Priprav si jahodové sladkosti! Ktoré z nich si zamiluješ?

jahodové sladkosti

Každá sezóna v roku je niečím výnimočná. Okrem svojho typického počasia a sfarbenia prírody, nám prináša aj rôzne sezónne ovocie a zeleninu. Letná sezóna býva najbohatšia na také pochúťky ako sú jahody, maliny, čučoriedky... Stačí sa prejsť po tržnici a chutným čerstvým ovocím si raz dva zaplníte svoju chladničku. Milujete aj vy sladké jahody? V tom prípade je sezóna jahôd isto vaša obľúbená. 

A ak ste to náhodou s množstvom prehnali a nechcete, aby sa vám trebárs také jahody pokazili, pripravte si z nich chutné letné jahodové sladkosti. Myšlienky na kalórie dajte bokom, veď raz za čas treba ulahodiť aj svojim chuťovým pohárikom. Navyše, jahody nepatria ku kalorickým bombám, takže spokojne si pochutnajte. A to s vedomím, že svojmu telu dopriavate silný antioxidant, zdroj vitamínu C i železa.

Ako spracovať toto čerstvé ovocie, aby sme si ho mohli vychutnať aj neskôr? Máme pre vás hneď niekoľko tipov na skvelé recepty s jahodami, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Tieto dezerty budete zbožňovať!

10 dôvodov, prečo pravidelne konzumovať sladké jahody:

  1. Bohaté na vitamín C: Jahody obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, zdravú pokožku a správne fungovanie tela.

  2. Antioxidanty: Jahody sú bohaté na antioxidanty, ako sú antokyány, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení.

  3. Zdravé srdce: Konzumácia jahôd môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

  4. Regulácia krvného tlaku: Jahody obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

  5. Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny v jahodách podporuje zdravé trávenie a prevenciu zápchy.

  6. Kontrola hmotnosti: Jahody sú nízkokalorické a majú vysoký obsah vody, čo ich robí ideálnou potravinou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť.

  7. Protizápalové vlastnosti: Antioxidanty a ďalšie zlúčeniny v jahodách môžu mať protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.

  8. Zlepšenie zdravia pokožky: Vitamín C a iné antioxidanty v jahodách môžu pomôcť udržať pokožku mladistvú a zdravú tým, že podporujú produkciu kolagénu a chránia pokožku pred poškodením UV žiarením.

  9. Podpora imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších živín jahody podporujú silný imunitný systém.

  10. Zlepšenie zraku: Antioxidanty v jahodách, ako sú vitamín C a flavonoidy, môžu pomôcť chrániť oči pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a starnutím.

Odporúčame prečítať: Hroznové pochúťky

Jahodové sladkosti
Shutterstock®

TOP recepty na skvelé pochúťky z jahôd: 

Najlepší jahodový pohár

Ingrediencie: 

  • biely jogurt

  • čerstvé jahody

  • čerstvá mäta

  • med

Postup: Biely jogurt premiešajte s tekutým medom a nadrobno nakrájanou mätou. Rozmixujte spolu s jahodami (prípadne len popučte vidličkou). Do pohára uložte kúsky čerstvých jahôd a zalejte jogurtom. Táto jahodová pochúťka je skvelou voľbou, ak vás prepadne chuť na sladké. 

Odporúčame prečítať: Sladké raňajky

Jahodové sladkosti
Shutterstock®

Domáce jahodové nanuky

Ingrediencie: 

  • jemný tvaroh

  • čerstvé jahody

  • hnedý cukor

  • vanilínový cukor

  • kyslá smotana

Postup: Všetko spolu dobre rozmiešajte (rozmixujte) a dajte si zamraziť, minimálne na dve hodiny. Vhodnou pomôckou je tiež nanukovač.

Domáca jahodová zmrzlina

Ingrediencie: 

  • 500 g čerstvých jahôd 

  • 200 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 % tuku)

  • 200 ml kondenzovaného mlieka (sladené)

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 2-3 lyžice cukru 

Ako sa pripravuje rýchla jahodová zmrzlina: Rozmixujte jahody na pyré. V miske vyšľahajte smotanu, potom jemne vmiešajte kondenzované mlieko a jahodové pyré. Dochutíte cukrom podľa potreby. Zmes prelejte do nádoby a mrazte minimálne 4 hodiny. Počas mrazenia zmes pravidelne premiešajte, aby sa vytvorila tá správna konzistencia. Pred podávaním nechajte pár minút povoliť pri izbovej teplote.

