9 potravín, ktoré zakysľujú náš organizmus – dajte si na ne pozor!

potravinách, ktoré vám zaručene odkyslia váš organizmus, ste sa u nás dočítali nedávno. Vždy je však lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako neskôr riešiť už vzniknuté ochorenie. 

Preto vám dnes prinášame zoznam potravín, na ktoré si treba dávať pozor, pretože vo vašom tele spôsobujú veľmi kyslé prostredie. Pri nadmernej konzumácii ktorých potravín hrozí prekyslenie organizmu?

Ako sa prejavuje zakyslenie organizmu?

Prekyslený organizmus, alebo inak acidóza, vzniká v momente, keď sa v ňom začne hromadiť veľké množstvo kyselín. Následne sa v tele človeka vytvorí ideálne prostredie pre množenie baktérií a vznik mnohých ochorení. Za týmto stavom najčastejšie stoja kyselinotvorné potraviny, ktoré každý deň konzumujeme.

Veľmi častými príznakmi prekysleného organizmu, ktoré ľahko na svojom tele spozorujete, sú:

  • pálenie záhy,

  • nadúvanie,
  • rôzne kožné problémy, akné aj ekzémy.
  • oslabená imunita,
  • znížená schopnosť regenerácie.

Dlhodobo prekyslené prostredie je základom pre vznik civilizačných ochorení ako je cukrovka, obezita či migréna.

Pre zdravé ľudské telo je dôležitá rovnováha

Hoci kyselinotvorné potraviny organizmus zakysľujú, nie je vhodným riešením ich z jedálnička úplne vylúčiť. Mnohé z nich sú totiž veľmi zdravé a telu dodávajú veľa živín a vitamínov. Ide napríklad o ryby, ktoré je odporučené konzumovať dvakrát týždenne. Dôležité je naopak nájsť akúsi rovnováhu.

Účinok kyselinotvorných potravín potláčajú zásadité potraviny (zásadotvorné potraviny). Platí, že pomer medzi nimi by mal byť 1:3 prípadne 1:4. To znamená, že 70 až 80 percent vašej stravy majú predstavovať zásadité a neutrálne potraviny a len ten zvyšok potraviny kyselinotvorné.

Bude vás zaujímať: Akné na tvári vám prezradí šokujúce fakty o vašom zdraví!

kyselinotvorné mäso

Zdroj: Shutterstock®

Telo zakysľujúce potraviny:

​1. Mäso

Takmer všetky druhy mäsa sú kyselinotvorné. Mierne kyslé sú spomínané ryby či ustrice. Hydina, morčacie a jahňacie sa nachádzajú niekde v strede, kdežto bravčové a hovädzie mäso sú veľmi silnými kyselinami. V našom tele pri látkovej premene vznikajú z mäsa najmä kyselina močová a sírová.

2. Vajcia a mliečne výrobky

Najmenej škôd vo vašom tele narobia vajíčka, jogurty, maslo a smotana. To sa nedá povedať o surovom mlieku, syroch alebo dokonca aj o zmrzline, tvarohu, parmezáne či mozzarelle. Z niektorých druhov syrov sa v tele rozkladom tvorí a ukladá kyselina dusičná.

Odporúčame: Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

kyslé pečivo

Zdroj: Shutterstock®

3. Obilniny

Kyselinotvorné potraviny sú prevažne živočíšneho pôvodu, ako napríklad už uvedené mäso, vajcia a mlieko. Medzi kyslé potraviny rastlinného pôvodu môžeme zaradiť väčšinu obilnín. Slabšími kyselinami sú špalda, ovos, raž, ryža a silnejšími zase pšenica. Samozrejme, sem radíme aj výrobky z nich, čiže múčniky alebo chlieb.

4. Ananás a višne

Aj medzi ovocím a zeleninou sa nájdu druhy, ktoré v tele tvoria kyseliny. Ide napríklad o mierne kyslý ananás, čučoriedky, brusnice alebo višne a rebarboru. Na slivky si dajte extra pozor, sušením sa z nich totiž stávajú naozaj silné kyseliny. Rovnako znížte aj konzumáciu zaváraného ovocia.

