K tomu, aby sme získali z raňajok maximálne výhody, mali by disponovať správnym zložením. Dnes sa budeme venovať dlhoročne známej surovine. Ovsené vločky - niekto ich má v obľube, iní im nevedia prísť na chuť. My vám však povieme, aké výhody vám prináša konzumácia ovsených vločiek a aké je dôležité zaradiť ich do svojho ranného menu. Začnite raňajkovať a začnite to hneď zdravým spôsobom spolu s ovsenými vločkami!
Výhody konzumácie ovsených vločiek
- Pravidelná konzumácia ovsených vločiek pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi prostredníctvom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Omega-3 esenciálne kyseliny pomáhajú odstrániť menštruačné bolesti a sú pomocníkom pri pestovaní krásnej a zdravej pleti.
- Vysoký obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny robí z ovsených vločiek jedlo, ktoré dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Konzumáciou vločiek na raňajky sa vyhnete dopoludňajšiemu maškrteniu sladkostí.
- Ovsené vločky taktiež obsahujú vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu krvnú zrážanlivosť.
- Ovsené vločky obsahujú ďalšie živiny ako sú fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok.
Bude vás zaujímať: Náhly pocit hladu? Jedlá, po ktorých budete ešte viac hladní!
- Ovsené vločky sa označujú aj ako prevencia proti rakovine. Pravidelnou konzumáciou vločiek dodávate organizmu vlákninu a živiny, ktoré bojujú proti tomuto ochoreniu.
- Beta-glukán nachádzajúci sa v ovsených vločkách pomáha posilniť krvné bunky, ktoré bojujú proti infekcii.
- Ďalšou výhodou ovsených vločiek je ich rýchla príprava. Pripravíte si dokonalé raňajky s bohatým množstvom živín – vlákninou, bielkovinami, komplexnými sacharidmi, zdravými tukmi, vitamínmi a minerálmi.
Bude vás zaujímať: Naštartujte svoj deň s ovsenými kašami Goji, Açaí a Rakytník
Nutričné hodnoty na 100 g ovsených vločiek
KJ - 1490
Kcal - 363,4
Bielkoviny - 15 g
Sacharidy – 60 g
Tuk - 6,5 g
Vláknina – 10 g
Bude vás zaujímať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie
Inšpirácia z ovsených vločiek
Lievance z ovsených vločiek
Suroviny:
- 2 dl ovsených vločiek
- 1,5 dl nízkotučného mlieka
- 1 vajíčko
- 1 lyžica medu
Vločky zalejeme mliekom a necháme ich 20 minút odstáť, aby napučali. Potom do zmesi pridáme vajíčko a med a mixérom poriadne vymiešame. Dostaneme stredne husté cesto. Z neho si upečieme lievančeky na olivovom oleji. Dochutenie je na vás. Môžete použiť javorový sirup, ovocie, med alebo aj chia semiačka. Dobrú chuť!
Bude vás zaujímať: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek