Existuje veľké množstvo receptov na obyčajný mazanec z kysnutého cesta až po tvarohové mazance s hrozienkami, mandľami, brusnicami a s rôznymi ďalšími variantmi. Mazanec sa tradične pripravuje na Bielu sobotu. V mnohých domácnostiach je zvykom tento mazanec nosiť do kostola na Veľkonočnú nedeľu k posväteniu. Skúste si tento rok pripraviť bezlepkovú alternatívu mazanca.
Príprava rozkvasu:
Rozkvas som si pripravila z hladkej kukuričnej múky a nechala som ho "bublinkovať" na parapete približne 6 dní, aby zosilnel. Na šiesty deň ráno som zmiešala 100 g kukuričnej múky so 100 ml vlažnej vody a pridala som 2 veľké lyžice hotového kvásku a dobre som všetko premiešala. Nádobu dom zakryla fóliou a nechala som ju na parapete 5 hodín „pracovať".
Odporúčame prečítať: Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy
Ak chcete použiť do cesta hrozienka alebo brusnice, namočte si ich do dvoch lyžíc rumu. Roztopte 100 g masla a nastrúhajte si kôru z jedného citróna.
Na cesto zmiešajte:
- 100 g tapiokového škrobu
- 50 g ryžovej múky
- 70 g pohánkovej múky
- 1 polievkovú lyžicu psyllia
- štipku soli
- 100 g trstinového cukru
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky
Príprava:
Do suchej zmesi pridajte 200 g pripraveného rozkvasu, jeden žĺtok, nastrúhanú kôru z citróna a pridajte vlažné roztopené maslo spolu s 50 ml vlažného mlieka. Všetko dobre premiešajte. Ak je cesto veľmi husté, pridajte ešte opatrne trochu mlieka (ja som nemusela). Cesto dajte na pracovnú podložku a pridajte k nemu namočené brusnice s rumom a prekladaním vyformujte do tvaru bochníka. Pôsobením psyllia cesto postupne zhutnie a bude sa dať dobre tvarovať. Podsypte si prípadne pracovnú plochu trochou ryžovej múky.
Vytvarovaný bochník vložte do ošatky, ktorú ste predtým dobre vysypali múkou (ryžovou alebo pohánkovou). V ošatke nechajte kysnúť 5-6 hodín. Záleží na teplote v miestnosti.
Cesto môžete vložiť do rúry, kde zapnete svetlo. Rúru rozpáľte spolu s plechom na pečenie na 230°C. Bochník vyklopte na pečiaci papier. Papier si položte na drevený lopárik. Mazanec natrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Keď je plech rozohriaty, opatrne preložte bochník aj s papierom na plech a vložte do rúry. Pečte 10 minút. a potom znížte teplotu na 200°C a dopekajte asi 25-30 minút. Vpichnutím drevenej špajle zistíte, či je mazanec upečený. Špajľa ostane suchá. Mazanec z bezlepkových surovín má inú konzistenciu ako pri použití hladkej pšeničnej múky, je trochu tuhší, ale chutí výborne.
Odporúčame prečítať: Expresný banánový dezert