Návod: Ako si pripraviť veľkonočného barančeka na dekoráciu?

veľkonočný baranček

K Veľkej noci okrem šibačky a oblievačky neodmysliteľne patria aj tradičné veľkonočné pochúťky a dekorácie. Jednou z nich je veľkonočný baranček, ktorý spĺňa obe funkcie. Môžete ním dodekorovať slávnostný stôl a potom si na ňom zamaškrtiť. Vtedy je lepšie, ak barančeka len jemne posypete práškovým cukrom. Ak sa ním však chcete pýšiť celé sviatky a je vám ľúto ho zjesť, môžete ho ozdobiť bielou polevou a vystavovať ho aj dva týždne.

My vám ukážeme verziu dekoračného barančeka, ktorý na jedenie nie je úplne vhodný. Cesto sa totiž líši od toho jedlého. Pri ňom musí byť cesto redšie a najmä, krásne nadýchané, aby po upečení bolo mäkké a rozplývalo sa na jazyku. No ak ho chceme len na ozdobu, baranček musí mať pevný tvar.

Preto je vhodnejšie husté cesto, ktoré bude po upečení tuhšie aj tvrdšie. Množstvo ingrediencií závisí od veľkosti formy. Keďže naša je menšia, cesta potrebujeme iba trochu, jeho množstvo si upravte podľa svojej formy.

Recept na veľkonočného barančeka

CESTO:

  • 1 vajíčko
  • 70g práškového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL vlažnej vody
  • 70g hladká múka
  • 70g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

POLEVA:

  • práškový cukor podľa potreby
  • ½ vaječného bielka
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

recept na veľkonočného barančeka
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Postup prípravy – pečenie veľkonočného barančeka

1. Vajíčko rozbijeme a šľaháme s práškovým cukrom asi 10 minút. Pridáme olej a vodu, ale už nešľaháme. Nakoniec primiešame sypkú zmes múk a prášku do pečiva.

2. Do formy na barančeka nalejeme na pár minút studenú vodu. Potom ju poriadne vymastíme a nalejeme do nej cesto, nie však úplne po okraj, lebo nám bude z formy vytekať. Pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 40 minút.

3. Necháme trochu vychladnúť a opatrne oddelíme vrchnú časť formy, potom ho vyklopíme aj zo spodnej časti a necháme ho úplne vychladnúť.

4. Pripravíme si polevu. Práškový cukor preosejeme, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky. Pridáme bielok a šťavu z citróna, ktorú sme tiež prepasírovali cez sitko. Miešame, kým nám nevznikne tuhá biela poleva. Cukor môžeme pridať podľa potreby.

5. Barančeka začíname zdobiť od hlavy. Použijeme príborový nožík, lebo sa ním ľahko tvoria jemné línie. Do jamiek na oči vložíme čierne korenie a ako ňufáčik použijeme hrozienko. Pokračujeme zvyškom tela, ktoré však už zdobíme vreckom, aby sme mu vytvorili „vlnu“. Po stuhnutí mu na krk priviažeme mašľu a dozdobíme.

pečenie veľkonočného barančeka
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Ako uchovať veľkonočného barančeka ako dekoráciu

Ak barančeka pečiete výhradne ako ozdobu, dbajte na jeho správne skladovanie. Po úplnom stuhnutí polevy ho umiestnite na suché a chladné miesto, mimo priameho slnka a vlhkosti, aby si zachoval svoj tvar aj farbu. Najlepšie vynikne na sviatočnom stole medzi kraslicami, bahniatkami a jarnými kvetmi. Ak ho plánujete vystaviť dlhšie, môžete ho postriekať lakom na potraviny alebo potravinárskym sprejom, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť.

Tipy na dekorácie pre veľkonočného barančeka

Veľkonočný baranček nemusí byť len chutný, ale môže sa stať aj nádhernou veľkonočnou dekoráciou, ktorá oživí váš stôl alebo okenný parapet. Ak ho pečiete ako ozdobu, môžete sa s jeho výzorom skutočne pohrať. Prinášame niekoľko jednoduchých, ale efektných tipov, ako ho ozdobiť s vkusom a sviatočným duchom.

  • Cukrová biela poleva – vytvorte štruktúru vlny, kontúry srsti alebo ozdobné detaily pomocou vrecka a polevy z bielka, práškového cukru a citrónovej šťavy.
  • Mašľa okolo krku – farebná saténová alebo ľanová stuha dodá barančekovi elegantný a veselý vzhľad.
  • Oči a ňufák – ako oči môžete použiť celé čierne korenie, klinčeky alebo malé čokoládky, ňufák zas z hrozienka alebo sušeného ovocia.
  • Jarné detaily – barančeka môžete naaranžovať do košíka s machom, bahniatkami, kraslicami či sušenými kvetmi.
  • Prírodný štýl – namiesto farbív a umelých ozdôb stavte na sušené kvety, perie, prútené podložky a drevené podstavce.
  • Farebná poleva alebo jedlé perličky – ak chcete viac hravosti, použite pastelové farby, jedlé cukrové guľôčky alebo strieborné perličky na zvýraznenie detailov.

veľkonočné recepty
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Jedlý veľkonočný baranček

Ak sa rozhodnete upiecť barančeka, ktorý nebude len na parádu, ale aj na maškrtenie, siahnite po jemnejšom ceste – napríklad piškótovom, maslovom alebo tvarohovom. Takýto baranček je mäkký, nadýchaný a po dozdobení ho môžete bez výčitiek ponúknuť ako súčasť veľkonočných raňajok či ku káve. Výborne chutí len tak posypaný práškovým cukrom alebo potretý citrónovou polevou.

Do cesta môžete pridať aj hrozienka, strúhanú citrónovú kôru, nasekané oriešky alebo kúsky čokolády. Na zvýraznenie sviatočnej atmosféry ho po upečení ozdobte jednoduchým cukrovým posypom, čokoládovou polevou alebo mašľou okolo krku. Vizuálne efektne pôsobí aj kombinácia s jedlými kvetmi či drobnými vajíčkami z marcipánu.

Nezabudnite, že jedlý baranček by sa mal krájať až po úplnom vychladnutí, aby sa nerozpadával a ostal pekne vláčny. Môžete ho podávať samotný, s maslom a medom, alebo ako súčasť sviatočného koláčového taniera. Takto pripravený baranček poteší malých aj veľkých a stane sa chutnou bodkou za veľkonočným hodovaním.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová

Aktualizovaný článok: 31.03.2025

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:20

Aj my ho robievame :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

06.04.2016 18:08

krásny :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.03.2016 17:42

barančeka sme doma mali no rýchlo sa po ňom zaprášilo :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.03.2016 16:02

najprv si musim kupit formu na baranceka

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.