Ochutnaj kapary – netradičnú lahôdku i pomocníka pre zdravie!

Kapary sú typické pre stredomorskú kuchyňu, napríklad grécku či taliansku, no údajne tie najlepšie pochádzajú z Francúzska. Hoci nie sú u nás až také rozšírené, vo väčších obchodoch ich bez problémov zoženiete. Tieto menšie i väčšie zelenkasté guľôčky sa zvyčajne predávajú v sklených pohároch, kde sú naložené v slanom náleve či olivovom oleji.

Viete však, čo to vlastne kapary sú? Ide o zeleninu či nejaké iné plody? Odkiaľ pochádzajú kapary? Aké majú kapary chuť? Prečo kapary zaradiť do jedálnička a do akých jedál sú kapary vhodné? Zistite všetko dôležité!

Púčiky s korenistou chuťou – odkiaľ sa kapary vzali?

Kapary sú skutočne netradičnou pochúťkou. Ide totiž o nerozvinuté puky kvetov, ktoré sa získavajú z kríka, nazvaného kapara tŕnitá (Capparis spinosa). Táto rastlina z čeľade kaparovité pochádza zo suchších oblastí Stredozemného mora, Blízkeho východu a Indie. V súčasnej dobe sa tento ker pestuje napríklad aj na juhu Francúzska či v Alžírsku a rastie i v Severnej Amerike.

Krík kapary dorastá do výšky 1 až 1,5 metra, je pokrytý tŕňmi a nie je náročný na pestovateľské podmienky. Kapara tŕnitá je charakteristická predovšetkým svojimi krásnymi kvetmi. Kvet kapary je veľký, zvyčajne biely alebo bledoružový, s množstvom dlhých fialových tyčiniek uprostred. 

Tie však na plantážach, kde sa kríky cielene pestujú, len tak ľahko neuvidíte. Ešte pred rozkvitnutím sú totiž v skorých ranných hodinách zbierané vo forme púčikov. 

Kapary v slanom náleve / kapary v soli

Púčiky kapary trńistej sa po zbere nakladajú do soli či slaného nálevu, aby dlho vydržali a upravila sa ich chuť. Taktiež sa niekedy používa olivový olej, prípadne sú naložené vo vínnom octe. Takto sa získava pochúťka, ktorú poznáme ako kapary.

Tieto zelenkasté bobuľky sa ešte triedia podľa veľkosti. Tie najmenšie sú zároveň aj najžiadanejšie a najdrahšie. Menšie kapary sú podľa mnohých najlepšie kapary, ich výborná chuť vás dostane. Veľké kapary sú bežnejšie a lacnejšie.

Odporúčame: Zlatá žila: Chúlostivý problém, ktorý rozhodne netreba zanedbať

účinky kapár

Zdroj: Shutterstock®

Aké obsahujú kapary minerálne látky, vitamíny a živiny?

Kapary obsahujú cennú vlákninu, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny i cholín. A aké obsahujú kapary vitamíny? Sú zdrojom vitamínov A, C, E aj mnohých z vitamínov skupiny B.

Telu doplnia taktiež viaceré minerálne látky, napríklad železo, vápnik, fosfor, horčík, selén či mangán. Ďalej v sebe ukrývajú množstvo flavonoidových zlúčenín. Sú to látky, ako rutín či kvercetín, ktoré majú výrazné antioxidačné vlastnosti.

Kapary a zdravie – aké majú kapary účinky a zdravotné výhody?

Kapary:

  • pozitívne ovplyvňujú imunitný systém,
  • detoxikujú organizmus,
  • majú silné antiseptické účinky,
  • podporujú trávenie a napomáhajú lepšiemu vyprázdňovaniu,
  • blahodarne vplývajú na zdravie dýchacích ciest a zabezpečujú uvoľňovanie hlienov,
  • priaznivo pôsobia na pevnosť krvných kapilár i tvorbu krvných doštičiek,
  • majú močopudné vlastnosti – účinne odstraňujú z tela nadbytočnú vodu,
  • podieľajú sa na znižovaní hladiny zlého LDL cholesterolu,
  • podporujú prečisťovanie pečene a funkciu obličiek.

