SPF na tvár – ako nájsť najlepší krém na opaľovanie pre našu pleť?

SPF na tvár

Opaľovacie krémy sú neoddeliteľnou súčasťou každodennej starostlivosti o pleť. Slnko nám síce poskytuje životne dôležitý vitamín D a má pozitívny vplyv na našu náladu, no jeho ultrafialové žiarenie môže spôsobiť vážne poškodenie kože. To zahŕňa nielen spálenie od slnka, ale aj ďalšie problémy. Preto je dôležité pochopiť, ako opaľovacie krémy fungujú a prečo by mali byť súčasťou našej dennej rutiny.

Denná ochrana pleti pred UV žiarením je nevyhnutná. Opaľovacie krémy obsahujú látky, ktoré absorbujú, odrážajú alebo rozptyľujú UV žiarenie, čím chránia našu pleť pred škodlivými účinkami. Pravidelným používaním opaľovacích krémov môžeme predísť nielen viditeľnému poškodeniu pleti, ale aj závažným zdravotným problémom.

Avšak, kľúčový je aj výber vhodného opaľovacieho krému na tvár, a to pre efektívnu ochranu a pohodlie pri jeho nosení. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať ten správny opaľovací krém na tvár, ktorý bude spĺňať všetky vaše potreby a zabezpečí, že vaša pleť bude chránená a zdravá. Prečo nezabúdať aplikovať krémy s ochranou pred slniečkom?

Čo to SPF vlastne je?

SPF, skratka pre Sun Protection Factor (faktor ochrany pred slnkom), je meradlom toho, ako dobre, resp. ako dlho opaľovací krém chráni pokožku pred ultrafialovým (UV) žiarením. Hodnota SPF udáva, koľkokrát dlhšie môžete byť na slnku bez toho, aby ste sa spálili, v porovnaní s tým, keby ste nepoužili žiadnu ochranu.

Napríklad, ak je vaša pokožka normálne začervená po 10 minútach na slnku, použitím opaľovacieho krému s SPF 30 môžete teoreticky byť na slnku 300 minút (teda 30-krát dlhšie) bez spálenia. Je však dôležité si uvedomiť, že ochrana SPF nie je lineárna – SPF 30 neznamená dvojnásobnú ochranu oproti SPF 15.

Ako fungujú opaľovacie krémy?

Opaľovacie krémy fungujú tak, že obsahujú aktívne zložky, ktoré absorbujú, odrážajú alebo rozptyľujú UV žiarenie. Tieto zložky môžu byť chemické alebo fyzikálne. Rozlišuje v podstate dva hlavné typy opaľovacích filtrov – chemické ochranné filtre a fyzikálne, resp. minerálne opaľovacie filtre.

  • Chemické opaľovacie filtre, ako oxybenzón alebo avobenzón, absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, ktoré sa uvoľňuje z pokožky.

  • Fyzikálne (minerálne) opaľovacie filtre, ako oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, vytvárajú na pokožke ochrannú bariéru, ktorá odráža a rozptyľuje UV žiarenie.

Niektoré opaľovacie prípravky v sebe kombinujú chemické a minerálne filtre, aby poskytli výhody oboch typov. Tieto hybridné produkty môžu ponúkať široké spektrum ochrany, byť menej dráždivé a zároveň mať lepšiu textúru a vzhľad na pokožke.

Odporúčame: Prekyslenie organizmu: 5 byliniek, ktoré ťa ho zbavia veľmi rýchlo!

ochranný krém na tvár Depositphotos

Prečo chrániť tvár opaľovacím krémom?

Je veľmi dôležité používať na tvár krém na opaľovanie, a to z viacerých dôvodov. Ochranným prípravok s SPF faktorom v prvom rade chráni pleť pred UVA a UVB. Oba druhy ultrafialového žiarenia zvyšujú riziko rakoviny kože a majú ďalšie škodlivé vplyvy na našu pleť. 

  • UVA žiarenie je hlavnou príčinou predčasného starnutia kože (tzv. fotostarnutie), vrátane tvorby vrások a straty elasticity pokožky. Spôsobuje rozklad kolagén a elastínu. 

  • UVB žiarenie je hlavnou príčinou spálenia pokožky a môže tiež prispievať k dlhodobým poškodeniam, ako sú pigmentové škvrny. 

Opaľovací prípravok, resp. krém s SPF nám teda pomáha:

  • chrániť kožu pred spálením (každé výraznejšie spálenie pokožky zvyšuje riziko kožných nádorov),

  • zmierňovať predčasné starnutie pleti, stratu elasticity a tvorbu vrások, 

  • znižovať rozvoj pigmentových škvŕn a nerovnomerného tónu pleti,

  • znižovať riziko vzniku kožných nádorov. 

Je potrebné aplikovať SPF krém na tvár každodenne?

