RECEPT: Mrkvový šalát ideálny na grilovačku alebo ako príloha k mäsu

Mrkvový šalát

Mrkvu sa oplatí konzumovať, pretože obsahuje množstvo cenných vitamínov. Mrkvový šalát je rovnako bohatý na vitamíny a navyše jeho chuť je božská!

„Jedz mrkvu, budeš mať zdravé oči!“ Toľkokrát sme to v detstve počuli, že po desiatom raze sme to už prestali počítať. No, ak naši rodičia chceli do nás dostať aspoň nejakú zeleninu, museli to skúšať rôzne. Dnes tieto ich triky využívame aj my. Ale pravdou je, že mrkva je skutočne výživnou zeleninou, ktorú sa oplatí konzumovať častejšie.

 Vyskúšajte:  Recept na grilled cheese sendvič: Priprav ho ako šéfkuchárka!

Sýty mrkvový šalát je vitamínová bomba!

Počas leta ju odporúčajú konzumovať aj odborníci, pretože obsahuje betakarotén, ktorý prispieva k lepšiemu opáleniu. Obsahuje tiež vitamín B, C, D a E, magnézium, vápnik i železo. Mrkva je tiež bohatá na antioxidanty, neobsahuje množstvo cukru a je vhodná aj pre tých, ktorí si strážia svoju štíhlu líniu.  Aj to je dobrý dôvod na to, aby ste si pripravili mrkvový šalát, ktorý si môžete vychutnať len tak, alebo si ho dopriať ku grilovanému či pečenému mäsu.

Príprava tohto výživného a chutného mrkvového šalátu môže byť ešte jednoduchšia a rýchlejšia, ak využijete food procesory. Tieto kuchynské pomocníky oceníte nielen pri krájaní a strúhaní mrkvy, ale aj pri miešaní ďalších ingrediencií, ktoré do šalátu pridáte. Food procesory ušetria váš čas a zaručia, že všetky suroviny budú rovnomerne spracované, čo zvýši chuťový zážitok z jedla.

 

Recepty z mrkvi
Depositphotos

Prečo je mrkvový šalát obľúbený zeleninový šalát?

Mrkvový šalát je obľúbený rýchly zeleninový šalát z viacerých dôvodov, ktoré oslovujú širokú škálu ľudí. Tu je niekoľko hlavných faktorov, ktoré prispievajú k jeho popularite:

  1. Chutnosť a sladkosť: Mrkva má prirodzenú sladkú chuť, ktorá sa skvele kombinuje s rôznymi dressingmi a prísadami. Je možné ju podávať s jogurtom, citrusovou šťavou alebo olivovým olejom, čo vytvára príjemné a osviežujúce kombinácie.

  2. Výživové hodnoty: Mrkva je bohatá na vitamíny, predovšetkým vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, imunitu a pokožku. Obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Tieto výživové hodnoty robia mrkvový šalát zdravou voľbou pre rôzne typy stravovania.

  3. Jednoduchosť a rýchlosť prípravy: Príprava mrkvového šalátu je rýchla a jednoduchá. Stačí nastrúhať mrkvu a pridať niekoľko základných surovín, ako sú orechy, jablká, alebo sušené ovocie. To ho robí ideálnym jedlom pre zaneprázdnených ľudí.

  4. Variabilita: Mrkvový výborný šalát možno pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ho obohatiť o rôzne ingrediencie, ako sú hrozienka, citrónová šťava, med, alebo rôzne bylinky a koreniny. Týmto spôsobom si každý môže prispôsobiť recept podľa svojich chutí.

  5. Atraktívny vzhľad: Jasná oranžová farba mrkvy robí tento šalát vizuálne príťažlivým. Jeho farba a textúra môžu obohatiť vzhľad jedál na tanieri a prilákať pozornosť.

  6. Tradičná súčasť kuchýň: V mnohých kultúrach je mrkvový šalát tradičným jedlom, ktoré sa často podáva na rodinných oslavách a stretnutiach. Táto tradícia prispieva k jeho popularite a obľúbenosti.

Celkovo, mrkvový šalát ako ideálny zeleninový šalát je nielen chutný, ale aj zdravý a jednoduchý na prípravu, čo z neho robí obľúbený výber pre mnohých ľudí po celom svete.

Odporúčame: RECEPT: Domáce šúľance s makom zo starších rožkov

mrkvový šalát s bylinkami
Shutterstock®

Na mrkvový šalát budete potrebovať:

  • 300 g mrkvy
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu medu
  • trošku soli a čili
  • šťavu z 1 citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvé bylinky – koriander, mätu a bazalku

Mrkvový zeleninový šalát - dokonalý šalát ku grilovanému mäsu - postup prípravy

Najskôr si očistíme mrkvu a pomocou škrabky si ju „narežeme“ na tenké pásiky. Poprípade, ak máte strojček na zeleninové rezance, tak môžete použiť aj ten. Bylinky si poriadne opláchneme studenou vodou a následne ich nasekáme najemno. Nasekané bylinky pridáme k mrkve a zalejeme citrónovou šťavou i olivovým olejom. Takto pripravený mrkvový šalát dochutíme korením, teda soľou a čili. Na záver pridáme med a pretlačený cesnak. Šalát poriadne premiešame a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Vyskúšaj tiež: RECEPT: Čokoládový puding z avokáda - zdravá maškrta pre každého

Aktualizované na 02.08.2024

Aktualizovaný článok: 02.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 17:25

mrkva je zdravá

Vaše meno:

Marta Hollá,st

Marta Hollá,st

03.08.2020 20:21

ja som deťom nastrúhala mrkvu a jablko, posypala škoricou a mali zdravú dobrotu.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:15

To môže byť skutočne super explózia chutí, vyskúšam :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.