Bez debaty môžeme povedať, že po vodnom melóne je kukurica tou najlepšou letnou pochúťkou, ktorú si môžeme pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Aj napriek tomu, že sa viedlo množstvo diskusií o tom, či je kukurica zdravá a vhodná na konzumáciu pre ľudí, môžeme povedať, že jej nutričné hodnoty hovoria za seba.
Podobne ako väčšina potravín, tak ani kukurica nie je jedom. A dokonca mnohí ju považujú za zdravú súčasť stravy. 100 gramov varenej kukurice obsahuje len 90 kcal. Obsahuje tiež vitamín C a vitamín A, vápnik, železo, zinok, draslík, horčík a mangán. A to je len jeden z dôvodov, prečo si kukuricu rozhodne dopriať. Možno viac, ako jej zloženie mnohí oceňujú jej nezameniteľnú sladkú chuť a šťavnatosť.
Koľkokrát ste si už počas tohto leta dopriali kukuricu? Ani raz, pretože ju varíte niekedy aj hodinu a nikdy nie je dostatočne mäkká? Tak potom asi robíte niekde chybu!
Pozri aj: Prečo nikdy nevyhadzovať kôstky z čerešní? Je to najväčšia chyba, akú môžeš urobiť!
Ako pripraviť tú najlepšiu varenú kukuricu?
Príprava kukurice je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla. Dôležité však je vybrať si správnu kukuricu. V obchode sa obzerajte skôr po lahôdkovej ako kŕmnej kukurici. Kŕmna má menšie zrná a po uvarení je dosť tvrdá. Ďalšou chybou, ktorú možno robíte, je tá, že kukuricu varíte v slanej vode. Soľ jej síce pridá na chuti, ale aj na tvrdosti.
Ak si chcete pochutnať na tej najlepšej kukurici, tak to spravte inak. Na začiatku do vody pridajte zopár kvapiek citrónovej šťavy a dajte, samozrejme, očistenú kukuricu variť. Prikryte hrniec pokrievkou a priveďte do bodu varu. Až začne voda vrieť, tak pridajte šálku mlieka a 100 gramov masla. Takto vám postačí kukuricu variť 8 až 10 minút. Kukuricu už nezakrývajte pokrievkou, ale ju občasne otočte, aby bola dokonalo uvarená z každej strany.
Po dovarení môžete kukuricu osoliť podľa vlastnej chuti. Uvidíte, že lepšiu kukuricu ste doposiaľ nejedli!
A prečo si kukuricu dopriať?
Ak mávate problémy s trávením, tak si kukuricu rozhodne vychutnajte aj každý deň. Obsahuje totižto značný podiel vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém a zároveň čistí črevá. Tým, že sa v kukurici nachádza pomerne vysoký pomer železa, mali by si ju častejšie dopriať aj tí, ktorým bola diagnostikovaná anémia. Tiež kukurica znižuje podiel zlého cholesterolu v organizme, čím znižuje riziko vzniku infarktu. Obsiahnutý mangán zase pôsobí proti svalovým kŕčom a stresu.
Ďalšie účinky kukurice:
- posilňuje nervy,
- zlepšuje libido a potenciu,
- bráni vzniku cukrovky,
- je bezlepková,
- chráni organizmus pred voľnými radikálmi,
- podporuje kardiovaskulárny systém,
- pôsobí proti svalovým kŕčom,
- pomáha znižovať stres,
- podporuje odolnosť imunitného systému.
A na záver vás potešíme, pretože kukurica nepôsobí len na zdravie, ale aj na krásu. Biotín čistí pleť a prospieva vlasom. Takže dámy, kukuricu si neodopierajte, ba naopak.
Naposledy aktualizovaný článok: 5.7.2022
8 komentárov
Zuzana Jasna
07.07.2022 17:19Ste mi narobili chúťky:), bežím hneď kúpiť na večeru:)
Katarína Konečná
06.07.2022 10:33ďakujem za radu, určite vyskúšam
Mária Slováková
06.07.2022 07:09Varenú milujeme celá rodina. Posolená chutí vynikajúco.
Daniela Bieliková
05.07.2022 15:36vyskúšame..
Mária Chromíková
26.08.2019 08:20Mám rada varenú kukuricu.
Alžbeta Stanková
07.08.2019 07:15chýba mi tu obsah cukru- môžu bez problémov jesť kukuricu aj diabetici?
Zoran Majkovic
06.08.2019 19:19najchutnejsia je lahodkova kukurica surova ...
Ľubica Šťastná
06.08.2019 17:12Radi vyskúšame, vďaka!