Poznáš účinky kapsaicínu? Prekvapí ťa, ako vplýva na tvoje telo!

Kapsaicín v čili papričkách

Hovorí vám niečo pojem kapsaicín? A možno vám i správne prišli na um čili papričky a ich pikantná chuť. Táto látka s nimi má skutočne niečo spoločné. Vytvára totiž práve ich jedinečnú a nezameniteľnú chuť, ktorú jedni milujú a druhí naopak nenávidia. 

Reklama

Nech už ste milovníci štipľavých pokrmov alebo nie, mali by ste vedieť, akým spôsobom spomínaná látka vplýva na naše telo. A verte, že náš organizmus je z nej viac než nadšený. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú účinky kapsaicínu a akým spôsobom môžeme vďaka tejto látke podporiť svoje zdravie.

Čo je kapsaicín?

Kapsaicín je rastlinný alkaloid. Pod pojmom alkaloidy pritom rozumieme skupinu zlúčenín, ktoré vznikajú ako sekundárne metabolity najmä rastlín, prípadne húb i živočíchov. Majú rôznorodé účinky, a to liečivé, omamné či dokonca toxické.

Konkrétne kapsaicín a ďalšie zlúčeniny pod spoločným názvom kapsaicinoidy vznikajú ako sekundárne metabolity spomínaných čili papričiek. Po kontakte so sliznicami vytvárajú pocit pálenia, prípadne i bolesti. Kapsaicín nie je toxický, naopak sú mu pripisované liečivé vlastnosti. Je rozpustný v tukoch aj alkohole.

Ako prvý ho v roku 1816 z pálivých paprík izoloval P. A. Buchtholz. Až omnoho neskôr bolo odhalené, aké sú jeho vlastnosti a aj to, že je zodpovedný za pálivý pocit pri kontakte so sliznicami.

vplyv kapsaicínu na telo
Shutterstock®

Pozitívne účinky kapsaicínu 

Kapsaicín pozitívne ovplyvňuje ľudské zdravie a celkovo telo hneď v niekoľkých smeroch. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne. Známy je jeho účinok na rýchlosť metabolizmu. Podporuje látkovú premenu, spaľovanie tukov a výdaj energie a znižuje kalorický príjem. Veľmi nápomocný tak môže byť pri redukcii váhy

Okrem toho podporuje i zažívanie. Výrazne totiž stimuluje žalúdočnú sekréciu. Taktiež prečisťuje a dezinfikuje črevá a hoci sa to môže zdať zvláštne, no rovnako prispieva k prevencii žalúdočných vredov. 

Reklama

Tento rastlinný alkaloid ďalej podporuje cirkuláciu krvi v tele a znižuje cholesterol. Môže pomôcť udržiavať cievy zdravé a čisté. Prispieva tak aj k znižovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení, akým je napríklad ateroskleróza

Okrem toho sa podieľa aj na udržiavaní si dobrej imunity. Stimuluje sekréciu hlienov aj vylučovanie endorfínu, ktorý je známy ako hormón šťastia. Kapsaicín sa ukázal ako účinný pomocník pri liečbe mnohých ochorení, pričom môže prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta. Pomáha pri kŕčových žilách, trombóze, omrzlinách, hlienoch v pľúcach či otrave potravinami.

Účinky kapsaicínu na imunitný systém

Kapsaicín má pozitívny vplyv na imunitný systém, pretože stimuluje krvný obeh, čím zvyšuje prísun kyslíka a živín do tkanív a buniek. Tento proces podporuje rýchlu regeneráciu organizmu a zlepšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám. Kapsaicín tiež pomáha znižovať zápaly, čo je dôležité pre udržiavanie zdravého imunitného systému a prevenciu rôznych ochorení.