Liečivé vlastnosti však majú aj časti kríka, z ktorého sa pochutina získava. Listy, korene i kôra kapary tŕnitej znižujú v tele účinky toxických látok. Využívajú sa pri reume i ochoreniach sleziny, obličiek či pečene.

Alergia na kapary

Alergia na kapary je relatívne neobvyklá, ale ako pri každej potravine, aj pri kaparách môže dôjsť k alergickej reakcii u niektorých ľudí. Alergická reakcia na kapary sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, v závislosti od stupňa senzitivity danej osoby.

Alergia na kapary môže vyvolať symptómy ako kýchanie, upchatý nos, nádcha alebo dokonca astmatický záchvat u ľudí, ktorí sú na ne alergickí. Objaviť sa môžu kožné symptómy, tráviace ťažkosti.

Odporúčame: Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu

Ako skladovať kapary?

Kapary by sa mali vždy uchovávať v chladničke. Po otvorení obalu je dôležité, aby boli kapary ponorené v ich soli alebo náleve, čo pomáha zabraňovať rastu baktérií a udržiava kapary čerstvé.

Uistite sa, že obal s kaparami je vždy dôkladne uzavretý. To minimalizuje vystavenie vzduchu a zabraňuje kontaminácii alebo vysychaniu. Ak skladujete neotvorené balenie, uchovávajte ho na tmavom a chladnom mieste, ako je špajza. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu a zdrojom tepla, pretože tieto faktory môžu zhoršiť kvalitu a chuť.

Plody kapary v kuchyni – ako na použitie kapár?

Kapary údajne buď milujete alebo nenávidíte, podobne ako olivy. Nie každému zachutia na prvýkrát a niekedy je preto potrebné dať im ďalšiu šancu. Čerstvé kapary vôbec nie sú chutné, sú totiž horké.

Aj preto sa nakladajú do slaného, olejovitého či kyslého nálevu. Tie najkvalitnejšie sú naložené iba v soli. Získavajú tak skôr korenistú chuť aj arómu. Chuťový profil sa môže líšiť v závislosti od kvality.

Kapary však zároveň obsahujú vysoký podiel soli, čo sa môže považovať za ich negatívum. Potrebné je ich preto konzumovať s rozumom, tak ako aj iné potraviny. Veľmi solené kapary sa pred používaním oplachujú, inak by mohla ich výrazná slanosť potlačiť chuť ďalších ingrediencií pokrmu.

Púčiky kapary tŕnitej môžete využiť mnohými spôsobmi, majú všestranné využitie:

  • dajú sa pridať do rozličných jedál, napríklad šalátov, cestovín, omáčok či na pizzu,
  • vyskúšajte ich použiť pri príprave mäsa, rizota, polievok alebo nátierok,
  • nadrobno nakrájané kapary v kombinácii s majonézou alebo bielym jogurtom, prípadne aj nejakými bylinkami, vytvárajú chutný dresing – podávať ho môžete k rybe či inému mäsu, ich slaná chuť ochutí rôzne dresingy,
  • kapary sa tiež skvelo dopĺňajú so syrmi.

Do tepelne pripravovaných pokrmov ich pokojne pridajte tesne pred dovarením. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k ich zhorknutiu. Jedlu dodajú netradičný šmrnc. 

Odporúčame: 8 rád, ako si vypestovať zdravé a krásne riasy

ako konzumovať kapary

Zdroj: Shutterstock®

Recept na tuniakové muffiny s kaparami

Ingrediencie: 

  • zväzok jarnej cibuľky

  • 2 lyžice kapár (nakladané kapary)
  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
  • 2 vajcia
  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 50 ml oleja
  • 200 g crème fraîche
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • soľ, čierne korenie 

Postup: Tuniaka zbavíme šťavy a roztlačíme ho vidličkou. V miske si zmiešame múku so sódou, práškom do pečiva. Pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a nasekané kapary. Osolíme a okoreníme.

V druhej miske si zmiešame rozšľahané vajíčka s olejom, jogurtom, tuniakom a crème fraîche. Z oboch zmesí vymiešame tekutejšie cesto. Muffinové košíčky naplníme do 2/3 a pečieme 20 minút v rúre pri teplote 180 °C. 

