Dnes vám prinášame recept na kokosové karí s batatmi a cícerom. Tento lahodný pokrm sme doplnili jedinečnou jazmínovou ryžou. Hoci je toto jedlo vhodné aj pre vegetariánov či vegánov, nepochybne si na ňom pochutnajú aj milovníci mäsa. Ide totiž o božskú kombináciu chutí, ktorá dostane každého. Taktiež musíme zmieniť, že ide nielen o chutné, ale hlavne zdravé a výživné jedlo, ktoré dokáže dobre zasýtiť na dlhú dobu. Je plné rastlinných bielkovín a cennej vlákniny.
Bataty sú jedinečné svojou sladkastou chuťou a skvelo sa k nim hodí práve jemnejší cícer. Nakoniec vás svojou vôňou dostane aj čistučká jazmínová ryža, ktorá je charakteristická lepivejšou konzistenciou. Dosť však bolo hovorenia o jedle, poďme sa radšej pozrie na to, ako si túto pochúťku pripraviť!
Odporúčame: RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!
Budeme potrebovať:
- jazmínovú ryžu
- 1 väčší batat (sladký zemiak)
- 1 plechovku cícera
- 1 plechovku lúpaných paradajok
- 1 plechovku kokosového mlieka
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 1 až 2 ks jarnej cibuľky
- čili papričku
- 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru
- olivový olej
- pol lyžičky koriandra, rasce, kurkumy a škorice
Postup:
- Jazmínovú ryžu si uvaríme podľa návodu na obale. Vo všeobecnosti je možné variť ju v pomere 1 diel ryže na 2 diely vody, a to po dobu asi 15 až 20 minút.
- Nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak a čili papričku si na oleji osmažíme v hlbšej panvici. Pridáme aj nastrúhaný zázvor a pomaly smažíme. Taktiež pridávame ostatnú zmes korenín.
- Batat si umyjeme, očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme chvíľu smažiť spolu so zmesou na panvici.
- Následne prilejeme paradajky, opláchnutý cícer z plechovky aj kokosové mlieko. Všetko dôkladne premiešame, paradajky rozpučíme, panvicu prikryjeme a necháme všetko na miernom ohni dusiť približne 40 minút. Môžeme priebežne kontrolovať, či sú bataty už mäkké.
- Podľa chuti môžeme pridať ešte trochu soli či korenia. Hotové karí podávame s jazmínovou ryžou. Dobrú chuť!