Zelené stopky z jahôd už nikdy nevyhadzuj! Nevídané, ako tvojmu telu pomôžu!

Využili ste tento víkend a hlavne krásne slnečné počasie na samozber jahôd? Nazbierali ste si tie najsladšie a najväčšie jahody spolu s krásnymi zelenými stopkami, ktoré by sa mali z jahôd odstraňovať až vtedy, keď idete jahody konzumovať? Ak je to tak, tak verte nám, tie zelené stopky vám ešte poslúžia. Preto by ste ich za žiadnych okolností nemali vyhadzovať do koša, ale si ich vysušiť!

Ak sa pýtate, čím sú tieto stopky také výnimočné, tak odpoveď sa ukrýva v ich zložení, vďaka ktorému sa využívajú na prípravu liečivých čajov. Svojimi účinkami sú určené najmä na zmiernenie gastrointestinálnych ťažkostí a bolesti kĺbov. Obsahujú veľké množstvo minerálov a vitamínov, ktoré organizmu ponúkajú širokú škálu výhod. Dokonca sa extrakty z týchto stopiek pridávajú do tabletiek na podporu celkového zdravia a tráviaceho systému.

Pozri aj: Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!

účinky stopiek z jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Stopky z jahôd – zázrak prírody

Asi si neviete predstaviť konzumovanie zelených stopiek z jahôd. Síce sú jahodovo voňavé, ale ich chuť už taká jahodová byť nemusí. Ak si ich však vysušíte a pripravíte si z nich čaj, urobíte službu vášmu tráveniu. Jahodové stopky obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú zmierniť žalúdočné problémy, ako je nevoľnosť, nadúvanie, žalúdočné kŕče či dokonca hnačka.

Okrem tráviacich účinkov pomáha diuretická kyselina kávová vytiahnuť vodu z kĺbov, zmierniť bolesť a opuchy spojené s artritídou a reumou. Jahodové stopky okrem iného tiež obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitný systém, a teda celkovo organizmus. Zo všetkého spomenieme hlavne vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, ale tiež neutralizuje účinky voľných radikálov a iných škodlivín nachádzajúcich sa v organizme. V jahodových stopkách je tiež obsiahnuté železo a vápnik.  

ako odstrániť stopky z jahôd

Zdroj: pinterest.com

Jahodové stopky nie sú pre každého!

Pri jahodových stopkách si treba dávať obzvlášť pozor v prípade, ak ste alergickí na jahody, taníny alebo ďalšie zlúčeniny v nich obsiahnuté. Z tohto dôvodu treba podotknúť, že alergická reakcia na jahodové stopky zahŕňa opuch tváre a krku, problémy s dýchaním či tvorbu vyrážok na tele. V takom prípade netreba vyčkávať, kým sa alergická reakcia zmierni, ale je potrebné vyhľadať odbornú pomoc lekárov.

Ako vysušiť jahodové stopky?

V prvom rade je potrebné jahody poriadne očistiť. Vďaka jednoduchému roztoku sa vám nebude vytvárať pleseň na jahodách, čím predĺžite ich výdrž a zároveň ich zbavíte všetkých nečistôt. Až budete mať jahody očistené, tak opatrne odstráňte stopky (pomocou slamky alebo noža), rozložte ich na tanier a nechajte ich usušiť na bavlnenej utierke. Pozor, nie na priamom slnečnom žiarení. Po vysušení (cca v priebehu 1 dňa) ich môžete preložiť do sklenenej fľaše a skladovať na tmavom mieste.

