Medzi tradičnými jedlami zo slovenskej kuchyne by ste určite našli aj niekoľko receptov na domácu fazuľovú polievku. Šošovica, fazuľa, hrach a iné strukoviny tvorili základné suroviny, z ktorých naše prastaré mamy pripravovali chutné jedlá.
Tak je to aj v prípade Sladko-kyslej fazuľovej polievky, ktorú si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka a rovnako chutná je v teplej, ale aj v studenej verzii.
Ingrediencie:
- 100 g oravskej slaniny Mecom
- 1 čajová lyžička oleja
- ½ cibule
- 200 g suchej fazule
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 l vody
- 3 bobkové lístky
- 2 mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 3 dcl mlieka
- 1 dcl smotany na varenie
- šťava z citróna
Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami
Príprava:
Skôr ako sa pustíme do varenia Sladko-kyslej fazuľovej polievky, je potrebné namočiť fazuľu deň vopred do vody. To nám neskôr skráti čas varenia. V hrnci potom na oleji opražíme nadrobno nakrájanú oravskú slaninu a polovicu cibule.
Potom pridáme fazuľu, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prilejeme 0,5 l teplej vody. Takto necháme ingrediencie spolu variť približne 30 minút. Medzitým očistíme a nakrájame na menšie kúsky mrkvu a zemiaky.
Pridáme ich spolu s bobkovými lístkami do hrnca a prilejeme ďalšieho 0,5 l teplej vody. Polievku necháme variť na slabom ohni 1 hodinu, aby fazuľa zmäkla. Ak ešte nie je hotová, necháme variť ďalších 10 – 15 minút.
Medzitým zmiešame v miske hladkú múku, mlieko a smotanu na varenie. Cez sitko zmes prelejeme do polievky a prevaríme, aby polievka zhustla. Pred podávaním pokvapkáme šťavou z citróna a posypeme opraženou oravskou slaninou.
Dobrú chuť!
Odporúčame ochutnať: Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine
Zdroj foto: www.luci.sk