Knihy o grilovaní sú jedny z mála kuchárskych kníh, ktoré dokážu osloviť aj mužov.
Spojenie jedla s ohňom láka aj občasných kuchárov k príprave chutného grilovaného mäsa. A nie je to len o ňom. V knihe Dokonalé barbecue nájdete aj množstvo receptov so zeleniny a desiatky dobrých rád, ktoré sa pri grilovaní jednoznačne hodia.
Ako vyzerá pravé barbecue?
Barbecue je anglické slovo a znamená prípravu mäsa nad otvoreným ohňom alebo na grile. V jeho pravej forme sa však mäso tepelne upravuje pri nízkej teplote a za prítomnosti dymu. Kniha Dokonalé barbecue sa zamerala na grilovanie ako také, takže v nej nájdete vysvetlenie rozdielov medzi priamym a nepriamym grilovaním alebo správne postupy údenia.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Nič sa nevyrovná dymovej chuti jedla pripraveného na drevnom uhlí. A keď sa chutný pokrm spojí s posedením v prírode s rodinou a priateľmi, život už nemôže byť lepší! Tento jedinečný sprievodca grilovaním prináša všetko, čo potrebujete na dokonalú párty:
- Klasické recepty na barbecue od hovädzích hamburgerov cez trhanú bravčovinu až po grilovanú kukuricu.
- Rady, ako očariť hostí celou škálou zaujímavých chutí, napríklad bravčovou panenkou s korením jerk či lepkavými kuracími krídelkami.
- Návody na prípravu domácich príloh, omáčok, dezertov a nápojov, aby ste svoje barbecue menu doviedli do dokonalosti.
- Tipy, ako čo najlepšie využiť gril a grilovacie nástroje a pomôcky.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Chutné jedlá na grile
Na prvý pohľad kniha upúta svojím nezvyčajným výrezom strán, ktoré nie sú typicky rovné. Obal knihy jasne napovedá, že sa v nej nachádzajú grilované jedlá s poriadnym množstvom kalórií. Po prvom prelistovaní zaujmú aj jednotlivé farebné strany, ktoré však majú jedno veľké negatívum – na tmavo sfarbených listoch je text málo čitateľný.
V úvode knihy sa nachádza obsah rozdelený do desiatich kapitol – grilovacie korenia a marinády, hovädzie mäso, bravčové a jahňacie mäso, kuracie a morčacie mäso, ryby a plody mora, zelenina, prílohy a omáčky, nápoje, dezerty a na záver register.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Poradí ako správne grilovať
Každému receptu je v knihe venovaná dvojstrana, kde jedna strana patrí fotografii jedla a druhá zoznamu surovín a očíslovanému postupu prípravy. Výhodou jednotlivých receptov sú aj označenia množstva porcií, času prípravy a času grilovania.
Medzi jednotlivými receptami objavíte na niekoľkých stranách aj užitočné informácie o grilovaní, napríklad ako používať grilovacie korenie, aké najčastejšie chyby robíme pri grilovaní či správne názvy jednotlivých častí bravčového, hovädzieho alebo jahňacieho mäsa. Vďaka tejto kuchárskej knihe zistíte, že grilovanie nie je len o „špekačkách“.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kuchársku knihu Dokonalé barbecue si môžete zakúpiť na BUX.sk bežná cena 14,90€ - tu v zľave za 11,90€.
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová