Násilie nie je riešením: Aké sú jeho formy a ako hľadať pomoc?

Násilie v domácnosti

Medzinárodný deň nenásilia sme oslavovali na začiatku októbra, konkrétne 2.10., kedy si zároveň pripomíname dôležitosť bezpečných vzťahov. Či už ide o partnerské, rodinné, alebo priateľské vzťahy, práve v nich sa ukazuje a dokazuje rešpekt, rovnosť a právo na život bez strachu a násilia. Bohužiaľ, násilie v domácnosti je oveľa častejším javom, než by sme si mohli myslieť...

Štatistiky hovoria jasne. Až 1 z 3 žien a 1 z 6 mužov zažije vo svojom živote nejakú formu násilia, a to najmä v rámci rodiny alebo vzťahu. Tento fenomén postihuje ľudí bez ohľadu na vek, pohlavie, kultúru alebo sociálne postavenie. Preto je Medzinárodný deň nenásilia ideálnou príležitosťou na pripomenutie dôležitosti bezpečných a zdravých vzťahov a potreby otvorene hovoriť o týchto problémoch.

Prečítajte si: Domáce násilie, drogy, znásilnenie: Trestná minulosť celebrít je vskutku zaujímavá!

Ako sa môže násilie v domácnosti prejaviť?

Násilie v domácnosti alebo vzťahové násilie sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Ide o systematické správanie, ktorým sa jeden partner snaží kontrolovať druhého prostredníctvom strachu a nátlaku. Násilie môže mať viacero foriem:

1. Psychické násilie

Zahŕňa zastrašovanie, ponižovanie, manipuláciu a kontrolu. Obete sú často vystavované slovným útokom, emocionálnemu vydieraniu či neustálemu kritizovaniu, ktoré môže viesť k nízkemu sebavedomiu a pocitu bezmocnosti.

2. Fyzické násilie

Jedna z najviac rozpoznateľných foriem násilia, ktorá zahŕňa fyzické útoky, ako sú údery, kopanie alebo iné formy násilného správania. Tento typ násilia môže spôsobiť nielen fyzické zranenia, ale aj hlboké psychické traumy.

Neprehliadnite: Takmer každý druhý Slovák si myslí, že za násilie páchané na ženách sú čiastočne zodpovedné aj samotné ženy

Domáce násilie
Depositphotos

3. Ekonomické násilie

Menej diskutovaná, no veľmi závažná forma násilia, pri ktorej agresor kontroluje financie obete. Môže to byť obmedzovanie prístupu k peniazom, zakazovanie pracovať alebo prísna kontrola nad výdavkami. Obete sú tým pádom závislé na partnerovi, čo im sťažuje možnosť úniku z násilného vzťahu.

4. Sexuálne násilie

Zahŕňa nútenie k sexuálnym aktivitám bez súhlasu obete. Tento druh násilia je nesmierne traumatizujúci a môže mať dlhodobé fyzické aj psychické následky.

Násilie nie je riešením

Násilie nikdy nemôže byť riešením žiadneho problému. Každý človek má právo žiť v bezpečí, s rešpektom a úctou. Základom zdravých vzťahov je komunikácia, vzájomné porozumenie a rovnosť. Akonáhle sa v partnerstve alebo rodinnom vzťahu objavia prvky násilia, je dôležité to riešiť a hľadať pomoc.

Čo robiť, ak zažívate násilie?

Ak sa ocitnete v situácii, kde ste obeťou násilia, je nevyhnutné urobiť kroky na ochranu seba a svojho zdravia.

1. Zverte sa niekomu

Hovoriť o svojich skúsenostiach môže byť prvým krokom k záchrane. Povedzte o tom niekomu, komu dôverujete - či už rodine, priateľom alebo odborníkom. Príliš veľa ľudí zostáva ticho, čo len predlžuje utrpenie.

2. Nájdite bezpečné miesto

Ak ste v bezprostrednom nebezpečenstve, opustite miesto, kde sa násilie odohráva. Hľadajte bezpečné miesto, či už u priateľov, rodiny, alebo v krízových centrách. Bezpečnosť je prioritou.

3. Obráťte sa na pomoc

Existuje mnoho organizácií a liniek pomoci, ktoré poskytujú podporu obetiam násilia. Tieto služby môžu ponúknuť emocionálnu, právnu a psychologickú pomoc, ako aj poskytnúť útočisko tým, ktorí potrebujú utiecť z násilného prostredia.

4. Nepodceňujte situáciu

Násilie nie je len fyzické. Psychické a emocionálne týranie môže mať rovnako devastujúci dopad na váš život a duševné zdravie. Ak máte pocit, že ste pod psychickým nátlakom alebo kontrolou, hľadajte pomoc čo najskôr.

Bude vás zaujímať: Nebezpečná osamotenosť: Čo sa skrýva za nálepkou 'incel'?

Nebojte sa požiadať o pomoc
Depositphotos

Význam Medzinárodného dňa nenásilia

Medzinárodný deň nenásilia, oslavovaný na výročie narodenia Mahátmá Gándhího (zakladateľ modernej nezávislej Indie, mysliteľa a politika), má za cieľ šíriť povedomie o tom, že násilie nie je prijateľnou formou správania v žiadnej oblasti života. Tento deň nás nabáda premýšľať nad tým, ako môžeme my sami prispieť k tomu, aby naše prostredie bolo bezpečnejšie a spravodlivejšie pre všetkých.

Násilie v domácnosti je stále veľkým spoločenským problémom, ktorý postihuje tisíce ľudí na celom svete. Je dôležité, aby sme hovorili o jeho rôznych formách, šírili povedomie o tom, že pomoc je dostupná, a podporovali tých, ktorí potrebujú únik z násilných vzťahov. Všetci si zaslúžime žiť v bezpečí a s rešpektom, bez strachu z násilia.

NEZABUDNITE, ŽE NÁSILIE NIE JE NIKDY RIEŠENÍM!

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.