Nashi hruška je nielen sladká a šťavnatá, ale aj plná vody, minerálov a látok, ktoré sú pre naše telo dôležité. Tak ako mnohé iné druhy ovocia, obsahuje tento ázijský poklad veľa vitamínov a je preto úžasný pomocník pri boji s chorobami.
Vďaka ďalším účinným vlastnostiam, ju ale môžme povýšiť nad ostatné. Prezradíme vám prečo je najvyšší čas mať ju doma!
Táto ázijská hruška je zázrakom s overenými účinkami!
Nekonečný zoznam výhod tejto drobnej hrušky, ktorá sa skôr podobá na jablko, vás dostane rovnako ako jej sladká chuť. Jej najvýraznejšie účinky sa uplatňujú pri chudnutí a pomáha aj pri čistení obličiek.
Nashi hruška je už skoro 3000 rokov v Ázii považovaná za pochúťku bohatých. Svoje prvenstvo si drží stále, pretože je najčastejšou hruškou, ktorú jedia Európania. Jej úžasná vôňa sa využíva napríklad pri výrobe sviečok. Presvedčte sa spolu s nami o jej "super schopnostiach" a zaraďte ju do svojho jedálnička. Aromatická, chrumkavá, vodnatá - tri vlastnosti, pre ktoré si ju zamilujete.
Nashi-japonská hruška - zdravý závan z Ázie
Ázijská hruška, ktorá si vás podmaní nielen svojou sladkou chuťou ale aj účinkami na organizmus, pochádza z Japonska. Je to obyčajná hruška, ibaže z iných končín a s bohatým registrom vitamínov a minerálov. Obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, tuky aj vlákninu, vitamín C, E, K, B3 a množstvo minerálnych látok (vápnik, horčík, meď, fosfor, mangán, selén, draslík).
Ďalšími dôležitými látkami v tomto ovocí sú luteín, ktorý patrí medzi karotenoidy, takže má hlavne antioxidačné účinky a cholín, ktorý je dôležitý pre pamäť, sústredenie či koncentráciu. Pomôže vám schudnúť po vianočnom obžerstve a detoxikovať organizmus po silvestrovskej párty.
Zaujme ťa: Zápal močových ciest: Podpor liečbu týmito prírodnými surovinami!
Zdravotné benefity, pozitívne účinky a overené vlastnosti nashi hrušky
Obsahuje vitamíny a minerály
Má vysoký obsah vlákniny
Má antioxidačné účinky
Znižuje krvný tlak
Posilňuje imunitný systém
Udržuje správnu funkciu svalov
Dobíja energiu
Podporuje trávenie a pravidelnú stolicu
Udržuje zdravé kosti, zuby aj krv
Hydratuje bunky a telo
Vyrovnáva hladinu glykemického indexu
Čistí močové cesty a tým aj obličky
V neposlednom rade je veľmi obľúbená u záhradkárov, pretože je odolná voči mnohým škodcom a chorobám. To znamená, že je minimálne postrekovaná, takže si môžeme celoročne vychutnávať jej zdravé plody. Najlepší čas na nákup je od marca do novembra. Zaujímavosťou je tiež to, že k nashi hruškám patrí viac ako 15 druhov a výrazne sa od seba líšia.
Odporúčame: Vaječné bielko: Čo všetko dokáže? Jeho vlastnosti si zamiluješ!
Kam s ňou v kuchyni? Chuť ázijskej hrušky vás dostane!
Môžete ju vypiť vo forme chutného džúsu, smoothie alebo si spríjemniť chuť šampanského, s plátkom nashi. Ochutnať ju musíte v klasickej kombinácii s modrým plesňovým syrom alebo použiť do šalátu. Pri manipulácii s ňou treba byť vždy opatrný, aby ste zachovali jej chrumkavú textúru a zbytočne ju neroztlačili.
Pokiaľ ju chcete použiť ako pomocníka pri chudnutí, je vhodné ju jesť buď na raňajky alebo desiatu, 3 až 4-krát do týždňa. Pozitívom je, že vám vydrží v chladničke až dva týždne bez akýchkoľvek zmien.
Odporúčame: Zdravý recept: Hruškovo-pomarančový džem
Hruškové košíčky s vínovou redukciou
Na vínovú redukciu budeme potrebovať:
- 1,5 pohára červeného vína
- cukor, podľa chuti (zhruba 1-2 lyžice)
- 1 ks škorice
- 2 ks anízu
- 5 ks klinčekov
Na košíčky budeme potrebovať:
- 1 nashi hrušku nakrájanú na tenké plátky
- 1 balenie modrého syra
- 1 lyžica smotany na varenie
- štipka čierneho korenia
- lístkové cesto
Predhrejeme si trúbu na 200°C. Všetky ingrediencie na redukciu si dáme do hrnca a zohrejeme na miernom plameni, dokiaľ sa nám cukor nerozpustí a všetky zložky sa pekne nespoja. Hrniec dáme nabok a vrhneme sa na prípravu košíčkov. V miske zmiešame syr, smotanu a čierne korenie. Následne si pripravíme štvorčeky z lístkového cesta, ktoré sme si predtým na tenko vyváľali. Na každý štvorček navrstvíme malú kôpku zmesi s modrým syrom, na to dáme pár plátkov hrušky a dáme zapiecť na 15 minút. Po vybratí z rúry pokvapkáme redukciou a podávame. Dobrú chuť!
Určite ťa zaujme: Avokádo 3-krát inak: Jednoduché recepty, ako si ho vychutnať
Aktualizované na 14.07.2024
Aktualizovaný článok: 14.07.2024