Každá sezóna v roku je niečím výnimočná. Okrem svojho typického počasia a sfarbenia prírody, nám prináša aj rôzne sezónne ovocie a zeleninu. Letná sezóna býva najbohatšia na také pochúťky ako sú jahody, maliny, čučoriedky... Stačí sa prejsť po tržnici a chutným čerstvým ovocím si raz dva zaplníte svoju chladničku. Milujete aj vy sladké jahody? V tom prípade je sezóna jahôd isto vaša obľúbená.
A ak ste to náhodou s množstvom prehnali a nechcete, aby sa vám trebárs také jahody pokazili, pripravte si z nich chutné letné jahodové sladkosti. Myšlienky na kalórie dajte bokom, veď raz za čas treba ulahodiť aj svojim chuťovým pohárikom. Navyše, jahody nepatria ku kalorickým bombám, takže spokojne si pochutnajte. A to s vedomím, že svojmu telu dopriavate silný antioxidant, zdroj vitamínu C i železa.
Ako spracovať toto čerstvé ovocie, aby sme si ho mohli vychutnať aj neskôr? Máme pre vás hneď niekoľko tipov na skvelé recepty s jahodami, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Tieto dezerty budete zbožňovať!
10 dôvodov, prečo pravidelne konzumovať sladké jahody:
Bohaté na vitamín C: Jahody obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, zdravú pokožku a správne fungovanie tela.
Antioxidanty: Jahody sú bohaté na antioxidanty, ako sú antokyány, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení.
Zdravé srdce: Konzumácia jahôd môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL).
Regulácia krvného tlaku: Jahody obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.
Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny v jahodách podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.
Kontrola hmotnosti: Jahody sú nízkokalorické a majú vysoký obsah vody, čo ich robí ideálnou potravinou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť.
Protizápalové vlastnosti: Antioxidanty a ďalšie zlúčeniny v jahodách môžu mať protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.
Zlepšenie zdravia pokožky: Vitamín C a iné antioxidanty v jahodách môžu pomôcť udržať pokožku mladistvú a zdravú tým, že podporujú produkciu kolagénu a chránia pokožku pred poškodením UV žiarením.
Podpora imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších živín jahody podporujú silný imunitný systém.
Zlepšenie zraku: Antioxidanty v jahodách, ako sú vitamín C a flavonoidy, môžu pomôcť chrániť oči pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a starnutím.
Odporúčame prečítať: Hroznové pochúťky
TOP recepty na skvelé pochúťky z jahôd:
Najlepší jahodový pohár
Ingrediencie:
biely jogurt
čerstvé jahody
čerstvá mäta
med
Postup: Biely jogurt premiešajte s tekutým medom a nadrobno nakrájanou mätou. Rozmixujte spolu s jahodami (prípadne len popučte vidličkou). Do pohára uložte kúsky čerstvých jahôd a zalejte jogurtom. Táto jahodová pochúťka je skvelou voľbou, ak vás prepadne chuť na sladké.
Odporúčame prečítať: Sladké raňajky
Domáce jahodové nanuky
Ingrediencie:
jemný tvaroh
čerstvé jahody
hnedý cukor
vanilínový cukor
kyslá smotana
Postup: Všetko spolu dobre rozmiešajte (rozmixujte) a dajte si zamraziť, minimálne na dve hodiny. Vhodnou pomôckou je tiež nanukovač.
Domáca jahodová zmrzlina
Ingrediencie:
500 g čerstvých jahôd
200 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 % tuku)
200 ml kondenzovaného mlieka (sladené)
1 lyžička vanilkového extraktu
2-3 lyžice cukru
Ako sa pripravuje rýchla jahodová zmrzlina: Rozmixujte jahody na pyré. V miske vyšľahajte smotanu, potom jemne vmiešajte kondenzované mlieko a jahodové pyré. Dochutíte cukrom podľa potreby. Zmes prelejte do nádoby a mrazte minimálne 4 hodiny. Počas mrazenia zmes pravidelne premiešajte, aby sa vytvorila tá správna konzistencia. Pred podávaním nechajte pár minút povoliť pri izbovej teplote.
Odporúčame: Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!
Ľadový jahodový čaj
Ingrediencie:
vrecúško jahodového (alebo ovocného) čaju
citrónová šťava
čerstvé jahody
lístky mäty
med
kocky ľadu
Postup: Z čerstvých jahôd si vytvorte jahodové pyré, ktoré dôkladne rozmixujte, vrecúško čaju zalejte vodou, vychladený rozmiešajte s pyré. Pridajte lístky mäty, ochuťte citrónovou šťavou, medom a premiešajte ideálne v šejkri. Prelejte do džbána a dodajte kocky ľadu.
Úžasné jahodové tiramisu – vynikajúci jahodový zákusok
Ingrediencie:
500 g jahôd
250 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
100 g cukru
1 balenie dlhých piškót
1 lyžička vanilkového extraktu
100 ml jahodového džúsu alebo likéru
Postup: Jahody umyte, polovicu rozmixujte na pyré, druhú polovicu nakrájajte. Vyšľahajte smotanu, zmiešajte s mascarpone, cukrom a vanilkovým extraktom. Piškóty namočte do džúsu alebo likéru, vrstvite do formy spolu s krémom a jahodami. Chlaďte minimálne 4 hodiny. Pred podávaním ozdobte jahodami.
Odporúčame: Exotické klenoty pre tých, ktorí nevedia, kam sa toto leto vybrať na dovolenku
Domáci jahodový džem
Ingrediencie:
čerstvé jahody
kryštálový cukor
kyselina sorbová
Postup: Jahody dôkladne posypte cukrom a nechajte odstáť na noc na chladnom mieste. Na druhý deň jahody uvarte až kým vám nevznikne hustá zmes a pridajte trošku kyseliny sorbovej (cca pol malej lyžičky, ale závisí od množstva). Uvarený džem naložte do fliaš a buď odložte do chladničky a spotrebujte v najbližších dňoch, alebo fľaše sterilizujte.
Odporúčame prečítať: Napečené rýchlo, sladko a chutne
Raňajkové jahodové wafle – dokonalý jahodový dezert plný jahôd
Ingrediencie:
čerstvé jahody
wafle
šľahačková smotana
cukor
Postup: Smotanu vyšľahajte s cukrom. Na wafle naneste jednu vrstvu na ňu uložte čerstvé jahody a prípadne ešte prelejte druhou vrstvou šľahačky. Podávajte prípadne tiež preliate čokoládou.
Rýchly jahodový cheesecake
Ingrediencie:
200 g sušienok
100 g masla
500 g tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
100 g práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
300 g čerstvých jahôd
2 lyžice jahodového džemu
Postup: Sušienky rozdrvte na jemno, zmiešajte s rozpusteným maslom a vtlačte do dna tortovej formy, potom dajte na 10 minút do chladničky. Vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuha, zmiešajte tvaroh, práškový cukor a vanilkový extrakt, potom jemne vmiešajte šľahačku.
Krém rozotrite na sušienkový korpus, na vrch poukladajte nakrájané jahody a natrite ich jahodovým džemom. Cheesecake dajte na minimálne 2 hodiny do chladničky, aby stuhol. Tento svieži jahodový zákusok je na leto skvelou voľbou.
Ďalšie recepty z jahôd:
Článok aktualizovaný 3.6.2024
Aktualizovaný článok: 03.06.2024