Červená repa predstavuje perfektnú potravinu pre naše zdravie. V našom jedálničku by mala mať pevné miesto. Je v prvom rade zdrojom mnohých cenných látok, vrátane vlákniny, vitamínov C aj K, draslíka, vápnika, horčíka aj mangánu. Tiež v nej nájdeme niektoré vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu listovú a riboflavín.
Za svoje krásne sfarbenie vďačí aj rastlinným farbivám zvaným antokyány, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Medzi účinky červenej repy môžeme zaradiť priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku, preventívne pôsobenie proti nádorovým ochoreniam aj podporu trávenia, mozgu a imunity.
Jej charakteristická chuť, ktorá je tak trochu zemitá, však nevyhovuje úplne každému. Ako ťažiť z úžasných benefitov cvikly a nemusieť ju zároveň konzumovať? A čo tak vyskúšať prášok z červenej repy? Zistite, čo obsahuje, aké má účinky a ako ho používať.
Poznáte prášok z červenej repy?
Prášok z červenej repy môžeme zaradiť medzi obľúbené superpotraviny. Ide o potravinový doplnok, ktorý sa vyrába niekoľkými spôsobmi. Na trhu sa môžeme stretnúť s cviklovým práškom, ktorý sa pripravuje z vylisovanej šťavy zrelej červenej repy, ktorá sa usuší a najemno pomelie.
Tiež sa môžeme stretnúť s práškom z cvikly, ktorý sa pripravuje tak, že sa usuší koreň červenej repy a ten sa následne melie. Vďaka šetrnému spracovaniu červenej repy si hotový prášok uchováva farbu cvikly, ako aj chuť a dôležité je najmä zachovanie živín s vysokým podielom prospešných látok.
Odporúčame: Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
Zdroj: Depositphotos
Čo obsahuje cviklový prášok?
Jemný prášok z červenej repy v sebe ukrýva množstvo telu prospešných látok, podobne ako samotná buľva cvikly. Keďže červená repa obsahuje betaín, nájdeme ho aj v prášku. Táto látka má priaznivý vplyv na cievy – bráni rozvoju kôrnatenia tepien a spevňuje stenu krvných vlásočníc. Okrem toho podporuje funkciu pečene. Priaznivý účinok má aj na pokožku.
Ďalej prášok z červenej repy obsahuje:
-
rôzne antioxidanty, vrátane antokyánov, karotenoidov a flavonoidov,
- vlákninu,
- vitamín B1, nazývaný tiamín,
- vitamín B9, teda kyselinu listovú,
- draslík, železo a mangán,
- bielkoviny,
- sacharidy,
- vitamín C,
- nitráty.
Prečo sa oplatí vyskúšať prášok z červenej repy?
Cviklový prášok má vďaka svojmu zloženiu rôznorodé pozitívne účinky na ľudský organizmus. V prvom rade obsiahnuté antioxidanty napomáhajú chrániť bunky tela pred oxidačným stresom a škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú ich predčasné starnutie. Voľné radikály navyše prispievajú k mnohým civilizačným ochoreniam.
Ďalšie benefity prášku z červenej repy môžeme zhrnúť aj nasledovne:
-
ako prirodzený zdroj nitrátov v organizme podporuje produkciu oxidu dusnatého, čo má pozitívny vplyv na prekrvenie (spôsobuje rozšírenie krvných ciev, vďaka čomu sa na miesto určenia dostane viac živín a kyslíka),
- vďaka obsahu vlákniny má priaznivý vplyv na funkciu trávenia a pravidelné vyprázdňovanie,
- vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na energetický metabolizmus,
- znižuje vyčerpanie a únavu,
- má protizápalové vlastnosti a preventívne protirakovinové účinky,
- pre obsah železa prispieva k normálnej tvorbe červenených krviniek,
- má priaznivý vplyv na nervovú sústavu (aj vďaka B vitamínom),
- vďaka obsahu vitamínu C má priaznivý vplyv na imunitu.
Kde kúpiť prášok z červenej repy?
Prášok z červenej repy je dnes možné zohnať na internete, v obchodoch so zdravou výživou, ako aj internetových a kamenných lekárňach. Cena sa môže pohybovať približne v rozmedzí od 4 do 7 eur za 200 g, záleží však od konkrétnej značky a výrobcu. Väčšie balenia je neraz možné nájsť aj za výhodnejšiu cenu.
Ako si vybrať prášok z červenej repy?
Pri kúpe dávajte pozor na zloženie produktu. Najlepšie je voliť bio prášok z červenej repy, resp. organický prášok z červenej repy bez prísad, ako sú pridané cukry a umelé sladidlá, oxid kremičitý, farbivá či arómy. V zložení by sme v podstate mali nájsť iba sušenú šťavu z červenej repy alebo sušené a mleté korene cvikly (Beta vulgaris).
Pozri aj: Žena vytiahla vianočný stromček už v septembri a vytvorila z neho niečo unikátne. TO musíš vidieť!
Zdroj: Depositphotos
Tipy na použitie prášku z červenej repy
Cviklový prášok nachádza v kuchyni bohaté využitie ako dochucovadlo, vynikajúce prírodné farbivo a výživný doplnok stravy. Obvykle sa pri používaní prášku z cvikly odporúča dávka 5 až 15 gramov denne, no konkrétne dávkovanie vždy skontrolujte na obale daného produktu.
Hoci sa cviklový prášok konzumuje len v malom množstve, je potrebné myslieť na to, že ide o veľmi koncentrovanú formu látok z repy červenej. Jednu čajovú lyžičku takéhoto prášku možno pokojne prirovnať k jednej čerstvej cvikle.
Tu je niekoľko tipov na to, ako používať prášok červenej repy:
-
na obohatenie jedál a nápojov – cviklový prášok je skvelým zdrojom mnohých cenných látok, preto je skvelý na zvýšenie výživovej hodnoty jedál a nápojov, obohaťte ním akékoľvek jedlo (cereálie, jogurty, kaše, varené jedlá) alebo napríklad predtréningový nápoj,
- ako prírodné farbivo – tento červený prášok dodá rôznym pokrmom výrazné sfarbenie, môžete ním prifarbiť prakticky akékoľvek jedlá a pokrmy, vrátane nátierok, omáčok k cestovinám, dezertov, koláčov, dresingov, dipov, polievok, koktailov,
- na osladenie zeleninových štiav a rôznych smoothie nápojov, prášok má prirodzene sladkastú chuť,
- stanovenú dávku prášku možno rozpustiť vo vode alebo džúse a vypiť,
- vyskúšajte pridať červený prášok do domácej zmrzliny alebo sorbetu.