RECEPT: Škoricové slimáky z lístkového cesta – len jedna dávka stačiť nebude

škoricové slimáky z lístkového cesta

Používate v kuchyni kupované lístkové cesto? Každá správna gazdinka má minimálne jedno lístkové cesto vždy v zálohe – pre nečakané udalosti. Keď vám najbližšie niekto zaklope na dvere, tak si dajte predhriať rúru a lístkové cesto natrite čímkoľvek, čo budete mať aktuálne po ruke. 

Lístkové cesto patrí medzi vďačných pomocníkov, pretože sa dokáže rýchlo upiecť a môžete si pripraviť sladké, ale i slané pochúťky, ktorým sa nedá odolať. Ak ste už vyskúšali slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou, broskyňové taštičky z lístkového cesta či pikantné slaninové tyčinky, tak je načase vyskúšať upiecť aj škoricové slimáky, ktoré mnohí poznáme ako osie hniezda. 

Budú skoro také ako tie, ktoré vám robievala vaša babička! Dokonalo prevoňané škoricou, krehké a chrumkavé – jednoducho famózne! Vyskúšate tieto škoricové slimáky aj vy? Zistite, čo budeme potrebovať na škoricové slimáky a ako postupovať. 

Odporúčame: Recept na krtkovu tortu: Lahodné mini tortičky s banánom

škoricové slimáky z lístkového cesta
Shutterstock®

Ingrediencie na rýchle škoricové osie hniezda:

  • 1 plát lístkového cesta (môžete kúpiť chladené lístkové cesto vyvaľkané, alebo mrazené balenie lístkového cesta, ktoré necháte rozmraziť a rozvaľkáte ho)

  • 1 vanilkový cukor

  • 2 lyžice hnedého alebo iného cukru

  • mletá škorica, asi 2 ČL

  • 60 g masla

  • vajce na potretie

Postup receptu – ako pripraviť škoricové slimáčiky?

Začnite tým, že si dáte vyhriať rúru na 180 °C a až tak sa pustite do prípravy slimákov. Dajte si roztopiť maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske si zmiešajte vanilkový cukor, hnedý cukor a škoricu. Vyvaľkané lístkové cesto si rozložte, jednu polovicu potrite maslom a posypte cukrovo-škoricovou zmesou. Cesto následne preložte na polovicu (preložte čistú stranu lístkového cesta na maslovú), tak aby ste úplne prekryli plnku.

Cesto rozrežte na pásiky. Každý pásik skrúťte do špirály a následne si vytvorte slimáčiky, teda špirály zatočte do slimáčika. Vytvoreného slimáka preložte na papierom vystlaný plech a potrite rozšľahaným vajíčkom. Vajíčko môžete zmiešať aj s troškou mlieka. 

Škoricové slimáky pečieme približne 20 minút. Ak chcete, aby boli sladšie alebo škoricovejšie, tak aj ich vrch môžete pred pečením posypať cukrom alebo škoricou. Pripravené jednoduché škoricové slimáky je najlepšie konzumovať čerstvé, vtedy chutia famózne. Mäkké škoricové osie hniezda z lístkového cesta sú skvelé ku kávičke aj ako pohostenie pre návštevu.

Máte radi škoricové dobroty? Tu sú ďalšie recepty na škoricové koláče:

Vyskúšaj tiež: RECEPT: Grilovaný syrový sendvič s klobáskou a jarnou cibuľkou

Článok aktualizovaný 1.6.2024

Aktualizovaný článok: 02.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

30.07.2020 12:23

Tak toto je naozaj mňamka!

Vaše meno:

Veronika Kupcová

Veronika Kupcová

30.07.2020 12:36

toto je mňamka, robievam ich pravidelne a to z dvoch balení lístkového cesta

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 12:42

Škoricu milujem :)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

30.07.2020 15:24

Vyzerajú skvele

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

30.07.2020 15:50

všetko kde je škorica je mňam , škoricové hniezda máme radi a aj ich často robievam teraz najnovšie z kvásku :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

30.07.2020 22:31

Vyskúšam, lebo robím z kysnutého

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

31.07.2020 00:03

Radi pripravujeme, môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

31.07.2020 07:40

U nás nesmú chýbať. Sú skvelé :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

31.07.2020 08:59

určite upečiem nabudúce, teraz som práve upiekla čerešňovú bublaninu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

31.07.2020 20:26

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

03.08.2020 20:03

Robievam ich aj ja, ale z kysnutého, no manželka rada experimentuje s novinkami tak možno ju presvedčím. Keby som jej podaroval parádnu vôňu, určite by mi napiekla.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.