Wasabi ťa vyštípe aj vylieči! Vyskúšaj ako chutí exotika

Wasabi - zelená pasta, ktorá sa podáva k sushi. Tí, ktorí si radi pochutnajú na ázijskej kuchyni, dobre poznajú jeho chuť. Ostrá, niekedy až príliš, ale napriek tomu nenahraditeľná. K niektorým jedlám, ako sú ryby, rôzne polievky, si Japonci nič iné ani nevedia predstaviť. Čo to vlastne je?

 

Niektorí si možno predstavia film so Jeanom Renom, ale väčšina si správne predstaví pekne naaranžovanú pastu, ktorá je spoločne s ružovým zázvorom, sójovou omáčkou, súčasťou sushi. Ale z čoho tá pasta je? A odkiaľ vznikol jej názov? Toto a mnoho viac sa dozviete v našom exotickom článku o japonskom korení.

 

Prečo ho u nás nezoženiete?

Keď sa povie wasabi, ide vlastne o japonský chren. My ho však môžeme vidieť len ako prášok alebo pastu, pretože ide o veľmi drahú rastlinu. Je náročná a nákladná na pestovanie. Preto sa pestuje hlavne v Japonsku, na niektorých chladnejších ostrovoch. Nie je výnimkou, že sa k nám dostane lacnejšia náhrada z horčicových semienok, ktorým sa chuťou podobá. Niektoré reštaurácie dokonca priznali, že ich pasta obsahuje iba necelé percento wasabi a zvyšok tvorí obyčajný chren.

 

Rovnako ako náš chren, aj wasabi sa strúha, a to na strúhadle zo žraločej kosti. Následne sa má okamžite konzumovať, pretože rýchlo stráca svoju chuť. Odporúča sa podávať ho do piatich minút. Zaujímavosťou je, že pikantná chuť aj vôňa, ktorú wasabi má, slúžia na ochranu pred bylinožravcami.

 

Pozri aj: Spánkové apnoe: Ako ho poraziť s prírodnými prostriedkami?

ako vyzerá wasabi

Zdroj: Shutterstock®

K čomu všetkému ho podávať?

Japonci ho pridávajú do polievok, omáčok, mäsa alebo k rezancom na zvýraznenie chuti. U nás ho môžete ochutnať aj ako súčasť orieškov – vo forme chrumkavého obalu na nich. Rovnako sa podáva aj k vínu či k pivu, pričom Japonci z neho dokonca vyrábajú vína a likéry. Čo sa týka prášku, ten sa získava zo sušených listov rastliny a pridáva sa aj do šalátov či rovnako do polievok.

 

Je súčasťou mnohých omáčok, dresingov alebo syrov. Niekedy ho môžete ochutnať aj v kvasenej forme. Dôvod, prečo sa podáva k surovým rybám nie je len jeho výrazná, pikantná chuť, ale je to aj kvôli látkam, ktoré obsahuje. Tie totiž ničia baktérie a bránia tak kazeniu rýb.

 

Zaujme ťa: 10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti Japoniek

recept s wasabi

Zdroj: Shutterstock®

Dokáže liečiť rakovinu

Okrem látok, ktoré sú zodpovedné za charakteristické vlastnosti wasabi, obsahuje táto rastlina aj vitamín B6 a C, vápnik, horčík, draslík, mangán a vlákninu. Iróniou je, že veľa z týchto látok sa do organizmu ani nedostane. Jedine, ak by ste si kúpili wasabi čerstvé a sami si ho nastrúhali. Avšak ani to nie je také jednoduché. Väčšie množstvo wasabi dokáže podráždiť žalúdok, dokonca vyvolať hnačky a iné tráviace problémy.

 

Wasabi má aj antiseptické účinky, dokáže dezinfikovať ústnu dutinu a zabrániť tak množeniu baktérií, čím zlepšuje imunitu a bráni vzniku infekcie v tele. Pôsobí aj ako antidotum pri otravách a to je ďalší dôvod, prečo sa začalo podávať v Japonsku k surovým rybám. Ďalej podporuje funkciu pečene, zlepšuje chuť do jedla a pomáha tráveniu mastných jedál. Použiť ho môžete aj pri chrípke či kašli a vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa používa aj pri liečbe astmy. Japonci ho používajú ako prevenciu pri rôznych druhoch rakoviny.

recept s lososom

Zdroj: Shutterstock®

Losos s pikantnou omáčkou

Budeme potrebovať: 

  • lososa 
  • 1/2 avokáda 
  • soľ 
  • 75 ml bieleho jogurtu 
  • 1 polievkovú lyžicu pasty wasabi 
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • olej

Postup: 

 

Lososa osolíme a opečieme na oleji. Medzitým si pripravíme omáčku z avokáda, jogurtu, citrónovej šťavy, wasabi a soli, ktoré zmiešame dokopy. Opečeného lososa prelejeme studenou omáčkou a podávame s varenými zemiakmi.

 

Dostane ťa: Tekvica hokaido - prečo je iná ako ostatné?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

03.03.2018 09:07

s sushi si ine ani neviem predstavit... v lidli si ho casto kupujem ak ho maju.... ja milujem stiplave.... davam si ho k hocicomu ... poplacem si potom... precisti sa mi nos poriadne ale aj to budem jest

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

03.03.2018 16:10

omáčka je dobrá, ale pro mě moc ostrá, okamžitě mě protáhla

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

03.03.2018 19:02

Wasabi je moje oblubene. Pridavam ho do gulasu miesto chilli

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.03.2018 07:13

wasabi - je to sila, najmä, keď človek neodhadne množstvo...

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

04.03.2018 18:40

Pastu wasabi som ešte nepoužívala, ani ma veľmi neláka. Jedlo som oriešky, ale pre mňa boli veľmi pikantné.

Vaše meno:

Nikola Kovalčíková

Nikola Kovalčíková

04.03.2018 22:45

výborne vždy ponaťahuje :D bez toho to v reštaurácii k sushi ani nie je ono, nemám skúsenosť v domácnosti, skôr používam feferóny ale raz sa v kuchyni určite objaví :D

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

05.03.2018 08:15

ja celkom mam rada stiplave, celkom je fajn, na com ju nemusim su oriesky.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.03.2018 11:47

s wasabi treba dať pozor a neprehnať to :) lebo to zle skončí....

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

05.03.2018 19:30

No mne wasabi vobec nesadlo, neviem mu prist na chut ...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

06.03.2018 15:27

Škoda že štipľavé mi nechutí, viem že má veľa pozitív ale ja to do seba proste nedostanem..

Vaše meno:

Tibor Petricek

Tibor Petricek

03.04.2019 05:01

Ja som si pred dvoma dnami kupil wasabi oriesky a tiez flasu sampanskeho. sampanske som vypil cele sam a potom som si asi dal vela orieskov naraz, ale necitil som to, kedze som bol opity a na druhy den som zistil, ze necitim chut jedla. teraz presli skoro dva dni a stale asi na polovici jazyka necitim skoro vobec chut. Tak neviem ci sa to napravy alebo nie.

Anna Bútorová

Anna Bútorová

09.03.2018 14:32

na môj vkus je moc ostré

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

11.03.2018 00:31

Wasabi je parádna "vecička", milujem ho.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.04.2018 18:22

mne wasabi chutí v primeranom množstve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.