Možno ste o ňom doposiaľ ešte nepočuli, avšak je lahodný, chutný a skvelý nielen do nápojov, ale aj na prípravu koláčov a iných pochúťok. Čakankový sirup môžeme považovať za novinku na našom trhu a hlavne za novinku medzi sladidlami. Ide o bezkonkurenčne najlepšie sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel vlákniny a na druhej strane vyniká nízkym glykemickým indexom. Neobsahuje lepok, laktózu a ani žiadne pridané látky, o ktorých sa všade hovorí, ktoré sú menej prospešné pre náš organizmus.
V porovnaní s bežnými sladidlami (med, javorový sirup,...) obsahuje o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií, vďaka čomu ho odborníci odporúčajú na konzumáciu pri redukčnej diéte.
Čakanka obyčajná, z ktorej sa sirup vyrába, patrí medzi pomerne známe rastliny, ktoré rastú vo voľnej prírode, avšak najlepšia je tá, ktorá rastie mimo obývaných miest a ciest. Čo je zaujímavosťou, tak čakanke už starí Egypťania pripisovali zázračnú moc. Čakanka bola považovaná za rastlinu, ktorá prepožičiavala človeku krásu, zdravie a moc. A dokonca, dobre vysušený a rozdrvený koreň čakanky sa používa ako zdravá náhrada kávy (melty). Dosť bolo zaujímavosti, vrhnime sa na prípravu samotného sirupu!
Vyskúšaj tiež: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!
Na čakankový sirup budete potrebovať:
- 1 diel kvetov čakanky
- 3 diely cukru
Kvety čakanky vložte do keramického mažiara a dôkladne ich rozdrvte. Následne ich preložte do sklenenej nádoby, zmiešajte s cukrom a postavte na slnečné miesto. Nechajte slnečné žiarenie pôsobiť na sklenenú nádobu dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne vytvorený sirup preceďte do čistej uzatváracej sklenenej nádoby a skladujte na chladnom mieste.
Ako čakankový sirup využiť?
V prvom rade ho môžete používať pre svoje zdravie – hlavne pri pálení záhy alebo búšení srdca. Vtedy stačí užiť za lyžičku tohto sirupu. No čo sa týka jeho využitia v kuchyni, tak tu sa nemusíte vôbec nijako obmedzovať. Môžete ho využiť ako v teplej, tak aj v studenej kuchyni, pri príprave nápojov, dezertov, palaciniek, jogurtov,...
Odporúčame: Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!