Sušené ovocie – priberáme z neho?

Keď už sa rozhodneme zhodiť pár kíl, je vhodné zbaviť sa aj sladkostí. Namiesto nich ale obvykle hľadáme náhradu. Niektoré z nás skončia pri mnoho percentnej čokoláde, tým, ktorým sa zdá horká ponúkajú obchody iné alternatívy.

 

Či už to budú müsli tyčinky, čerstvé ovocie, alebo to sušené, preháňať by sme to isto nemali. Vo všetkom sa nachádza určitý počet kalórií.

 

 

Ak by sme to s ich konzumáciou prepískli, číslo na váhe by sa tak skoro znížiť nemuselo. Na druhej strane po čerstvom ovocí, je to sušené predsa len najvhodnejšou voľbou.

 

Isteže akýsi kalorický príjem. Obsahuje určité množstvo glukózy, aj fruktózy, avšak v porovnaní trebárs s čokoládou, je to minimálne o 50% menej.

 

Sušené ovocie – priberáme z neho?

Zdroj: Shutterstock®

Ovocie síce pri procese sušenia stráca niektoré svoje dôležité látky a živiny, niektoré si však napriek vysušeniu zachováva. Aj preto je sušené ovocie ideálne na „zobkanie“ – do tela tak dávame istý mix vitamínov a živín. Sušené ovocie si zachováva taktiež dostatok vlákniny, nájdete v nich aj antioxidanty. Denne by sme mali prijať maximálne od 20 do 25 g sušeného ovocia. Aj keď sa to nezdá, predsa len tak trošku sú kalorickou bombou. Pri sušení strácajú vodu, cukor ale nezmizne. Závisí ale tiež o aký druh sušeného ovocia sa jedná. Také hrozienka, či sušené banány sú o čosi kalorickejšie, než trebárs sušené jablká. V priemere ale platí, že 25 gramovou dávkou sušeného ovocia, dáte svojmu telu 60 až 70 kalórií.

 

Odporúčame prečítať: Čo ste nevedeli o domácom kvásku?

Sušené ovocie – priberáme z neho?

Zdroj: Shutterstock®

Ak si sušené ovocie kupujete, dodržiavajte návod na použitie. V mnohých prípadoch sa pri sušení ovocia používa síra, a ovocie je tak pred konzumáciou potrebné namočiť na nejakú chvíľu do vody.

 

Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

 

S akými druhmi sušeného ovocia sa môžete stretnúť? 

Sušené ovocie – priberáme z neho?

Zdroj: Shutterstock®

Hrozienka – kedysi najčastejšie sa vyskytujúce sa v našej domácnosti. Okrem koláčov sú sušené hrozienka ideálne napríklad do jogurtov. Sú takou malou energetickou bombou, okrem toho, však obsahujú bór, ktorý nám pomáha v boji s osteoropózou.

 

Marhule – sušené marhule sú bohaté najmä na draslík, obsahujú ho dokonca trikrát viac než banány. Účinné sú tak najmä v boji s vysokým krvným tlakom.

 

Ďatle – toto ovocie vďaka svojej sladkosti, ľahko pomôže pri neodolateľných chúťkach na čokoládu, či keksík. Pomáhajú odstrániť únavu, a to aj vďaka takému triku, kedy uvoľňujú svoje cukry pomaly a postupne. 

 

Odporúčame prečítať: Makový olej na posilnenie zdravia

Sušené ovocie – priberáme z neho?

Zdroj: Shutterstock®

Banány – sušené banány pomáhajú podobne ako tie čerstvé posilňovať činnosť srdiečka. Okrem toho zlepšujú náladu, majú totiž schopnosť pôsobiť antidepresívne.

 

Brusnice – pomôžu vám vyliečiť zápaly močových ciest. Pomáhajú pri prechladnutí vylučovacích orgánov, nielen ako liek, ale tiež ako prevencia. Posilňujú tiež zdravie močového mechúra.

 

Figy – obsahujú množstvo železa, preto sú skvelým pomocníkom v boji proti anémii. Údajne stačia už len 3 – 4 kúsky tohto ovocia denne a dokážete nedostatok železa v tele eliminovať.

 

Odporúčame prečítať: Poznáte najznámejšie ženské bylinky?

Sušené ovocie – priberáme z neho?

Zdroj: Shutterstock®

Jablká – využiť ich môžete aj pri chudnutí. Vďaka špeciálnym enzýmom pomáhajú rozpúšťať tuky v tele. Okrem toho obsahujú jablká aj veľké množstvo vlákniny, prečisťujú črevá. Vitamín B v nich podporuje činnosť nášho mozgu, vitamín A zas pôsobí pozitívne na našu pleť.

 

Slivky – ak vás trápi zápcha pomôže nielen slivkový kompót, ale aj zdravšia verzia – sušené slivky. Majú dokonca silnejšie účinky než akékoľvek iné preháňadlo. Slivky pomáhajú tiež prečistiť črevá, užívajte ich najmä pri problémoch s vylučovaním.

 

Čerešne – vďaka množstvu vlákniny, vitamínu C aj draslíka pomáha pravidelná konzumácia tohto sušeného ovocia pri boji s rôznymi zápalovými ochoreniami, lieči tiež ochorenie DNA, ale aj svalovú horúčku, či kŕče. 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.03.2015 13:36

sušené ovocie mám veľmi rada a po malých dávkach si pridávam do ovsených vločiek aj keď viem že je kalorické nepridávam si už potom žiadny cukor ani med tak sa to snáď vyváži :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.03.2015 13:39

kalorické je no mám ho rada a suším si slivky,hrušky a aj jablčka ale kupujem si ho v obchode banán,marhulku a pod.namiešam z orechmi a zobkáme pri telke celá rodina

Vaše meno:

HENRIETA AVERIS

HENRIETA AVERIS

15.05.2015 12:18

naposledy som si sušila jablká, mňaaaam...zzvažujem aj kúpu sušičky ovocia, predsa len doma vysušené je iné ako kupované, kde sú rôzne pridávané látky

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 12:59

Ja som klasické sušené ovocie vymenila za mrazom sušené ovocie, ktoré je oveľa zdravšie, keďže neobsahuje zbytočné cukry a chémiu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.