Čím ďalej, tým viac sa v rôznych článkoch o chudnutí, strave, športovaní a dosahovaní vysokých výkonov spomína pojem MCT olej. Sám osebe znie tento názov ako umelo vytvorená syntetická látka. Určite sa preto mnohí z vás pýtate, čo sa pod touto skratkou skrýva.
Je to len ďalšia chemická zmes, ktorá nám skôr uškodí alebo čisto prírodná záležitosť, vďaka ktorej sa budeme cítiť lepšie, posunieme náš mentálny aj fyzický výkon na vyšší stupeň a pomôže nám spaľovať tuky?
Aké tuky poznáme?
Na tuky sa môžeme pozerať z rôznych pohľadov. Jedným z nich je dĺžka uhlíkového reťazca. Tuky sa totiž takmer výlučne skladajú z uhlíkov, na ktoré sa pripájajú ďalšie prvky. A práve dĺžka reťazca nám okrem iného hovorí o schopnosti tela využiť tuky na energiu. V závislosti od počtu uhlíkov delíme tuky nasledovne:
SCT (short chain triglycerides) – triglyceridy s krátkym reťazcom obsahujú 2 - 6 uhlíkov
MCT (middle chain triglycerides) - triglyceridy so stredne dlhým reťazcom obsahujú 8 - 12 uhlíkov
LCT (long chain triglycerides) - triglyceridy s dlhým reťazcom obsahujú viac ako 12 uhlíkov
Pozri aj: Recept na kávu s maslom a MCT olejom ti zmení život v zdravší!
Zloženie MCT oleja
Platí, že SCT a MCT sú ľahko stráviteľné, trávenie takmer nezaťažujú. V žalúdku sa zdržia len krátko, potom sú vyslané krvou do pečene, kde veľmi efektívne metabolizujú. Preto sú v porovnaní s LCT takmer neškodné a je veľmi pravdepodobné, že poslúžia ako okamžitý zdroj energie a neuložia sa na tele. Poďme sa teraz pozrieť ,z akých tukov sa MCT olej skladá:
Kyselina kapronová – obsahuje šesť uhlíkov, zapácha, je nechutná a spôsobuje žalúdočné problémy. Aj keď sa skvelo premieňa na ketóny, tak v kvalitne destilovanom MCT oleji sa vyskytuje len v minimálnych množstvách.
Kyselina kaprylová – skladá sa z ôsmich uhlíkov, veľmi rýchlo metabolizuje a dodáva energiu mozgu. Má silné antimikrobiálne účinky a spolu s kyselinou kaprinovou prevláda v MCT oleji.
Kyselina kaprinová – je zložená z desiatich uhlíkov, metabolizuje o čosi pomalšie ako
kyselina kaprylová, no predstavuje tiež vynikajúci zdroj energie pre mozog.
Kyselina laurová – je tvorená dvanástimi uhlíkmi, má antivírusové, antimikrobiálne a protiplesňové účinky. Jej výskyt je vyšší skôr v kokosovom ako MCT oleji.
Tiež odporúčame: Poznáte nástrahy najúčinnejšieho low carb stravovania?
Začnite s ním opatrne!
MCT olej je čisto prírodný a nachádza sa prirodzene v kokosovom oleji. Jeho koncentrácia je však nízka. Keďže MCT olej má neutrálnu chuť, je vhodný do nápojov, smoothies, šalátov a rôznych jedál. Dá sa zakúpiť v rôznych bio obchodoch a v obchodoch s doplnkami výživy.
Na začiatku sa odporúča dávať si pol až jednu malú lyžičku do obľúbeného nápoja alebo jedla. Postupne sa vaša tolerancia bude zvyšovať a sami uvidíte, aké množstvo denne je vaše telo schopné prijať. Vo všeobecnosti je to zhruba 10 – 15 ml dvakrát denne. Ja ho odporúčam dávať ráno do kávy. Taktiež je vhodný aj pred spaním, pretože dokáže zrýchliť zaspávanie a následnú regeneráciu mozgu.
shutterstcok.com; pinterest.com