Recept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Mám rada letné ovocné koláče, v ktorých je minimum tuku, cesta a je v nich riadna dávka ovocia. Koláč nie je zložitý na prípravu, nájdite ochotníka na vykôstkovanie višní (čerešní) a ostatné práce sú rýchle.

 

Krehké cesto môže byť v chladničke pripravené vopred a keď sa rozhodnete piecť, vyberte ho z chladu aspoň o pol hodinku skôr, aby sa vám lepšie formovalo do nádoby, v ktorej ho budete piecť.

 

Budete potrebovať (pre formu s priemerom 28 cm)

Cesto:

  • 250 g špaldovej múky (použila som celozrnnú hladkú)
  • 125 g masla z chladničky
  • 70 g trstinového cukru (môžete ho pomlieť)
  • 1 vajce
  • štipku soli


Zo všetkých surovín spracujte v mise krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby sa po upečení nedrobilo. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky.

 

Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Zdroj: Shutterstock®

Ovocná náplň:

  • asi 400 g višní (čerešní) – vykôstkovaných
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml čerešňového nektáru

 

Snehová perina:

  • 3 menšie bielky (asi 80-90 g)
  • 130 g mletého trstinového cukru (alebo aj bieleho)
  • 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
  • kôra z jednej limetky
  • 2 PL limetkovej šťavy


Krehké cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na pečenie. Dno popichajte vidličkou, alebo prikryte pečiacim papierom a nasypte naň fazuľu na pečenie, aby sa dno rovno upieklo. Fazule s papierom po upečení odstráňte. Korpus pečte pri teplote 175° C asi 30 minút. Počas pečenia korpusu dajte do hrnca variť 2 dcl ovocného nektáru a vo zvyšku rozmiešajte pudingový prášok. Ja som mala sladký nektár, tak som už nepoužila cukor. Do vriaceho nektáru vlejte pripravený pudingový prášok a varte asi 1 minútu. Odložte zo sporáku a nechajte 3 minúty vychladiť. Do pudingu vmiešajte vykôstkované ovocie. Vyberte upečený korpus z rúry.

 

Pripravte si vaječné bielky do šľahača. Cukor zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ho zašľahávajte do bielkov. Keď je pena hustá, pridajte najemno strúhanú limetkovú kôru a dve lyžice limetkovej šťavy. Na upečený korpus dajte pudingovú ovocnú zmes, povrch zarovnajte a ovocie prekryte vrstvou limetkového snehu. Pri okrajoch nechajte asi centimetrový odstup. Vložte koláč ešte zapiecť do rúry na 12-15 minút. Kontrolujte, aby vám sneh veľmi nestmavol. Pred krájaním nechajte koláč aspoň 3 hodiny chladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku

Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.06.2017 07:23

vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.06.2017 07:43

vyzerá a iste aj chutí fantasticky!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

28.06.2017 08:42

určite vyskúšam...čerešňové a višňové koláčiky teraz frčia...

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

28.06.2017 18:09

Joooj, ten vyzerá ozaj suprovo :)

Vaše meno:

Lucia Babjáková

Lucia Babjáková

28.06.2017 20:20

Zbožňujem sladké a v kombinácii s ovocím je to naozaj mňam, mňam

Vaše meno:

janko komada

janko komada

04.09.2017 17:40

hned by som si dal ku káve

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.12.2017 16:23

nepoznám ale určite v lete vyskušam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.