Jesenné chute, farby a vône ma fascinujú, v lese a aj v kuchyni. Všetko hýri farbami a rovnako ani dnes to nebude inak. Tentokrát sa môžete inšpirovať a dokonca si sami vytvoriť jesennú tortičku s gaštanmi. Gaštanové brownie doplnené dávkou čokolády je neodolateľné. Kyslastá svieža chuť mascarpone zjemňuje sladkú chuť a verte mi, že je ťažké odolať ďalšiemu kúsku.
Torta je prirodzene bezlepková – múku nahrádzajú gaštany. Jej príprava je jednoduchá - po upečení v tortovej forme je korpus pekne nadýchaný, ale pri chladnutí sa stred “prepadne” a okraje ostanú vyvýšené. Nie je to chyba pečenia, brownie je jednoducho také a vzniknutú priehlbinku vyplníte mascarpone krémom. Na ozdoby som použila malé sladké figy, pár zrniek granátového jablka a žlté guličky physalisu.
Odporúčame tiež: Recept na tekvicové muffiny s goji
Na prípravu budete potrebovať:
- 250 g masla
- 150 g horkej kvalitnej čokolády
- 250 g gaštanového pyré
- 4 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 60 ml šľahačky
- 250 g mascarpone
- 100 g hustej kyslej smotany
- ovocie na ozdobu podľa výberu
Maslo a horkú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť. Nádoba s maslom a čokoládou sa nesmie dotýkať vodnej hladiny pri zohrievaní. Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Vaječné žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Gaštanové pyré (s cukrom) vymiešajte s rumom a smotanou a pridajte ho do žĺtkovej hmoty. Potom pridajte čokoládovú zmes, dobre premiešajte (nešľahajte) a na záver po častiach zľahka vmiešajte sneh z vaječných bielkov. Cesto dajte do tortovej formy, na dno ktorej ste dali papier na pečenie.
Pečte pri teplote 170°C cca. 45 minút. Brownie nechajte vychladiť aspoň pol hodinu v rúre pri otvorených dvierkach. Následne nechajte brownie úplne vychladiť. Mascarpone vymiešajte s kyslo smotanou a natrite vychladený korpus.
Odporúčame tiež: Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov