Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou.
To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. V tomto roku však príde skôr, bude už 14. februára.
Tradičné fašiangové dobroty a tradičné fašiangové jedlá
Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné.
- Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou.
- Ľudia žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo.
- K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie.
Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s obdobím fašiangov spojené.
Odporúčame: Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky
Kysnuté šišky - príprava tradičných fašiangových šišiek
Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na luxusné šišky s džemom, ktorý je počas fašiangov mimoriadne obľúbený a patrí medzi tradičné fašiangové pochúťky.
Ingrediencie na tradičné fašiangové šišky
- 300 ml vody alebo mlieka
- 3 žĺtka
- 50 g rozpusteného masla
- 3 PL rumu
- 3 PL cukru
- ¼ KL soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 430 g polohrubej múky
- 100 g hladká múka
- 2 KL sušeného droždia
- džem na hotové šišky
- olej na vyprážanie
Fašiangové šišky - ako na to?
Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať. Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme. A domáce fašiangové šišky sú hotové! Prajeme vám dobrú chuť.
Neprehliadnite: 13 najlepších receptov na šišky: Tradičné aj netradičné, smažené aj pečené – na fašiangy ideálne
Tradičné fašiangové fánky recept
Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.
Ingrediencie na tradičné fašiangové fánky
- 175 g hladkej múky
- 175 g polohrubej múky
- 4 žĺtky
- 1 vajce
- štipku soli
- 1 PL rumu
- 1 PL sladkej smotany
- 1 PL práškového cukru
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Tradičný recept na rýchle fánky
Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút, aby sme dosiahli vykysnuté cesto. Napokon hladké cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Mohlo by ťa zaujímať: Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu
Fašiangová sezóna prináša aj iné slovenské recepty a slovenské jedlá!
A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...
Ingrediencie:
- 300 g čiernej fazule
- 2 PL masti
- 100 g anglickej slaniny
- zväzok jarnej cibuľky
- 1 hlavičku cesnaku
- 2 zelené papriky
- 2 paradajky
- štipku chilli
- 1-2 PL vínneho octu
- 4 nožičky bravčovej klobásy
- hrsť koriandru
Postup prípravy
Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny.
Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli.
Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.
Odporúčame aj: Budete na Valentína doma? Pripravte si valentínske menu!
Aktualizované na 10.02.2024