Tukové vankúšiky síce v chladnejšom počasí vieme poľahky zamaskovať do krásnych svetrov a teplých kabátikov, avšak predsa len tam stále sú. Ak ste sa rozhodli aj po lete udržiavať a pokračovať (alebo ešte len začať) v zdravšom stravovaní, jeseň nám ponúka množstvo chutných jedál, ktoré sú nielen zdravé, ale aj chutné. Zasýtia žalúdok, dodajú energiu a doplnia organizmu chýbajúce vitamíny.
Ráno odštartujte s poriadnou dávkou ovocia. Jeseň ponúka hneď viacero druhov:
Hrozno – je skvelým antioxidantom, pomáha nás chrániť pred infarktom, posilňuje imunitu a dokonca pôsobí aj ako prevencia proti mozgovej porážke. Za rýchlejšie vyplavovanie toxínov z nášho tela môže kyselina vínna, ktorú hrozno obsahuje. Zároveň pomáha pri prekyslení žalúdka. Hrozno je skvelou náhradou za sladkosti a ako bonus navyše účinne bojuje s celulitídou.
Odporúčame prečítať: Kokosový olej - náš pomocník v starostlivosti o krásu (7 rád)
Jablká – jablká za hroznom čo sa týka obsahu antioxidantov veľmi nezaostávajú. Obsahujú tiež množstvo vlákniny, pomáhajú tak k správnemu tráveniu. Jesť by ste ich mali aj so šupkou, kde sa spomínanej vlákniny ukrýva čo najviac.
Slivky – toto fialové ovocie sa rovnako radí k antioxidantom, zároveň má tiež protirakovinové účinky, vhodné sú tiež pre cukrovkárov. Slivky obsahuje takmer 80% vody, pomáhajú telu očistiť sa a upravujú aj stolicu.
Hrušky – aj v nich nájdete okrem „céčka“ širokú škálu ďalších vitamínov. Mimo iných napríklad aj množstvo vápnika a fosfor. Jej výhodou je tiež to, že obsahuje ľahko stráviteľné cukry. Hrušky dokonca pôsobia dezinfekčne a majú tiež mierne laxatívne účinky, vďaka čomu prečistia naše telo.
Jeseň je bohatá aj na zeleninu. Tú si môžete pripraviť všakovakými spôsobmi, od polievok, cez hlavné jedlá – pečené, grilované, dusené, na pare, ak pridáte zdravý tuk tak aj vyprážané.
Odporúčame prečítať: Domáca kúra na vlasy
Tekvica – najmä tekvica hokaido má silné protirakovinové účinky a dokonca podľa niektorých zdrojov obsahuje látky, ktoré zabraňujú nádorovému bujneniu. Bojuje tiež s vysokým krvným tlakom, telu dodáva energiu v podobe vitamínov E a C, ako aj v podobe draslíka, vápnika, či betakaroténu.
Cuketa – pýšiť sa môže najmä vysokým obsahom provitamínu A a až 90% vody, vďaka naozaj malému percentu kalórii je tak mimoriadne vhodná na chudnutie. Upravuje aj trávenie, keďže obsahuje tiež dostatok vlákniny. Pomáha telo očisťovať a dodáva mu minerály ako horčík, vápnik, železo, fosfor aj draslík.
Fazuľa – čaro chudnutia spočíva v detoxikácii tela, a tej napomáhaj aj fazuľa. Obsahuje dokonca viac antioxidantov ako také citrusy. Týka sa to najmä čiernej fazule. Hovorí sa, že čím viac je fazuľa tmavšia, tým viac antioxidantov obsahuje.
Odporúčame prečítať: Ako si vyčariť retro look?
NÁŠ TIP – Niečo malé pod zub
Jesenné obdobie je plodné na orechy. Doprajte si z nich každý deň aspoň za hrsť. Vlašské orechy obsahujú dostatok vitamínu E, pôsobia blahodárne na mozgovú činnosť, upravujú nervovú sústavu. Na druhej strane obsahujú trošku viac tuku, takže stále platí, že všetko s mierou.
www.thinkstockphotos.com