Máte ich rady? Alebo vás ničím neoslovili? Prípadne ste ich ešte neochutnali? Potom je najvyšší čas to napraviť! Artičoky sú totiž mimoriadne prospešné nášmu zdraviu a rozhodne by ste po nich mali siahať čo najčastejšie, ak vás trápia ťažkosti s pečeňou, prípadne chcete svojej pečeni a žlčníku dopriať presne to, čo tieto dôležité orgány potrebujú. Avšak to nie je ani zďaleka všetko, čím vám vedia artičoky poslúžiť. Čítajte preto ďalej a prezradíme vám nielen recept na chutný a zdravý šalát s artičokmi, ale aj to, čo táto ešte stále pomerne neznáma zelenina obsahuje.
Účinky artičok na zdravie
Artičoky majú unikátnu schopnosť povzbudzovať pečeň k zvýšenej sekrécii žlčových kyselín. Pomáhajú zároveň znižovať hladinu tukov v krvi, pôsobia preventívne proti vzniku žlčových kameňov, znižujú hladinu zlého cholesterolu, zlepšujú trávenie a okrem toho majú protizápalové účinky. Za svoje jedinečné schopnosti artičoky vďačia rovnako unikátnemu obsahu. Ukrývajú v sebe cennú horčinu cynarín, vysoký obsah vitamínov, železa aj horčíka. Z výživového hľadiska teda ide o mimoriadne vzácnu potravinu.
Pozri aj: Zhoršená koncentrácia: Máš problém sústrediť sa? Naprav to!
Ako postupovať pri nákupe?
V slovenských obchodoch už býva ponuka čerstvých artičok pomerne bežná, ale rovnako tak si ich môžete vypestovať aj doma. Pri nákupe si vyberajte len pevné a plné puky. Avšak pozor – keď si už artičoky zakúpite, snažte sa ich hneď spotrebovať, pretože neznesú dlhé skladovanie. Výborné na nich je, že ich môžete jesť tak teplé ako aj studené. Okrem nášho tipu – šalátu – môžete artičoky pridávať do omáčok alebo ich plniť, napríklad šunkou a syrom, po „vydlabaní“ vnútorných vlákien kvetu.
Artičokový šalát
Na prípravu šalátu budete potrebovať:
- 4 artičoky*
- 250 g špargle
- 60 g masla
- 10 čerstvých húb
- 4 listy hlávkového šalátu (nemusia byť)
- 1 malú šalotku
- 1 PL octu (ideálne malinového)
- 1 ČL sezamu
- ½ kg menších (ideálne) nových zemiakov
- trochu tabasca
*Ak máte problém zohnať čerstvé artičoky, v šaláte ich môžete nahradiť aj konzervovanými.
Prečítaj si: Vieš, ako variť strukoviny? Takto eliminuješ nepríjemné nadúvanie!
Postup prípravy:
Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Medzitým očistite a pokrájajte na plátky huby, chvíľu poduste; umyte šalotku a takisto pokrájajte na tenšie plátky. Špargľu ošúpte a rovnako chvíľu poduste (nie s hubami, ale zvlášť). Artičoky umyte, odrežte stonky, puky vložte do hrnca a povarte v osolenej vode, na miernom ohni, približne 30 minút. Ak používate artičoky z konzervy, nechajte ich odkvapkať a prepoľte. Artičoky následne zmiešajte s hubami a šalotkou a túto zmes naservírujte na špargle. Pod špargle ešte môžete uložiť listy hlávkového šalátu.
Mierne si opražte sezamové semienka, pridajte ocot, tabasco a prelejte zálievkou taniere so šalátom, špargľou a artičokovou zmesou. Uvarené zemiaky ošúpte a premiešajte s roztopeným maslom. Napokon ich pridajte ako prílohu k pripravenej zelenine. Recept bol mierne zdĺhavejší na prípravu, no jeho chuť vám bude dokonalou odmenou.