Mnohí si myslia, že aplikácia krémov s SPF ochranou je iba záležitosťou letných mesiacov. Avšak, ochrana pokožky tváre (ako aj krku a dekoltu), teda kože, ktorá je neustále vystavovaná slnečným lúčom, by mala byť každodennou záležitosťou. 

Denná aplikácia SPF krému poskytuje ochranu pred ultrafialovým žiarením, ktoré je prítomné počas celého roka, a to aj počas zamračených dní. UV žiarenie preniká cez oblaky a dokonca aj okná. 

Ako vybrať vhodnú SPF ochranu na tvár?

Ako vybrať krém s SPF, ktorý bude vhodný na dennú aplikáciu na tvár, krk a dekolt? Výber správneho SPF krému na pleť je dôležitý pre efektívnu ochranu a pohodlné používanie. Moderné SPF krémy často obsahujú hydratačné zložky a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie pokožky, udržiavajú ju hydratovanú a chránia pred škodlivými vplyvmi prostredia. 

To znamená, že SPF krém nielen chráni pred slnkom, ale aj prispieva k zdraviu a kráse vašej pleti. Pri voľbe krému na tvár s SPF by sme mali zvážiť nasledujúce kritériá a parametre:

  • Hodnota SPF: Pre každodenné použitie je odporúčané používať opaľovací krém s minimálnou hodnotou SPF 30. Počas slnečných dní a pri dlhšom pobyte na slnku je však vhodné voliť krém s SPF 50. Krém by mal poskytovať ochranu proti UVA aj UVB žiareniu. 

  • Konzistencia: Ideálny opaľovací krém by nemal v prvom rade zanechávať biely film, mal by byť ľahký a dobre sa vstrebávať, aby ho bolo možné bez problémov nosiť pod make-upom. Vyberte krém, ktorý nezanecháva mastný alebo lepkavý pocit. Pre denné nosenie sú vhodné krémy s matným finišom. 

  • Typ pleti: Pre mastnú pleť sú vhodné opaľovacie krémy na gélovej alebo vodnej báze (napr. opaľovací fluid). Ak je pleť skôr suchá, krémy by mali obsahovať zvlhčujúce zložky.

  • Vodoodolnosť: Pri rôznych športových aktivitách alebo plávaní je vhodné voliť vodoodolný krém. Takýto krém dokáže lepšie poskytovať ochranu ah pri zvýšenom potení. 

  • Obsah ďalších aktívnych zložiek: Niektoré SPF krémy obsahujú antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie pokožky. Tiež môžete voliť krémy, ktoré obsahujú aj hydratačné zložky. 

  • Hypoalergénnosť: Ak máte citlivú pokožku alebo sklony k alergiám, vyhýbajte sa krémom s parfumami, alkoholom a inými potenciálnymi dráždivými látkami.

Odporúčame: Masáž tváre kockami ľadu – aké prináša benefity a kedy sa neodporúča?

opaľovací krém Depositphotos

Nezabudnite pred slnečnými lúčmi chrániť aj pokožku tela

Ako sme spomenuli vyššie, pleť na tvári, krku a dekolte je potrebné chrániť pred slnečnými lúčmi každodenne, pretože koža v tejto oblasti je slnku vystavovaná neustále. Avšak, zabúdať netreba ani na pokožku na tele. Tú chránia telové krémy s SPF faktorom, ktoré rovnako pomáhajú predchádzať škodlivých následkom pôsobenia UVA a UVB žiarenia. 

Opaľovacie krémy na telo pomáhajú v prevencii spálenia kože, fotostarnutia, rozvoja kožných nádorov aj pigmentových škvŕn na tele. Pokožku tela treba chrániť pred slnečnými lúčmi vždy, keď je vystavovaná slnku, najmä ak má ísť o dlhší pobyt na slnku. Voliť možno rôzne hodnoty SPF, od najnižších, ako napríklad SPF 6, až po vysoké, ako je SPF 30 a SPF 50. Pri výbere treba zohľadniť aj svoj fototyp kože. 

Pre svetlejšie typy pokožky, ktoré sa rýchlejšie spália, sa prirodzene odporúčajú krémy s väčšou hodnotou SPF. Opaľovacie prípravky na telo sú dnes dostupné v rôznych formách, nejde len o krémy, ale aj gély, spreje, tyčinky, oleje a podobne. Voľte prípravky, ktoré vám najviac vyhovujú. 

Čo sa ich aplikácie týka, opaľovacie krémy na telo sa odporúča nanášať aspoň 20 minút predtým, než pokožku vystavíme slnku. Následne je potrebná opakovaná aplikácia, ak je pobyt na slnku dlhý, alebo vystavíme pokožku potu a vode. Nezabúdajte taktiež nanášať opaľovací krém v dostatočnom množstve. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE