Ani vegánska kuchyňa nemusí byť len o niekoľkých základných surovinách. Stačí dobrý recept, tie správne ingrediencie a môžete si pochutnať napríklad na domácej šošovicovej polievke. Tento recept nájdete aj v kuchárskej knihe La veganista od Nicole Justovej, ktorá dokazuje to, že vegánske jedlá môžu byť nielen chutné, ale aj pestré.
Recept:
- 350 g hnedej šošovice
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 250 g zemiakov
- 250 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 200 g údeného tofu
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica pšeničnej múky
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymianu
- ½ čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička horčice
- 3 polievkové lyžice agávového sirupu
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- štipka mletej škorice
- 5 polievkových lyžíc vínneho octu
- mleté čierne korenie
- soľ
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a asi 15 minút povaríme. Uvarenú šošovicu prelejeme cez sito a vývar zachytíme.
Medzitým ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu. Zemiaky, mrkvu a zeler očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky veľké asi 1 cm. Aj údené tofu nakrájame na približne rovnako veľké kocky.
V rajnici rozpálime olej, dáme naň údené tofu a opekáme pri strednej teplote asi 3 minúty. Pridáme pokrájanú cibuľu a restujeme dozlatista, asi 1 minútu.
Všetko zalejeme zachyteným vývarom. Pridáme šošovicu, zeleninu nakrájanú na kocky, bylinky, horčicu, agávový sirup a sójovú omáčku. Polievku necháme zovrieť a pri nízkej teplote pomaly varíme asi 20 minút. Hotovú polievku podľa chuti dochutíme škoricou, octom, soľou a korením.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Zdroj foto: www.luci.sk