Dopad kapsaicínu na zdravie pokožky

Kapsaicín sa nachádza aj v mnohých kozmetických produktoch, kde podporuje prekrvenie pokožky a zlepšuje jej vzhľad. Môže pomôcť pri liečbe kožných problémov, ako sú celulitída, akné alebo zápaly. Kapsaicín stimuluje produkciu endorfínov, ktoré prispievajú k zlepšeniu nálady a zmierneniu bolesti, čím sa stáva účinným pomocníkom pri rôznych kozmetických procedúrach na zlepšenie vzhľadu pokožky.

zdroje kapsaicínu
Shutterstock®

Zdroje kapsaicínu v potravinách

Kapsaicín je hlavným alkaloidom paprík z rodu Capsicum. Zdrojom tejto látky je Capsicum annuum, čiže paprika ročná a taktiež paprika kríčková, latinsky Capsicum frutescens, ktorej sa bežne vo svete hovorí jednoducho čili paprička. Samozrejme, známych je množstvo kultivarov týchto druhov. 

Ako je zrejmé už z vyššie uvedeného, je množstvo dôvodov, prečo jesť čili papričky, respektíve feferónky a rozličné pálivé papriky, napríklad i známe Jalapeño, trochu častejšie. Pridajte pikantnú chuť polievkam, omáčkam i rozličným mäsovým či zeleninovým pokrmom. Verte, že takto pripravené jedlá vás počas zimy perfektne zahrejú a podporia vaše zdravie. 

Kapsaicín v doplnkoch stravy

Spomenúť ešte môžeme, že dnes sú dostupné aj výživové doplnky s obsahom kapsaicínu, ktoré môžu telu pomôcť i bez potreby konzumovania štipľavých pokrmov. Samozrejme, doplnky stravy nepredstavujú náhradu pestrej stravy a je potrebné dodržiavať správne dávkovanie, ktoré je uvedené na obale alebo v príbalovom letáčiku!

Nepriaznivé účinky kapsaicínu

Vždy platí, že všetkého veľa škodí. Ani so štipľavosťou sa nie je vhodné zahrávať. Kapsaicín môže v nadmernom množstve vyvolať napríklad hnačku. Niektorým jedincom môžu veľmi pikantné pokrmy zase pripadať ťažké na žalúdok. Keďže kapsaicín zrýchľuje metabolizmus a zvyšuje telesnú teplotu, nie je vhodné pokrmy s jeho obsahom  konzumovať vo večerných hodinách, pretože by mohol narušiť prípravy tela na spánok a spôsobiť napríklad nespavosť.

Kapsaicín môže tiež spôsobiť pálenie v ústach alebo pálenie žalúdka, najmä u ľudí, ktorí majú citlivejší tráviaci systém. U niektorých môže príliš veľa štipľavého korenia spôsobiť aj podráždenie sliznice žalúdka, čo môže viesť k bolestiam alebo nadúvaniu. Okrem toho môže kapsaicín zhoršiť príznaky gastroezofageálneho refluxu (GERD) alebo pálenia záhy, najmä pri nadmernej konzumácii korenených jedál.

Reklama

Kto by si mal dávať na kapsaicín pozor?

Ľudia s citlivým tráviacim systémom by si mali dávať pozor na kapsaicín, pretože môže spôsobiť podráždenie žalúdka, pálenie alebo nadúvanie. Tí, ktorí trpia na gastroezofageálny reflux (GERD) alebo časté pálenie záhy, by sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii pikantných pokrmov, pretože kapsaicín môže zhoršiť ich symptómy.

Taktiež by mali byť opatrní ľudia trpiaci na vredy alebo chronické ochorenia tráviaceho traktu, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída. Štipľavé jedlá môžu tieto ochorenia zhoršiť a spôsobiť ďalšie tráviace problémy.

Aktualizovaný článok: 15.12.2025

4/5 - 4 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

5 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.12.2019 22:53

Moc štipľavé nemusím,ale pikantné mám rada.Čili papričku pridávam napr. do guláša,alebo aj lečo mám radšej,ked je mierne pikantné.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

15.12.2019 20:03

čili papričky máme radi ,ale radšej to s nimi nepreháňam.

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

15.12.2019 17:52

Často konzumujeme :-)

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

15.12.2019 17:51

Máme radi chilli :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.12.2019 09:54

Poznáme niektoré účinky a radi využívame.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE