Základom stredomorskej diéty, respektíve stravovania sú ryby, ktoré by ste mali jesť aspoň 2-krát týždenne. Pokiaľ sa jedná o tento spôsob stravovania, tak ho odborníci označili ako najlepšie stravovanie minulého roka. Prečo si teda nenaservírovať na tanier rybu, akou je losos? Losos sa pýši vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín, a to najmä omega-3, ktoré potláčajú zápalové procesy v organizme a zároveň chránia srdce a cievy pred rôznymi chorobami. Dokonca odborníci uvádzajú, že pravidelnou konzumáciou lososa môžete ochrániť svoj organizmus pred rakovinou.
Ochutnajte teda tento chutný lososovo-zemiakový šalát, ktorý si pre vás pripravil portál cvicte.sk!
Odporúčame: RECEPT: Rýchle kuracie rizoto plné výživných ingrediencií
Na šalát budete potrebovať:
- menšie zemiaky
- smotanu na varenie
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- šťavu z 1 citróna
- kôprovú vňať
- reďkovky
- fenikel
- filé z čerstvého lososa
- biele korenie, soľ, čierne korenie
Najskôr si upečieme lososa a to tak, že ho dáme do zapekacej misy (kožou nadol), trošku osolíme, okoreníme a dáme piecť. Keď bude losos upečený, tak ho vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Aby skôr vychladol, tak ho môžete vidličkou naporciovať na menšie kúsky.
Zemiaky umyjeme a dáme variť do osolenej vody aj so šupkou. Keď budú zemiaky uvarené, tak vodu zlejeme a necháme ich vychladnúť. Ideálne bude, ak ich prekrojíte na polovicu – skôr vychladnú.
V miske si zmiešame smotanu s nasekanou kôprovou vňaťou, pridáme šťavu z citróna a dijonskú horčicu. Touto omáčkou prelejeme zemiaky, pridáme trochu bieleho korenia, reďkovky nakrájané na kolieska, fenikel nakrájaný na jemno a zmiešame. Servírujeme s losom naporciovaným na kúsky. Ak nie ste milovníkmi veľkých kúskov zemiakov, tak ich môžete prekrojiť aj na menšie časti.
Výživové hodnoty (1 porcia): 224 kcal, 9 g tukov, 13 g bielkovín, 2 g sacharidov, GL priemer 5
Viac chutných a hlavne zdravých receptov nájdete v kuchárke – NABITÁ KUCHÁRKA. Teraz navyše s kódom „KZK10“ získate pri jej kúpe 10 % zľavu!