Tipy, ako využiť jahodové stopky:

  • do smoothie – ak milujete smoothie nápoje, zelené stopky z jahôd pridajte práve do takéhoto kokteilu. Nahraďte nimi špenát alebo bylinky.
  • pri pečení – pridajte ich k zelenine pri jej pečení v rúre. Jahodové stopky uvoľnia svoju arómu a zelenine tak dodajú jedinečnú chuť.
  • naložené v octe – jahodové stopky môžete nasypať do fľaše, zaliať octom a nechať 24 hodín odstáť. Ocot získa jahodovú arómu, ktorá dokonalo ochutí šaláty.
  • korenie – stopky z jahôd vysušte a podrvte alebo pomeľte. Takto pripravené korenie sa hodí do koláčov, ale aj do mäsa či šalátov.
  • jahodový alkohol – stopky môžete nasypať do fľaše a zaliať alkoholom. Nechajte niekoľko dní odstáť a následne si môžete vychutnať jahodový alkohol, ktorý sa hodí napríklad do drinkov.

Zaujme ťa: Aká je najlepšia ochrana pred toxínmi a tráviacimi problémami? Jednoznačne táto bylinka!

Naposledy aktualizovaný článok: 8.6.2022

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

23 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

10.06.2019 05:19

Zaujìmavé,to by ma nenapadlo.Vždy ich vyhadzujeme.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.06.2019 06:08

Prekvapivé, stojí za vyskúšanie!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.06.2019 09:29

Nuž z nevedomosti vyhadzujeme to čo nám môže pomôcť.

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

10.06.2019 15:47

Ešte že čítam Vaše články. Presne tento recept potrebujem/ voda v kolene/ určite vyskúšam

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

10.06.2019 15:47

Ešte že čítam Vaše články. Presne tento recept potrebujem/ voda v kolene/ určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

10.06.2019 21:53

Fúú tak to som netušila aj dnes som ich vyhodila

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

10.06.2019 22:00

Ďakujem za článok. Vôbec som o tom nevedela.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.06.2019 22:41

Z jahodových listov som si čaj už varila,ale stopky,to je pre mňa novinka.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.06.2019 12:06

v lete si radšej pochutnám na jahodách ako na čaji, ten mám radšej v zime a vtedy zase nie sú čerstvé jahody :(

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

11.06.2019 13:55

doteraz som si myslela,že iba jahodový čaj z lesných jahôd je liečivý.dnes som varila džem z jahôd a stopky som bohužiaľ vyhodila.

Vaše meno:

Lenka Čajová

Lenka Čajová

20.06.2019 12:58

To suvelmi zaujimave info o ktorych som netusila :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

23.06.2019 19:02

tak toto som naozaj netušila, dakujem

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

24.06.2019 08:07

Keď jem jahody z našej záhrady, zjem ich aj so zemou aj s tým zeleným, jednoducho ako ich odtrhnem. Myslím, že chuť domácich jahôd prebije všetko a nič iné ju nepokazí.O tom, že sú stopky zdravé som netušila, ale ak ich v ústach do budúcna budem mať, tak viem, že to môjmu telu neuškodí :)

Vaše meno:

Lenka Pisarčíková

Lenka Pisarčíková

24.06.2019 11:46

Dnes tie stopky oddelím a vysuším, aspoň to zamiešam s lístkami a budú v čajíku. Doteraz som to ani len netušila.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

17.07.2019 12:31

škoda že som skorej nečítala tento článok, už máme po jahodách

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

17.07.2019 12:33

ale na budúci rok určite vyskúšam

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.06.2022 17:08

Zaujímavé čítanie.. Vyskúšam pri pečení a ako korenie .. Ďakujem.

Vaše meno:

Lenka Falatová

Lenka Falatová

08.06.2022 21:26

určite skúsime dať do octu

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

08.06.2022 21:36

Tak toto vyskúšam

Vaše meno:

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

09.06.2022 07:56

Wau, zaujímavé. Na záhradke nám už červenajú jahody už stopky vyhadzovať nebudem.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

09.06.2022 08:54

Takže aj táto časť jahôd už bude mať u mňa užitočné využitie.

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

10.06.2022 11:10

počula som už o tom, že sú dobré pre cukrovkárov lebo znižujú hladinu cukru v krvi ale že aj na trávenie sú dobré to som nevedela

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

10.06.2022 16:02

Jahodové zelené stopky som vždy vyhadzovala, možno teraz vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

10.06.2022 22:15

a ja som ich vyhadzovala

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.