Pečená šunka so špenátovým rizotom

Pečená šunka so špenátovým rizotom

 

Rizoto je talianska klasika, ktorá je skvelá nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha.

 

Na rozdiel od toho slovenského, má však krémovú konzistenciu a pripravuje sa zo špeciálneho druhu ryže arborio. Spoločne so špenátom a pečenou šunkou môže byť toto jedlo zaujímavým a chutným spestrením aj vášho dnešného obeda. 

 

Ingrediencie:

 

  • 500 g Plzeňskej pečenej šunky Premium
  • 500 g ryže (ideálne arborio)
  • 70 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 – 1,3 l slepačieho vývaru
  • 100 g čerstvého špenátu

 

Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

 

Najskôr pripravíme špenátové rizoto. Na 50 g masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme ryžu (ideálne arborio, ale môžete použiť aj obyčajnú), ktorú pár minút pražíme spoločne s cibuľou. Dávame však pozor na to, aby ryža nezhnedla alebo sa nepripálila na dno hrnca. Horúci slepačí vývar prilievame po menších množstvách do ryže a pravidelne na slabom ohni miešame. Ak bude mať ryža ideálnu krémovitú konzistenciu prestaneme prilievať vývar a odstavíme z ohňa. Tento proces trvá približne 20 – 25 minút.

 

Medzitým umyjeme čerstvý špenát a dáme ho na 2 minúty do vriacej vody. Potom ho precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili nadbytočnej vody. Uvarený špenát pokrájame na menšie kúsky a primiešame ho do uvarenej ryže. Pre jemnejšiu chuť primiešame zvyšných 20 g masla.

 

Špenátové rizoto podávame s pečenou šunkou, ktorú pokrájame na 1 cm hrubé plátky a opekáme 3 minúty z každej strany. Na záver môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

 

Dobrú chuť!

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:38

To rizoto zaujalo aj mňa.. mám rada takéto kombinácie :)

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

01.02.2016 15:06

stačilo by mi to špenátové rizoto :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.01.2016 16:55

dobra pochutka

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

30.01.2016 13:44

to špenátové rizoto, určite vyskúšam :) a fotky sú krásne

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.