Mäso na tanieri – ktoré je najzdravšie?

 

Pri výbere najzdravšieho mäsa je potrebné pouvažovať nad tým, čo za zdravé mäso považujeme. Ak je to množstvo tuku, ktoré mäso obsahuje, kuracie mäso by jednoznačne zvíťazilo. Obsahuje ho najmenej. Avšak okrem toho je nutné zamerať sa aj na živiny, ktoré sa v mäse nachádzajú a taktiež z akého prostredia mäso pochádza. 

 

Správny výber mäsa

 

Ak máte možnosť, kupujte mäso na malých farmách a z ekologického chovu, kde neboli zvieratá prikrmované rôznymi látkami. Mäso bude o to kvalitnejšie, čo sa odrazí aj na jeho výživových hodnotách. Ak takúto možnosť nemáte, kupujte mäso, ktoré nie je marinované, aby ste lepšie videli množstvo tuku a jeho farbu. 

 

 

Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré do chladničky nepatria

Ryby

Zdroj: Shutterstock®

Ryby

 

Rybie mäso obsahuje najviac živín. Okrem bielkovín sa v ňom nachádzajú aj vitamíny, jód a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Tieto pomáhajú pri znižovaní rizika srdcových chorôb a sú dôležité pre vývoj mozgu a zraku. Všeobecne sú morské ryby zdravšie ako sladkovodné, ale často môžu byť kontaminované chemikáliami, ktoré sa v mori nachádzajú.

 

 

Kuracie mäso

 

Medzi najdiétnejšie mäso sa považuje práve to kuracie. Je taktiež skvelým zdrojom bielkovín a má nízky obsah tuku. Obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, železo a mnohé iné. Ak držíte diétu, kuracie prsia by ste mali pravidelne konzumovať, napríklad so zeleninovým šalátom. 

 

 

Odporúčame prečítať: Najzdravšie letné ovocie si natrháte v záhrade

Mäso

Zdroj: Shutterstock®

Bravčové mäso

 

V oblasti zdravej výživy je bravčové mäso najmenej populárne. Je to najmä kvôli množstvu tuku, ktoré obsahuje. Ak si chcete na obed dopriať bravčové mäso, vyberte bravčové stehno, ktoré bude obsahovať čo najmenej tuku.

 

 

Hovädzie mäso

 

Veľmi obľúbeným druhom mäsa je hovädzie, ktoré obsahuje veľké množstvo bielkovín. Ak si vyberiete chudé hovädzie mäso, nemusíte mať výčitky pri jedle a môžete si ho pokojne dopriať aj viackrát do mesiaca. Prílišná konzumácia však nemusí mať pozitívny vplyv na váš tráviaci systém, a preto ho jedávajte redšej s mierou.  

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Mäso

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

01.07.2015 10:05

preferujem ryby, kuracie a morčacie

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

01.07.2015 11:49

jeme všetky druhy mäsa asi najviac bravčové a kuracie :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.03.2016 06:43

najviac u nas leti kuracie maso, rybicky, sem-tam bravcove, domaci kralik

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

06.04.2016 15:41

neobmedzujem mäso už len dôvodu, že aj mäso obsahuje živiny ktoré ľudský organizmus potrebuje a neobsahujú ho rastliny ja nadovšetko milujem morské plody, ryby ale neohrdnem ani hovädzím či bravčovým mäsom, no i hydina je výborná len ju treba správne pripraviť a hlavne, žiadne mäso by nemalo obsahovať antibiotiká

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.