Recept na hubovú polievku: Táto je najlepšia pod slnkom!

recept na hubovú polievku

Huby sú skvelým prírastkom do jedálnička, pretože sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú vitamín D a selén, ktoré podporujú imunitný systém. Obsahujú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, čo pomáha pri udržiavaní zdravej hmotnosti a trávenia. Navyše, obsahujú antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi.

V kuchyni sa dajú huby využiť na rôzne spôsoby - môžu byť pridané do polievok a omáčok, kde dodávajú bohatú chuť a textúru. Môžu sa tiež grilovať alebo piecť, čím sa stávajú skvelou prílohou alebo hlavným jedlom. V sušenej forme sú ideálne na prípravu chutných vývarov alebo ako prídavok do rizota.

Dobrou voľbou je aj hubová polievka, ktorá je nielen chutná, ale aj výživná a zahreje vás počas chladných dní. Každá skúsená kuchárka si teraz povie: Čo už len môže byť na hubovej polievke? Veď to nie je žiadna veda! Ak však patríte k tým, ktoré s varením ešte len začínajú alebo ste sa jednoducho k takejto polievke ešte doposiaľ nedostali, teraz je skvelá príležitosť to vyskúšať. Toto je tá najlepšia a najtradičnejšia (a zároveň najjednoduchšia) hubová polievka pod slnkom! 

Čerstvé aj sušené huby

Huby sa dajú spracovávať rôznymi spôsobmi, vrátane sušenia, čo z nich robí výborný doplnok do jedál. Sušené huby sú ideálne na prípravu chutných vývarov a omáčok, pretože majú intenzívnu chuť a dlhú trvanlivosť. Máte aj vy zásoby sušených húb? Dobre pre vás! Na druhej strane, čerstvé huby sa dajú skvelo využiť v rôznych receptoch, napríklad na prípravu polievok, šalátov alebo rizota.

Dobrou voľbou je aj hubová polievka, ktorá je nielen chutná, ale aj výživná. V tomto článku si pripravíme jednoduchý recept na lahodnú hubovú polievku, ktorá vás zahreje a poteší vaše chuťové poháriky. Je u vás hubová polievka obľúbená? Túto musíte skúsiť!

Zaujme ťa: Hubárska sezóna začína: Zisti, ako spracovať a uskladniť huby!

recepty s hubami Shutterstock®

Najlepšia hubová polievka – ingrediencie:

  • 1,5 kg čerstvých húb*
  • 2 cibule
  • mrkva
  • petržlen
  • kaleráb
  • soľ, celé čierne korenie, 
  • mletá paprika, rasca, 
  • olej (alebo bravčová masť),
  • petržlenová vňať

*Odporúčame použiť hríby, masliaky, kuriatka alebo kozáky, ideálna je však zmes húb. Ak nemáte k dispozícii čerstvé huby, použiť môžete aj zamrazené.

Rýchla hubová polievka – postup prípravy:

Nadrobno nakrájanú cibuľu opečte na oleji alebo na masti, pridajte na plátky nakrájané huby a nechajte ich dusiť, podliate troškou vody. K mäkkým hubám pridajte soľ, celé čierne korenie, lyžičku rasce a lyžičku mletej červenej papriky, očistenú a pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb. Pridajte približne dva litre vody a nechajte variť. Polievka by mala byť skôr hustejšia, podľa toho prípadne dolievajte vodu, ak sa bude príliš vyparovať.

Tesne pred dovarením pridajte aj asi za lyžicu posekanej petržlenovej vňate. Neprežeňte to s ochutením polievky, aby sa čo najviac zachovala hubová chuť. Pri servírovaní si vrch polievky ešte posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, čo bude tá pravá čerešnička na torte. Dobrú hubovú chuť!

Bude sa ti páčiť: RECEPT: Zeleninové rizoto so šunkou

polievka z čerstvých húb Shutterstock®

Extra TIP: Vynikajúca hubová polievka na kyslo

  • 300 g čerstvých húb (šampiňóny, hlivy alebo lesné huby)
  • 1 šálka sušených húb
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo kurací vývar)
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 2 polievkové lyžice masla
  • soľ, korenie podľa chuti
  • majoránka a kôpor na dochutenie
  • trocha citrónovej šťavy (voliteľné)

POSTUP: Sušené huby namočíme do horúcej vody na 20 minút, potom scedíme a vodu odložíme. Čerstvé huby očistíme a nakrájame. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu a smažíme do zlatista. Pridáme cesnak a krátko orestujeme. 

Pridáme čerstvé a namočené huby, smažíme 5 minút. Pridáme mrkvu a zemiaky, chvíľu smažíme, potom prilejeme vývar a vodu z húb. Varíme 15-20 minút. Smotanu zmiešame s múkou a pomaly pridáme do polievky za stáleho miešania. 

Pridáme ocot a dochutíme soľou, korením, majoránkou a kôprom. Podávame horúce, ozdobené kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Výborne sa hodí s čerstvým chlebom.

Ďalšie recepty z húb:

Článok aktualizovaný 30.6.2024

20 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.08.2018 08:14

Jednoduchá a výborná!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.08.2018 12:34

Ešte by som pridala pár zemiakov .

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.08.2018 23:39

Utcite chutná ja varím trocja inú

Elena Švachová

Elena Švachová

19.08.2018 21:35

Ja varím hríbovú polievku len so zemiakmi a na zahustenie pridám ešte strúhančeky (nastrúhané rezancové cesto). Na budúce vyskúšam pridať aj mrkvu,petržlen aj kaleráb.

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

20.08.2018 00:38

Hubová polievka je moja najobľúbenejšia. Doma ju robievame inak, ale rada vyskúšam aj ďalší recept. Ďakujem za inšpiráciu :-)

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

20.08.2018 12:31

Mňam, určite vyskúšam.Na jeseň si vyhradím aj jeden hríbový víkend.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.08.2018 17:58

ja som asi jediná z rodiny, ktorá hríby nemusí, ale polievku robievam a hlavný ochutnávač je môj muž

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

20.08.2018 20:56

dakujem za recept vyskušame

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

21.08.2018 08:15

skúste niekedy polievku posypať čerstvou pažítkou! určite vám tiež bude chutiť

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.08.2018 12:51

sestra nás zásobovala hubami, už nás opustila, chýba nám a huby tiež

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.08.2018 17:56

rada varím hubovú polievku,aj keď sú to len šampiňónky.nedávam kaleráb,ale dávam najdrobnejšie krúpky-perličky,klasickú zápražku a vňaťku z petržlenu,alebo majoránkové plevy.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

23.08.2018 16:46

Tiež varím podobnú polievku, ale so zemiakmi, manžel huby nemusí:))

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

24.08.2018 12:44

Polievky obľubujem všeobecne a hubová láka aj svojou typickou vôňou. Na takúto polievočku so skúseností sa nám najviac osvedčili plávky.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.09.2018 11:24

vyzerá úžasne, ale ja huby nemusím,.....

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.09.2018 11:26

hubovú polievku varím len kvôli dcére a vnúčikovi

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

10.09.2018 23:46

Hubová musí byť! :)

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

19.09.2018 10:45

AJ ja ju robím inak, táto má ale jednoduchšiu prípravu= šetrí čas. Super inšpirácia na víkendové varenie :)

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

05.10.2018 15:19

huby milujem na vsetky sposoby, prazenica, len tak osmazene alebo v polievocke. takuto podobnu robi aj moja mama. ja som ju este nikdy nevarila a vlstne ani neviem preco. ukladam a uvarim

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

09.10.2018 17:44

túto polievku môžem jesť aj každy den

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

09.10.2018 17:44

túto polievku môžem jesť aj každy den

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

29.11.2018 22:16

no ta teda vyzera nadherne musim niekedy skusit

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

23.01.2020 09:25

bývam na strednom slovensku a tu rastu máme nasušené a polievku varievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE