Fašiangy sú u nás mimoriadne vzácne. Ako jedno z mála tradičných období sa nestali obeťou komercie v takej miere, ako je to v prípade iných sviatkov. Fašiangové obdobie začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou.
To, na aký dátum Popolcová streda v tom-ktorom roku pripadne, určuje obdobie Veľkej noci. Nuž, a Veľká noc zase závisí od jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. V tomto roku príde 5. marca.
Tradičné fašiangové dobroty a tradičné fašiangové jedlá
Fašiangy ako také znamenajú pre každého niečo iné. Pre ľudí vo väčších mestách sa spájajú predovšetkým s plesovou sezónou v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Ľudia žijúci na dedinách a v menších mestách si zase fašiangy spájajú so sprievodom masiek, tancom, hudbou a tým najtradičnejším, čo sa z minulosti zachovalo.
K tomu patrí, samozrejme, aj jedlo a pitie. Čo si budeme klamať, v týchto tradičných obdobiach je zložité myslieť na štíhlu líniu. Výnimkou nie sú ani fašiangy, preto sa poďme pozrieť na typické recepty, ktoré sú s obdobím fašiangov spojené.
Kysnuté šišky – príprava tradičných fašiangových šišiek
Naše staré mamy by ich dokázali pripraviť aj o polnoci. Ale čo my? Prinášame osvedčený recept na luxusné šišky s džemom, ktorý je počas fašiangov mimoriadne obľúbený a patrí medzi tradičné fašiangové pochúťky.
Ingrediencie na tradičné fašiangové šišky:
- 300 ml vody alebo mlieka
- 3 žĺtka
- 50 g rozpusteného masla
- 3 PL rumu
- 3 PL cukru
- ¼ KL soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 430 g polohrubej múky
- 100 g hladká múka
- 2 KL sušeného droždia
- džem na hotové šišky
- olej na vyprážanie
Ako pripraviť fašiangové šišky?
Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí preklopíme na dosku a vyvaľkáme cca na 1 cm. Vykrajujeme šišky a následne ich zakryjeme čistou utierkou, približne na desať minút. V hlbšej panvici medzitým rozpálime olej, v ktorom by mali šišky plávať.
Keď je olej horúci, mierne znížime teplotu a vyprážame šišky. Keď sú z oboch strán dozlatista vypražené, uložíme ich na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Napokon dáme do stredu každej šišky džem, ideálne marhuľový, a mierne pocukríme. A domáce fašiangové šišky sú hotové! Prajeme vám dobrú chuť.
Zdravšia verzia fašiangových šišiek – pečené namiesto vyprážaných
Ak si chcete dopriať fašiangové šišky bez výčitiek, vyskúšajte pečenú verziu, ktorá obsahuje menej tuku, no stále je lahodne nadýchaná a chutná.
Ingrediencie:
- 250 ml teplého mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 2 žĺtka
- 50 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
- 2 PL medu alebo trstinového cukru
- 1 PL rumu (voliteľné, dodá arómu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL soli
- 400 g špaldovej polohrubej múky (prípadne kombinácia s celozrnnou)
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- džem bez cukru na plnenie
- trocha rozpusteného masla alebo kokosového oleja na potretie
Postup:
Do teplého mlieka pridajte droždie a nechajte ho pár minút aktivovať. Potom pridajte žĺtka, rozpustené maslo, med, rum, vanilkový extrakt a soľ a premiešajte. Postupne pridávajte múku a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste približne 60 minút.
Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku 1 – 1,5 cm. Pomocou pohára vykrojte šišky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte šišky pod utierkou ešte 20 minút podkysnúť. Potom ich potrite rozpusteným maslom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým nebudú zlatisté.
Po upečení nechajte šišky mierne vychladnúť a naplňte ich džemom bez cukru. Nakoniec ich môžete poprášiť práškovým brezovým cukrom alebo jemne potrieť medom.
Shutterstock®Recept na tradičné fašiangové fánky
Odborníci na zdravú výživu by nás asi nepochválili, ale výnimočne, raz do roka, si ich predsa dopriať môžeme. Reč je o typických fašiangových fánkach.
Ingrediencie na tradičné fašiangové fánky:
- 175 g hladkej múky
- 175 g polohrubej múky
- 4 žĺtky
- 1 vajce
- štipku soli
- 1 PL rumu
- 1 PL sladkej smotany
- 1 PL práškového cukru
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Tradičný recept na rýchle fánky
Zo surovín vymiešame vláčne cesto, z ktorého spravíme dva bochníky, tie potrieme olejom, aby sa nevysušili a necháme pod čistou utierkou asi tridsať minút, aby sme dosiahli vykysnuté cesto.
Napokon hladké cesto rozvaľkáme a radielkom vykrajujeme obdĺžniky. Vyprážame v horúcom oleji, ale pozor – zvyknú sa rýchlo pripekať. Ako v prípade šišiek, aj fánky ukladáme na papierový obrúsok a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Shutterstock®Zdravšia verzia fánok – pečené fánky
Ak si chcete dopriať tradičnú pochúťku v zdravšej verzii, vyskúšajte fánky pečené v rúre namiesto vyprážania. Budú ľahšie, menej mastné, no stále lahodné a nadýchané.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej špaldovej múky (alebo celozrnnej múky v kombinácii s hladkou)
- 1 vajce
- 50 g gréckeho jogurtu
- 30 g kokosového cukru alebo trstinového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľné)
- 1 lyžica rumu (pomáha zachovať vláčnosť)
- 50 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup:
V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. Pridajte vajce, grécky jogurt, rum, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a postupne prilievajte mlieko, aby vzniklo pružné, nelepivé cesto. Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 – 4 mm a vykrojte z neho obdĺžniky alebo iné tvary. V strede urobte malý zárez a jeden koniec cesta pretiahnite cez otvor, čím vytvoríte typický tvar fánok.
Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým nebudú mať zlatistú farbu. Po upečení ich môžete jemne poprášiť práškovým brezovým cukrom alebo potrieť medom.
Fašiangová fazuľová polievka s klobásou
A tým je poctivá fazuľa s klobásou a zeleninou. Nepokúšajte sa počítať kalórie a doprajte si aspoň na Fašiangy niečo skutočne tradičné. Veď predveľkonočný pôst je za dverami...
Ingrediencie na fašiangovú fazuľovicu
- 300 g čiernej fazule
- 2 PL masti
- 100 g anglickej slaniny
- zväzok jarnej cibuľky
- 1 hlavičku cesnaku
- 2 zelené papriky
- 2 paradajky
- štipku chilli
- 1-2 PL vínneho octu
- 4 nožičky bravčovej klobásy
- hrsť koriandru
Ako pripraviť fašiangovú fazuľovicu
Fazuľu prepláchneme v studenej vode, zalejeme väčším množstvom vody a necháme napučať (ideálne cez noc). Potom vodu vymeníme, fazuľu uvaríme domäkka a zlejeme. Trochu vody z fazule, asi 400 ml, si necháme na podliatie. V hrnci rozohrejeme olej a postupne na ňom opečieme na kolieska nakrájanú klobásu a plátky slaniny.
Vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme nabok. Samostatne si opečieme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, na kúsky nakrájanú zelenú papriku. Nakoniec pridáme k zelenine plátky paradajok. Ešte chvíľu opekáme, pridáme uvarenú fazuľu, zalejeme trochou vody z fazule a ochutíme octom, soľou, korením a chilli.
Dusíme na miernom ohni asi desať minút a potom pridáme opečenú slaninu a klobásky. Už len krátko spolu povaríme a stiahneme z ohňa. Nakoniec vmiešame nasekaný koriander a podávame s pečivom.
Anketa: Zvyknete pripravovať tradičné fašiangové recepty?
Odpovedalo 74 ľudí
80%
9%
11%
Aktualizovaný článok: 07.02.2025