Rastlinné mlieka sa ako náhrady toho živočíšneho tešia veľkej popularite. Pravdepodobne k tomu prispievajú mnohé ochorenia, intolerancie a alergie, ktorými v súčasnosti ľudia trpia čoraz častejšie, ale aj snaha žiť inak, o čosi zdravšie. Najpopulárnejším rastlinným mliekom je celkom určite ovsené, o ktorom si v dnešnom článku povieme viac. Aj vás zaujíma, či je ovsené mlieko zdravé?
Najkrémovejšie z rastlinných mliek
Medzi rastlinné mlieka zaraďujeme všetky, ktoré sa vyrábajú z rastlín a nie sú živočíšneho pôvodu. Patrí sem aj sojové, ryžové, kokosové alebo mandľové mlieko, ktoré sa tiež tešia veľkej popularite, no nezaostávajú ani klasiky – kravské alebo kozie mlieko, na ktoré, napriek ich živočíšnemu pôvodu, nedajú ľudia stále dopustiť. Ovsené mlieko sa vyrába z ovsa či ovsených vločiek namáčaných vo vode a neskôr rozmixovaných do riedkej konzistencie. Je azda najobľúbenejším rastlinným mliekom, a to najmä pre svoje krémové vlastnosti, vďaka ktorým sa často využíva na prípravu obľúbených kávových nápojov – cappucina a latté bez laktózy.
Zaujme ťa: Chceš ho mať pevné a ploché? Osvoj si tieto účinné cviky na brucho!
Pozor na kalórie a sacharidy
Nie je všetko zlato, čo sa blyští… Toto múdre porekadlo platí aj pri ovsenom mlieku, ktoré nepochybne obsahuje veľmi veľa živín a dôležitých minerálov, no na druhej strane môže vo veľkom množstve aj uškodiť. Odborníci preto vystríhajú pred každodenným a nekontrolovaným pitím ovseného mlieka.
Prečo? Ovsené mlieko je na rozdiel od iných rastlinných mliek, ako je kokosové či nesladené mandľové mlieko, veľmi bohaté aj na sacharidy, ktorých denný príjem si mnohí ľudia úzkostlivo strážia. Preto je vhodné pred zavedením ovseného mlieka do každodenného jedálnička študovať samotné zloženie uvedené na obale. Ovsené mlieko môže byť navyše veľmi kalorické. V porovnaní so spomínaným nesladeným mandľovým mliekom niekedy až štvornásobne!
Viac o benefitoch ovseného mlieka: Hľadáš rastlinnú náhradu kravského mlieka? Vyskúšaj ovsené mlieko!
Radšej ovsené vločky
Výživoví odborníci sa pri ovsenom mlieku zhodujú aj v tom, že z neho ani zďaleka nezískate toľko nutrientov ako z kvalitných ovsených vločiek. Tie sú bohaté na vlákninu a bielkoviny, no presne o tieto živiny môže byť ovsené mlieko ochudobnené. Takže jeho pitím často nezískavate to, čo by ste chceli.
Do mnohých rastlinných mliek, pričom výnimkou nie je ani ovsené, sa navyše pridáva cukor, aby zlepšil ich chuť. Aj na to si dávajte pozor už pri samotnom výbere ovseného mlieka v obchode. Ovsené mlieko sa preto odporúča konzumovať v obmedzenom množstve, teda skôr raz za čas.