Tradičné fašiangové recepty na šišky aj fánky: Na ktorých si doma pochutíte?

fašiangové recepty

Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou.

To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. V tomto roku príde 5. marca.

Tradičné fašiangové dobroty a tradičné fašiangové jedlá

Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné. Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Ľudia žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo.

K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie. Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s  obdobím fašiangov spojené.

Kysnuté šišky – príprava tradičných fašiangových šišiek

Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na luxusné šišky s džemom, ktorý je počas fašiangov mimoriadne obľúbený a patrí medzi tradičné fašiangové pochúťky.

Ingrediencie na tradičné fašiangové šišky:

  • 300 ml vody alebo mlieka
  • 3 žĺtka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 3 PL rumu
  • 3 PL cukru
  • ¼ KL soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 430 g polohrubej múky
  • 100 g hladká múka
  • 2 KL sušeného droždia
  • džem na hotové šišky
  • olej na vyprážanie

Ako pripraviť fašiangové šišky?

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. 

Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme. A domáce fašiangové šišky sú hotové! Prajeme vám dobrú chuť.

Zdravšia verzia fašiangových šišiek – pečené namiesto vyprážaných

Ak si chcete dopriať fašiangové šišky bez výčitiek, vyskúšajte pečenú verziu, ktorá obsahuje menej tuku, no stále je lahodne nadýchaná a chutná.

Ingrediencie:

  • 250 ml teplého mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 2 žĺtka
  • 50 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
  • 2 PL medu alebo trstinového cukru
  • 1 PL rumu (voliteľné, dodá arómu)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL soli
  • 400 g špaldovej polohrubej múky (prípadne kombinácia s celozrnnou)
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • džem bez cukru na plnenie
  • trocha rozpusteného masla alebo kokosového oleja na potretie

Postup:

Do teplého mlieka pridajte droždie a nechajte ho pár minút aktivovať. Potom pridajte žĺtka, rozpustené maslo, med, rum, vanilkový extrakt a soľ a premiešajte. Postupne pridávajte múku a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste približne 60 minút.

Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku 1 – 1,5 cm. Pomocou pohára vykrojte šišky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte šišky pod utierkou ešte 20 minút podkysnúť. Potom ich potrite rozpusteným maslom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým nebudú zlatisté.

Po upečení nechajte šišky mierne vychladnúť a naplňte ich džemom bez cukru. Nakoniec ich môžete poprášiť práškovým brezovým cukrom alebo jemne potrieť medom.

fašiangové šišky
Shutterstock®

Recept na tradičné fašiangové fánky

Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.

Ingrediencie na tradičné fašiangové fánky:

  • 175 g hladkej múky
  • 175 g polohrubej múky
  • 4 žĺtky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 1 PL rumu
  • 1 PL sladkej smotany
  • 1 PL práškového cukru
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Tradičný recept na rýchle fánky

Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút, aby sme dosiahli vykysnuté cesto. 

Napokon hladké cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

fánky
Shutterstock®

Zdravšia verzia fánok – pečené fánky

Ak si chcete dopriať tradičnú pochúťku v zdravšej verzii, vyskúšajte fánky pečené v rúre namiesto vyprážania. Budú ľahšie, menej mastné, no stále lahodné a nadýchané.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej špaldovej múky (alebo celozrnnej múky v kombinácii s hladkou)
  • 1 vajce
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 30 g kokosového cukru alebo trstinového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľné)
  • 1 lyžica rumu (pomáha zachovať vláčnosť)
  • 50 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Postup:

V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. Pridajte vajce, grécky jogurt, rum, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a postupne prilievajte mlieko, aby vzniklo pružné, nelepivé cesto. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 – 4 mm a vykrojte z neho obdĺžniky alebo iné tvary. V strede urobte malý zárez a jeden koniec cesta pretiahnite cez otvor, čím vytvoríte typický tvar fánok.

Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým nebudú mať zlatistú farbu. Po upečení ich môžete jemne poprášiť práškovým brezovým cukrom alebo potrieť medom.

Fašiangová fazuľová polievka s klobásou

A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...

Ingrediencie na fašiangovú fazuľovicu

  • 300 g čiernej fazule
  • 2 PL masti
  • 100 g anglickej slaniny
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 2 zelené papriky
  • 2 paradajky
  • štipku chilli
  • 1-2 PL vínneho octu
  • 4 nožičky bravčovej klobásy
  • hrsť koriandru

Ako pripraviť fašiangovú fazuľovicu

Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny.

Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli.

Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.

Anketa: Zvyknete pripravovať tradičné fašiangové recepty?

Odpovedalo 74 ľudí

80%
9%
11%

Aktualizovaný článok: 07.02.2025

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.04.2018 21:50

Pripravujem fašiangové dobroty a šišky robievam aj počas roka

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

11.03.2018 00:29

Šišky, fánky, či niečo slané, všetko ľúbim :)

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

28.02.2018 13:31

super recept

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

28.02.2018 11:08

Fánky mám najradšej, tie robievame aj mimo fašiangov, veď kto by vydržal na ne čakať celý rok :-)

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

20.02.2018 13:43

nadýchaným a voňavým šiškám myslím že nevie odolať nikto

Vaše meno:

Simona Martinková

Simona Martinková

15.02.2018 22:07

šišky som skúšala viac krát a nikdy sa mi nepodarili tak ako som chcela, snád tieto budú dobré :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

09.02.2018 15:36

šišky a fánky-bez nich by sa fašiangy nerátali

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

09.02.2018 14:50

novy recept na sisky urcite vyskusam :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

09.02.2018 02:05

Mňááám :) šišky milujem, ale ja ich nerobievam, zato moja mama každý rok na fašiangy, vtedy si pomaškrtíme :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.02.2018 17:19

Šišky a fánky áno, no fazuľku som, veru, ešte nepripravovala na fašiangy.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.02.2018 21:46

fašiangové dobroty sú super

Vaše meno:

benynka

benynka

07.02.2018 11:51

šišky som robila raz v živote a musím sa pochváliť že boli fantastické ale treba veľa oleja na vyprážanie tak som ich už viackrát nerobila

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.02.2018 08:57

šišky musia byť, potom sa budeme zdravo pôstiť

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.02.2018 08:16

milujem sisky

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.