás vhodný variant.
Odporúčame prečítať si: Prečo sladiť kokosovým cukrom?
Caffè latte
Caffè latte má objem okolo 250-330 ml. Rozdiel oproti cappuccinu je v celkovom objeme a v menšom podiele peny. Caffè latte sa pripravuje do šálky s uškom.
Latte macchiato
Pripravuje sa do skleneného pohára s uškom. Spôsob prípravy je nasledovný. Najprv sa napení mlieko, ktoré sa naleje do pohára. Mliečna pena sa oddelí od mlieka a vytvorí na povrchu pevnejšiu vrstvu. Espresso sa naleje ako posledné. Často sa stáva, že sa vliatím espressa vytvoria 3 vrstvy. Skutočne použite celý názov, neobjednávajte si len "latte", pretože v niektorých kaviarňach to môžu zle pochopiť. Latte totiž znamená, že chcete mlieko.
Odporúčame prečítať si: Najlepšie dezerty z tekvice