Odporúčame: Naštartujte svoj deň s ovsenými kašami Goji, Açaí a Rakytník

kyselinotvorné pistácie

Zdroj: Shutterstock®

5. Kešu orechy, pistácie, arašidy

Orechy sú vo všeobecnosti veľmi zdravými potravinami, pretože obsahujú dobré tuky, napríklad omega-6 mastné kyseliny. Niektoré z nich sú však silnými kyselinami. Kešu oriešky, pekanové a vlašské orechy, pistácie i arašidy môžu vo vašom tele zapríčiniť kyslé prostredie.

Okrem arašidov si dávajte pozor aj na semienka, konkrétne ľanové a sezamové – tie rovnako patria ku kyselinotvorným. 

6. Strukoviny

Väčšina strukovín predstavuje kyselinotvorné potraviny. Fazuľa, šošovica a iné strukoviny môžu produkovať kyseliny, aj keď majú aj mnoho pozitívnych výživových vlastností, vrátane zabezpečenia príjmu bielkovín. Práve preto by malo byť ich zastúpenie v jedálničku primerané, resp. dostatočne vyvážené príjmom zásadotvorných potravín.

​7. Káva a destiláty

Kategória nápoje taktiež nezostáva bez kyselinotvorných zástupcov. Zakysliť telo dokáže pitie čierneho čaju i kakaa. Najväčšie riziko aj tak predstavuje káva, víno, pivo, tvrdší alkohol a sladené nápoje.

Bude vás zaujímať: 5 monumentov, ktoré stojí za to aspoň raz vidieť

cukor kyslí organizmus

Zdroj: Shutterstock®

8. Dochucovadlá

Veľmi veľa potravín, ktoré každý deň používame na dochucovanie jedál sú kyselinotvorné. Radíme sem biely aj hnedý cukor, kečup, majonézu, horčicu, ocot a všetky umelé sladidlá.

9. Spracované a rafinované potraviny

Všeobecne platí, že väčšina spracovaných a rafinovaných potravín, vrátane fast foodu, môže byť kyselinotvorná. Práve pre to omnoho lepšou voľbou strava zložená zo základných čerstvých surovín, ktoré je vyvážená a pestrá. 

Aktualizované na 03. 12. 2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.03.2017 17:13

mám problémy s prekyslenosťou organizmu, snažím sa predchádzať tomu, ale vždy mi to nejde, musím sa polepšiť :-)

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

05.04.2017 16:27

orieškai ste ma nepotešili

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.04.2017 19:50

Mám problém so záhou snažím sa jesť zdravo no že aj oriešky som netušila

Vaše meno:

Viera Zoreníková

Viera Zoreníková

07.05.2017 14:53

no "super"... všetky vypísané mám rada..čo s tým(???) aby som sa zamyslela...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2017 08:08

zakyslený organizmus je menej odolný

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

28.06.2017 12:07

a ja že sa jedná o kyslé potraviny ako citrony, limetka..

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

12.08.2017 13:25

O mäse a mliečnych výrobkoch som vedela, že prekysľujú... ale nejak je toho moc :-/

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

12.09.2017 19:07

Už sa tiež borím s prekyslením. Ryby a orechy, tie ma zarmútili, lebo ich mám rada.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

24.09.2017 13:42

Super,ukladam ❤

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

13.06.2018 17:49

Užitočný článok. Mávam prekyslenie organizmu.,pokiaľ si nestrážim stravu.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.11.2018 11:05

myslím si, v malom množstve môžeme konzumovať aj tieto potraviny

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

10.11.2018 11:47

no keby to tak clovek vedel dodrziavat

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.05.2022 06:13

Určite je lepšie zdravotným problémom predchádzať, ako neskôr riešiť už vzniknuté ochorenie.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.12.2023 23:23

Aj tu asi platí staré, známe "Všetko s mierou", či ?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.