Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

recept na čerešňový džem

Čerešne môžeme považovať za romantické ovocie. Kým 1. mája sa všetci zamilovaní bozkávajú pod rozkvitnutou čerešňou, romantický je aj ich srdiečkový tvar, ktorý ulahodí každému gastro-umelcovi, nadšencovi fotografovania, ale aj tým, ktorí zbožňujú ich sladkú chuť. 

Toto malé červené ovocie je konzumované po celom svete len tak, práve odtrhnuté, v chutnom koláči, ako kompót k hlavnému jedlu alebo, čo milujeme najviac, robia sa z nich domáce džemy. Recept na čerešňový džem podľa nás, stojí za vyskúšanie. 

Príliš prezreté čerešne? Nevadí!

  • Toto malé červené ovocie je konzumované po celom svete len tak, práve odtrhnuté, v chutnom koláči, ako kompót k hlavnému jedlu alebo, čo milujeme najviac, robia sa z nich domáce džemy. 
  • Taký džem, natretý na chlebíku, je neodolateľný, ale čo je hlavné, čerešne majú nielen zdravotné, ale aj skrášľujúce účinky.

Aké sú zdravotné benefity čerešní?

Obsahujú množstvo antioxidantov, ako je vitamín C, kartenoidy a flavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém a zároveň pôsobia proti voľným radikálom, čím zabezpečujú mladistvý vzhľad pleti. Obsahujú tú najlepšiu zložku, ktorá je hotovým zázrakom pre naše trávenie, a tou je vláknina. 

Pokračovať by sme mohli ešte ich účinkami na náš mozog, na náš zrak, sú skvelou prevenciou pred rakovinou či srdcovými ochoreniami, ale vrhnime sa radšej na samotný recept!

Neprehliadni: Recept na mrazený jogurt: Toto je to najzdravšie letné mlsanie!

najlepší čerešňový džem
Shutterstock®

Čerešňový džem - ingrediencie

  • 1 kg odkôstkovaných čerešní
  • 230 g kryštálového cukru
  • šťavu z 1 citróna

Recept na čerešňový džem

V prvom rade si rozmixujeme ovocie ponorným mixérom. Urobte to dohladka alebo nechajte si nerozmixované kúsky, ktoré obohatia každý chlebík alebo koláč. Rozmixované čerešne preložte do hrnca so širším dnom a nechajte variť 10 minút. Pridajte cukor a šťavu z citróna a nechajte povariť ďalších 20 minút.

Ak máte sladké čerešne, tak sa s množstvom pridaného cukru môžete pohrať – môžete ho pridať menej, poprípade, ak obľubujete veľmi sladké džemy, tak ho môžete pridať vo väčšom množstve. Čerešne a cukor sa majú radi, ale príliš to neprežeňte.

Pamätajte na zasadnú vec, čím dlhšie budete džem variť, tým bude jeho konzistencia hustejšia. Po uvarení ešte horúci džem naplňte do sterilizovaných zaváraninových pohárov, zatvorte viečkom a otočte smerom nadol. Nechajte vychladnúť a následne skladujte niekde v chlade (najlepšie v pivnici).

Takto pripravený vynikajúci džem (alebo čerešňový lekvár - závisí od hustoty konzistencie) si zamilujú malí aj veľkí.

Ochutnaj: Najlepšie jablkové pité od babičky

Aktualizované na 02.06.2024

Aktualizovaný článok: 02.06.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
9 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.06.2018 11:34

Čerešňový som ešte nerobila, ale plánujem.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.06.2018 21:19

Viem si predstaviť taký dobrý čerešňový džem na vianočke... mňam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

13.06.2018 19:25

mám už navarený čerešňový džem, pridávam do neho mandľové lupienky, máme ho radi

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

13.06.2018 21:22

Máme doma čerešne, idem uvariť tento džem.

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

14.06.2018 10:59

určite vyskúšam...aj višňový je super....

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

15.06.2018 09:05

máme veľkú čerešňu,každý rok bohato zarodí/aj červíčkov/,tak pečieme koláče,bublaniny,štrúdle a zavárame a džemujeme.do džemu dávam cukor podľa chuti,ale je to približne 1:1.nepoužívam zahusťovadlá/moderné želatíny/ džem sa vždy vydarí a máme ho na celý rok.niekedy ho kombinujem s jahodami.vyskúšajte,je to pochúťka.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

18.06.2018 22:13

v jednoduchosti je krása ,platí to aj u receptov , domáci je najepší ,dakujem

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

22.06.2018 12:22

Ceresnovy dzem je vyborny.... len keby nebolo tolko roboty s tym odkostkovanim :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.06.2018 15:08

Robievam je skvelý

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE