Aj keď rozprávka hovorí niečo iné, jablká nie sú otrávené. Sú chutné, šťavnaté a navyše obsahujú množstvo vitamínov, z ktorých dokáže čerpať aj náš organizmus. Sú šťavnaté a každý hryz je poriadnou dávkou osvieženia a chutí, ktoré stoja za to. Jablká sú skvelé samy osebe. Posypané škoricou, poliate medom, javorovým sirupom či arašidovým maslom, predstavujú skvelú desiatu alebo olovrant, ktorý zasýti a hneď aj poteší chuťové bunky.
Jablká sú bohatým zdrojom polyfenolov, vlákniny, no sú tiež skvelým zdrojom vitamínu C. Nájdeme v nich aj nezanedbateľné množstvo draslíka a mangánu, vitamínov K, A, E, B1, B2 a B6. No keď hovoríme o jablkách, nesmieme zabúdať ani na šupky z jabĺk, ktoré rovnako obsahujú cenné zložky. V prvom rade môžeme hovoriť o vláknine – šupky ju obsahujú takmer polovicu z celkového množstva, ktoré sa nachádza v jablkách. Tiež môžeme hovoriť o polyfenoloch, ktoré majú rad priaznivých vplyvov na organizmus.
Áno, sú zdravé a mali by sme ich konzumovať, no častokrát sa stáva, že končia v koši. Už len do zákuskov sa využívajú bez šupiek. Taká jablková štrúdľa alebo jablkové pité je famózne, no šupky v týchto zákuskoch nemajú čo robiť. Čo s nimi? Prečo ich nevyhadzovať do koša, ale ich využiť vo svojej domácnosti?
Pozri tiež: Čo pomáha na kŕčové žily? Toto je prvá pomoc, ktorú treba poznať!
TOP spôsoby, ako využiť šupky za jabĺk
Nie je žiadnym tajomstvom, že šupky z rôzneho ovocia či zeleniny dokážu nájsť uplatnenie v každej domácnosti. Napríklad šupky z uhorky sú skvelé na vyčistenie kožených topánok, citrónová kôra je skvelá na mastnotu i usadeniny v pohári od kávy alebo čaju. A čo dokáže šupka z jabĺk?
- Zachráni presolenú polievku – komu sa nepodarilo presoliť polievku? Aspoň raz sa to určite stálo aj vám. Ak sa vám to podarí najbližšie, tak ju určite nevylievajte, ale zachráňte šupkou z jablka. Stačí, ak do polievky pridáte šupky z jablka a povaríte ich v nej približne 10 minút. Aby ste ich nemuseli loviť, tak je skvelé zabaliť ich do gázy alebo bavlneného vrecúška.
- Poradí si pripáleninami v hrnci – jednoduchý spôsob, ako prinavrátiť hrncom lesk. Ak sú už opotrebované a pripáleniny z nich idú dole len veľmi ťažko, tak skúste použiť šupky. Stačí do hrnca naliať vodu, pridať šupky z jablka a nechať zovrieť. Pripáleniny budete môcť odstrániť veľmi ľahko.
- Osvieži skriňu a oblečenie v nej – naše babičky kedysi nevyužívali žiadne aviváže. Vystačili si so šupami z jabĺk. Tými vždy naplnili bavlnené vrecúško a zavesili ho do skrine. Šupky zaistili sviežosť šatníka i všetkého oblečenia v ňom. Skvelý spôsob, ako vymeniť chémiu za niečo prírodné.
Jablkové lupienky zo šupiek
Ak si radi zamaškrtíte pri sledovaní seriálu alebo filmu, no radšej by ste si dopriali niečo zdravšie než klasické zemiakové lupienky alebo popcorn (pukance), tak vyskúšajte jablkové lupienky. Na ich prípravu budete potrebovať šupky z jablka, med a škoricu. Šupky zmiešajte s korením a doslaďte medom, preložte na plech vystlaný papierom a dajte vysušiť do rúry. Sušte ich približne 30 minút pri teplote 100 °C. Následne ich premiešajte a sušte ďalších 30 – 60 minút alebo dovtedy, kým nebudú úplne vysušené a chrumkavé.
Neprehliadni: Nikdy ich nedeľ! Ktoré protizápalové potraviny treba jesť spolu?