Recept na kuracie prsia plnené olivami, sardelami a kaparovým maslom

Ingrediencie: 

  • 4 kuracie prsia

  • 100 g čiernych olív
  • 50 g sardelových rezov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček ricotty
  • 30 g hladkej petržlenovej vňaťky
  • soľ a čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja 
  • 100 g masla
  • 100 g kapár (naložené kapary)
  • citrónová kôra z 2 citrónov

Postup: V miske zmiešame olivy, sardely, cesnak, ricottu a polovicu petržlenovej vňate. Okoreníme. Kuracie prsia si horizontálne rozrežeme na 8 tenkých pásov. Každý zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme.

Na každý plátok dáme kopček ricottovej plnky a mäso zatočíme. Pripravené rolky pokvapkáme olivovým olejom a pečieme do zlatohneda asi 12 minút (pri teplote 180 °C).

V miske si zmiešame zmäknuté maslo a kapary, citrónovú kôru a zostatok petržlenovej vňate. Okoreníme. Kaparové maslo rozohrejme na strednej teplote, kým nezačne hnednúť. Kuracie rolky podávame poliate kaparovým maslom a s prílohou podľa chuti, napríklad jazmínovou ryžou. 

Odporúčame: Čo sa stane s tvojím telom, keď vypiješ tento nápoj z kurkumy?

TIP: Ako nahradiť kapary? Skúste kapary z púpavy

Vedeli ste o tom, že sa dajú nahradiť kapary púpavou? Falošné kapary z púčikov púpavy sú skvelou domácou alternatívou, keďže púpava je ľahko dostupná a jej púčiky majú, keď sú správne pripravené, príjemne kyslastú a pikantnú chuť.

Najlepšie je zbierať púčiky púpavy skoro na jar, keď sú ešte mladé a neotvorené. Zvoľte rastliny rastúce ďaleko od cestných komunikácií a pesticídov. Po zbere púčiky dobre umyte vo vode, aby ste odstránili akúkoľvek nečistotu alebo hmyz.

Ingrediencie:

  • 1 šálka púčikov púpavy

  • 1 šálka vody
  • 1 šálka bieleho octu
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • Koreniny podľa chuti (napríklad cesnak, horčičné semienka, čierne korenie, bobkový list)

Postup: Vo veľkej panvici zohrejte vodu, ocot, soľ a cukor. Pridajte koreniny a nechajte zmes prísť do varu. Varíte, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Pripravte si čisté poháre na konzervovanie, ktoré ste predtým vyvarili alebo aspoň umyli vo veľmi horúcej vode.

Do pripravených pohárov vložte čisté púčiky púpavy. Horúci nálev nalejte do pohárov s púčikmi až po okraj, tak aby boli púčiky úplne ponorené. Poháre uzavrite a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ich umiestnite do chladničky a nechajte odležať aspoň týždeň pred použitím, aby sa chute stihli správne spojiť.

Nakladané púčiky púpavy môžete používať tak, ako by ste použili kapary – v šalátoch, omáčkach, ako ozdobu na sendviče alebo v iných jedlách, kde by ste zvyčajne použili kapary.

Článok aktualizovaný 28.4.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

25.03.2018 07:44

mne kapary nechutia vôbec...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.03.2018 07:52

Po opláchnutí využívam príležitostne do šalátov, veľmi slané vedia naozaj podstatne ovplyvniť chuť ďalších ingrediencií.

Vaše meno:

benynka

benynka

25.03.2018 10:33

mám ich rada, ale často ich nekupujeme lebo manželovi veľmi nechýbajú

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

25.03.2018 11:39

Raz som skúšala ale neprišla som im na chuť..

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

25.03.2018 17:57

Neskúšala som ešte, neviem posúdiť či sú chutné..

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

25.03.2018 19:17

Kapary ako aj olivy máme radi .. Včera som akurát spravila cestoviny s týmito ingredienciami , plus cesnak a oliv.olej.. !! Mňaaaaam. Dobrý tip - dám ich aj do dresingu..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.03.2018 19:24

kapary nemusím, nejako sme sa neskamarátili

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.03.2018 21:03

olivy milujem,kapary som ešte neskúšala...

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

27.03.2018 15:06

kapary zbožňujem na pizzi

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

31.03.2018 15:05

Mám ich rada kupujem si ich odčas

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

09.04.2023 20:43

mám rada kapary aj ich používam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.