Tradičná ruská strava, ako aj strava iných národov, je založená predovšetkým na prírodných podmienkach a spôsobe života. Ruskí obyvatelia stepných pasienkov a púští konzumovali najmä spracované výrobky pochádzajúce z hovädzieho dobytka - ovce, kozy, hovädzí dobytok vrátane koní a tiav. Z nich vyrábali mäsové a mliečne výrobky. Kumys je tradičný ruský liek, ktorý pomáha pri žalúdočných problémoch. Aké sú jeho ďalšie výhody? Aké je odporúčané užívanie tohto zázraku? Vieš, ako si ho môžeš jednoducho pripraviť aj doma?
Odporúčame: Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!
Z čoho je zložený kumys?
Kumys je kvasené konské mlieko a takmer posvätný nápoj kirgizského národa. Jeho príprava bola v minulosti veľmi dôležitá. Pastieri verili, že keď je mesiac plný, kobyly si vyberú najlepšie trávy a byliny, ktoré sa otvárajú len pri mesačnom svetle. Konské mlieko je potom ako med a kumys je liečivý. Ale keď mesiac cúva nazad, mlieko sa zhoršuje a kumys je dobrý len na uhasenie smädu. Kumys by nikdy nemal byť úplne čerstvý. Rozdiel je aj v tom, akým spôsobom je mlieko prehltnuté. Hosťom by sa mal podávať kumys z trojročnej kobyly, pretože ten podporuje dobrú náladu. Bol vyhľadávaný prevažne básnikmi a milencami. Kumys od päťročných kobýl je horký a silnejší. Bol určený predovšetkým pre bojovníkov. Dnes je príprava kumysu omnoho jednoduchšia než v minulosti. Používa sa už aj bežné kravské mlieko, pričom jeho liečivé účinky sú rovnako dobré.
Na výrobu domáceho kumysu budeš potrebovať:
- 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
- 2 až 3 polievkové lyžice kefíru
- 1 liter mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
- 1 čajová lyžička droždia
- 2 až 3 dcl čistej vody
Pozri aj: Najlepšie spôsoby, ako sa účinne zbaviť všetkých druhov tukov na tele
Postup je jednoduchý:
- Zohrej vodu. Nie však do bodu varu, iba na mierne vlažnú teplotu.
- Vlažnú vodu prelej do pohára a rozrieď s cukrom alebo medom.
- Následne do veľkej sklenenej nádoby nalej mlieko v izbovej teplote.
- Do mlieka nalej pripravenú cukrovú (medovú) vodu a pridaj kefír.
- Nakoniec pridaj droždie a všetko dôkladne premiešaj.
- Nádobu prekry látkou, upevni ju gumičkou a ulož na teplé miesto, aby mohla prebiehať fermentácia.
- Fermentácia trvá približne týždeň. Za ten čas sa v nápoji vytvoria bublinky oxidu uhličitého a alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmedzí 2 až 5 % (v závislosti na množstve pridaného cukru).
- Po ukončení fermentácie zlej nápoj do menších uzatvárateľných fliaš a uskladni v chladničke.
Odporúčame:
Pri príprave ďalšej dávky kumysu môžeš namiesto kefíru a droždia použiť predchádzajúci kumys. Použi zhruba 5 až 10 % objemu, čo je na 1 liter novej zmesi zhruba 1 dcl starého kumysu. Odporúča sa užívať ho trikrát denne po 1 dcl aspoň 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať približne dva týždne. Nakoľko kumys obsahuje malé množstvo alkoholu, nie je možné šoférovať približne dve až tri hodiny. Po konzumácii by sa ti malo výrazne zlepšiť trávenie a mali by ustúpiť aj problémy so žalúdkom a črevami. Kumys je navyše nutrične extrémne bohatý – dodá tvojmu telu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické baktérie a enzýmy.