Odporúčame: Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

Jahodové sladkosti
Shutterstock®

Ľadový jahodový čaj

Ingrediencie: 

  • vrecúško jahodového (alebo ovocného) čaju

  • citrónová šťava

  • čerstvé jahody

  • lístky mäty

  • med

  • kocky ľadu

Postup: Z čerstvých jahôd si vytvorte jahodové pyré, ktoré dôkladne rozmixujte, vrecúško čaju zalejte vodou, vychladený rozmiešajte s pyré. Pridajte lístky mäty, ochuťte citrónovou šťavou, medom a premiešajte ideálne v šejkri. Prelejte do džbána a dodajte kocky ľadu.

Úžasné jahodové tiramisu – vynikajúci jahodový zákusok

Ingrediencie: 

  • 500 g jahôd

  • 250 g mascarpone

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 100 g cukru

  • 1 balenie dlhých piškót

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 100 ml jahodového džúsu alebo likéru

Postup: Jahody umyte, polovicu rozmixujte na pyré, druhú polovicu nakrájajte. Vyšľahajte smotanu, zmiešajte s mascarpone, cukrom a vanilkovým extraktom. Piškóty namočte do džúsu alebo likéru, vrstvite do formy spolu s krémom a jahodami. Chlaďte minimálne 4 hodiny. Pred podávaním ozdobte jahodami.

Odporúčame: Exotické klenoty pre tých, ktorí nevedia, kam sa toto leto vybrať na dovolenku

Jahodové sladkosti
Shutterstock®

Domáci jahodový džem

Ingrediencie: 

  • čerstvé jahody

  • kryštálový cukor

  • kyselina sorbová

Postup: Jahody dôkladne posypte cukrom a nechajte odstáť na noc na chladnom mieste. Na druhý deň jahody uvarte až kým vám nevznikne hustá zmes a pridajte trošku kyseliny sorbovej (cca pol malej lyžičky, ale závisí od množstva). Uvarený džem naložte do fliaš a buď odložte do chladničky a spotrebujte v najbližších dňoch, alebo fľaše sterilizujte.

Odporúčame prečítať: Napečené rýchlo, sladko a chutne

Jahodové sladkosti
Shutterstock®

Raňajkové jahodové wafle – dokonalý jahodový dezert plný jahôd

Ingrediencie: 

  • čerstvé jahody

  • wafle

  • šľahačková smotana

  • cukor

Postup: Smotanu vyšľahajte s cukrom. Na wafle naneste jednu vrstvu na ňu uložte čerstvé jahody a prípadne ešte prelejte druhou vrstvou šľahačky. Podávajte prípadne tiež preliate čokoládou.

Rýchly jahodový cheesecake

Ingrediencie: 

  • 200 g sušienok

  • 100 g masla

  • 500 g tvarohu

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 100 g práškového cukru

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 300 g čerstvých jahôd

  • 2 lyžice jahodového džemu

Postup: Sušienky rozdrvte na jemno, zmiešajte s rozpusteným maslom a vtlačte do dna tortovej formy, potom dajte na 10 minút do chladničky. Vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuha, zmiešajte tvaroh, práškový cukor a vanilkový extrakt, potom jemne vmiešajte šľahačku. 

Krém rozotrite na sušienkový korpus, na vrch poukladajte nakrájané jahody a natrite ich jahodovým džemom. Cheesecake dajte na minimálne 2 hodiny do chladničky, aby stuhol. Tento svieži jahodový zákusok je na leto skvelou voľbou. 

Ďalšie recepty z jahôd:

Článok aktualizovaný 3.6.2024

Aktualizovaný článok: 03.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

01.06.2014 08:26

jahody u nás doma milujeme aj tento rok som už varila džem a tiež som robila jahodovú dreň, piekla koláč no a samozrejme že najlepšie sú čerstvé jahôdky ktoré si dávame každý deň, dokonca som si ich rozmixovala so žinčicou a bol z toho skvelý jogurt

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.06.2014 10:22

jahôdky sú skvelé kupujem ich každý rok robievam džem,pečiem koláčiky,skvelé sú v domácom jogurte ale aj stará dobrá klasika jahody zo šlahačkou,manžel má rad jahodovú dreň

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.