Ako variť párky správne? Vďaka tomuto postupu ti nikdy neprasknú!

ako variť párky

Párky si mnohí spájajú možno so študentským životom. Už neraz sme počuli historky, ako si študenti na internátoch varili párky. Podľa nich stačilo dať do rýchlovarnej kanvice dostatok vody a párky. Následne kanvicu zapnúť a nechať otvorenú, aby voda v nej vrela dlhšiu dobu. Nuž, jedno sa musí uznať – študenti sú skutočne vynaliezaví a poradia si v každej situácii.

Patria párky čas od času aj do vášho jedálnička? Ak milujete anglické raňajky, a teda kombináciu párkov, volského oka a varenej fazule, alebo párok v rožku (hot dog), tak určite už viete, ako variť párky správne. No ak nie a párky vám pri varení stále praskajú, tak dozaista niekde robíte chybu. Ako teda postupovať pri varení párkov, aby ste už viac z vody nevybrali popraskané párky, ktoré nemajú chuť a stratili všetku šťavu?

Ako v obchode vybrať kvalitné párky?

Pri výbere párkov je dôležité venovať pozornosť ich zloženiu. Kvalitné párky by mali obsahovať vysoký podiel mäsa – ideálne nad 80 %, pričom najlepšie sú tie, ktoré neobsahujú nadmerné množstvo škrobu, sóje či umelých prísad. Vyhnite sa produktom s dlhým zoznamom konzervantov, aróm a zvýrazňovačov chuti, ktoré môžu ovplyvniť nielen chuť, ale aj zdravotné benefity.

Okrem zloženia si všímajte aj konzistenciu a vzhľad párkov. Kvalitné párky majú prirodzenú farbu, nie sú príliš ružové ani lesklé, čo môže naznačovať prítomnosť farbív. Najlepšou voľbou sú párky s prírodným črevom, ktoré lepšie držia tvar pri varení a majú autentickú chuť. Ak je to možné, siahnite po párkoch od lokálnych výrobcov alebo tých, ktoré nesú označenie „bez pridaných fosfátov“ či „bez umelých konzervantov“.

varené párky
Depositphotos

Ako dlho sa varia párky?

V podstate je jedno, po akých párkoch siahnete. Každopádne, jeden rozdiel je v obale samotných párkov. Ak sú párky zabalené v črievku, tak ich môžete variť priamo v ňom. No v prípade, že sú párky v umelom plastovom obale, tak ich pred varením „ošúpte“ a plastového črievka sa zbavte.

Jednou zásadou, ktorej sa musíte držať, je, že do párkov sa nikdy nesmie pichať vidličkou, nožom ani špáradlom. Párky by mohli stratiť všetku šťavu, ktorá je v nich obsiahnutá. A ako párky variť?

  1. Do hrnca nalejte dostatok vody a nechajte ju variť.
  2. Keď bude voda vrieť, hrniec dajte dole zo sporáka, aby vychladla na 80 až 85 °C.
  3. Do takto pripravenej vody vložte párky a dajte späť na sporák.
  4. Na miernom plameni párky varte približne 5 až 10 minút (v závislosti od toho, či ich varíme čerstvé alebo zamrazené).
  5. Po uvarení môžete servírovať.

Varením v podstate párky len ohrievate, takže nečakajte, že budú chrumkavé. Ak máte chuť na poriadne chrumkavé párky, neváhajte ich šupnúť na panvicu s trochou oleja a opečte si ich. Ak máte elektrický gril, tak využite práve ten.

Varenie párkov v mikrovlnnej rúre

Vedeli ste, že párky môžete „variť“ aj v mikrovlnnej rúre? Je to trik, ktorý si možno zamilujete. Párky stačí očistiť (v prípade, že sú v plastovej fólii), vložiť do misky s vodou a pri priemernom výkone mikrovlnnej rúry ich nechať ohrievať približne 2 až 3 minúty.

ako sa varia parky
Depositphotos

Varenie v teplej alebo studenej vode?

Poďme spolu rozlusknúť aj ďalšiu dôležitú otázku – mali by sa párky variť v teplej alebo studenej vode? Vyššie sme vám uviedli, že párky by sa mali variť v teplej vode, a to približne 5 až 10 minút. Avšak, aj tú sa gazdinky delia na dva rôzne tábory. Niektoré odporúčajú variť ich v teplej vode a iné v studenej. Tak ako teda?

Vedzte, že žiaden postup nie je nesprávny. Párky pokojne môžete vložiť aj do studenej vody, avšak v tomto prípade je postup a hlavne dĺžka ich varenia iná.

Pri varení párkov je dôležitá v prvom rade ich kvalita a až v druhom teplota vody, v ktorej sa varia. Ak máte kvalitné párky a nechcete, aby vám počas varenia popraskali, tak ich pokojne varte aj v studenej vode. Dôležité však je, aby voda pri varení nevrela a hrniec, v ktorom sa varia bol prikrytý pokrievkou.

Párky varte na miernom stupni – voda môže mierne bublať, avšak nie vrieť úplne, lebo v opačnom prípade vám párky popraskajú. Takýmto spôsobom sa odporúča párky variť 5 až maximálne 7 minút. Takto docielite, že párky budú teplé aj vo vnútri.

Na vyberanie párkov z vody použite kliešte alebo ich vyberte iným spôsobom, než napichnutím na vidličku. Párky by mohli takto stratiť všetku šťavu.

Ako podávať párky?

Párky sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby a skvelo sa hodia na raňajky, rýchly obed či večeru. Najtradičnejší spôsob je podávanie uvarených párkov s horčicou, kečupom a čerstvým pečivom, ako je rožok či chlieb. Ak chcete jedlo obohatiť, môžete k párkom pridať nakladanú zeleninu, napríklad kyslé uhorky alebo feferónky, ktoré zvýraznia ich chuť. 

Výbornou alternatívou je podávať párky s rôznymi omáčkami, ako je domácou tatárskou omáčka, dijonská horčica alebo jemne pikantná barbecue omáčka. Ak chcete párky servírovať kreatívnejšie, môžete ich zapiecť v lístkovom ceste, nakrájať do šalátu alebo použiť ako ingredienciu do jedál, napríklad do fazuľového guláša, zemiakovej kaše alebo omelety. 

Skvelou voľbou je aj grilovanie párkov, pri ktorom získajú chrumkavú kôrku a intenzívnejšiu chuť. Ak servírujete párky na rodinnej oslave či večierku, môžete ich napichnúť na špajdle a podávať s rôznymi dipmi, čím vytvoríte zábavný a chutný snack.

Anketa: Ako varíte párky?

Odpovedalo 4883 ľudí

1%
51%
8%
40%

Aktualizovaný článok: 08.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.