Každá dobrá kaviareň už dnes ponúka vo svojom nápojovom lístku niekoľko druhov kávových nápojov. Názvy niektorých z nich možno čítate po prvý raz a pri iných stále váhate, či je to káva, ktorá by ulahodila vaším chuťovým bunkám. Nakoniec skončíte pri klasickom espresse či cappuccine a gastronomický zážitok odložíte na inokedy. Prinášame vám preto jednoduchý prehľad najznámejších druhov "káv", ktoré určite stoja za ochutnanie!
Espresso
Espresso je silná káva s vrstvou hnedej peny na vrchu. Predstavuje základ pre všetky kávové nápoje. Existuje mnoho jeho variantov, ktoré sa získajú rôznym množstvom kávy a peny. Podáva sa v malej 60 ml hrubostennej šálke a jeho objem je 30-35 ml.
Odporúčame prečítať: Pre milovníčky kávy niečo nové
Ristretto
Ristretto sa pripravuje z rovnakého množstva kávy ako espresso, ale jeho objem je len 20 ml. Je to koncentrovanejší kávový nápoj a podáva sa taktiež v malej 60 ml hrubostennej šálke. Je to najobľúbenejší druh kávového nápoja v Taliansku.
Cappuccino
Základ cappuccina tvorí espresso s našľahaným mliekom, ktoré vytvorí efekt typickej peny. Obsahuje 2/3 kávy a 1/3 mliečnej peny a dostanete ho v šálke s objemom od 190–240 ml. Na povrchu býva často posypané kakaom alebo mletou škoricou.
Odporúčame prečítať: Skvelých 5 tipov, aby ste na fotkách vyzerali dobre
Caffè Latte
Tak ako pri cappucine aj tu tvorí základ espresso, do ktorého je vliate spenené mlieko. Rozdiel je však pri konzistencii peny, kde pri Caffe Latte sa mlieko pení dlhšie a preto je pena bohatšia. Zvyčajne má objem približne 250 ml.
Caffé macchiato
Ľuďmi často zamieňaný nápoj s Caffè Latte. V preklade znamená "macchiato" škvrnitý. Tento kávový nápoj vznikne opäť kombináciou espressa, avšak len s jednou lyžicou mliečnej peny. Môže pripomínať malé cappuccino a je podávané v malej hrubostennej šálke s objemom 80 ml.
Akú kávu si zvyknete objednávať v kaviarni vy?
www.thinkstockphotos.com