Podobne ako je v Taliansku populárna pizza, tak je vo Francúzsku preslávené jedlo známe pod názvom quiche. Tento slaný koláč, ktorého náplne môžete meniť podľa svojej fantázie, získava čoraz väčšiu obľubu po celom svete.
Pri jeho príprave sa môžete inšpirovať aj receptami z kuchárskej knihy Kiše a tarty, ktorá ponúka desiatky nápadov ako doma upiecť túto francúzsku delikatesu.
Kniha o kišoch a tartoch
Pre niekoho dve neznáme slová, pod ktorými si predstaví jednoducho koláč. V skutočnosti sa slané koláče s bohatou polevou nazývajú kiše a ploché varianty, často so syrovým krémom priamo na ceste – tarty. V sladkej podobe poznáme výlučne tarty, ktoré sa robia v dvoch obmenách s polevou alebo bez nej.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Kiše a tarty sa hodia takmer na každú príležitosť – či už ako drobnosť na zahryznutie k aperitívu, tradičný francúzsky hlavný chod alebo šťavnatý dezert. Sú praktické, rozmanité a nikdy sa nezunujú.
Okrem klasiky, za ktorý sa považuje lotrinský slaninový koláč, si v tejto knihe našli miesto aj chutné a kreatívne variácie, napríklad figový kiš s čerstvým syrom a cibuľovou marmeládou alebo lososový kiš s wasabi. Nájdete tu aj sladké a krémové koláče ako šťavnatý dulový tart so zabayone zo šampanského alebo čerešňovo-marcipánový tart. Určite si vyberiete podľa vlastnej chuti.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Slané alebo sladké?
Kuchárska kniha Kiše a tarty sa po prvýkrát objavila v kníhkupectvách už v roku 2013. Vtedy však prichádzala na knižný trh v nemeckom origináli, ktorého slovenskú verziu môžete nájsť v obchodoch až teraz. Táto 160-stranová kuchárka sa zameriava len na francúzske delikatesy, známe ako kiše a tarty.
Kniha je rozdelená na šesť kapitol, pričom úvodné strany patria predslovu. V ňom autorka krátko približuje históriu kišov a tartov, a vysvetľuje rozdiel medzi týmito pojmami. Potom nasledujú recepty rozdelené do štyroch kapitol – klasické, kreatívne, extrarýchle, sladké a krémové.
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Mrazené maškrty (recenzia)
Francúzske delikatesy v knihe
Inšpirovať sa môžete receptami ako sú rýchly rajčinovo-syrový tart, gaštanový kiš, kelový kiš s údeným lososom alebo citrónový tart s marcipánovým korpusom. Každý recept obsahuje postup prípravy, zoznam ingrediencií, čas prípravy a fotografiu jedla.
Pozitívom sú aj praktické rady pri niektorých receptoch, ktoré uľahčia prípravu jedla alebo pomôžu pri ich servírovaní. Táto kuchárska kniha ponúka presne to, čo od nej očakávate. Rôznorodé sladké aj slané recepty na francúzske koláče, ktoré prinesú trochu zmeny do každej kuchyne.
Odporúčame prečítať: LaPetit – kniha slovenskej foodblogerky (recenzia)
Kuchársku knihu Kiše a tarty si môžete zakúpiť na BUX.sk - bežná cena 13,90€ - tu v zľave za 7€.
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová