TOP chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!

zdravé jednohubky

Aké občerstvenie pripraviť pre návštevu či na oslavu, alebo len tak večer pri pozeraní dobrého filmu v televízore? Prvou a asi tou najjednoduchšou voľbou sú v mnohých prípadoch rôzne slané a sladké maškrty z obchodu. Vysypať do misky chipsy, paličky, krekry či sladké sušienky je možné raz-dva a ani pri tom neušpiníme kuchyňu. 

Ak už sa rozhodneme pripraviť niečo vlastné, dozaista sú dobrou voľbou aj rôzne jednohubky. Kto odolá tradičným jednohubkám s koliečkom klobásky a kyslou uhorkou? A čo tak pre zmenu pripraviť niečo nielen chutné, ale aj zdravé? Inšpiráciu možno nájdete v našom článku!

Občerstvenie bez výčitiek

V dnešnom článku vám prinášame inšpiráciu na chutné a najmä zdravé jednohubky, ktoré máte hotové za pár chvíľ a môžete si na nich pochutnávať aj večer pri televízore, a to úplne bez výčitiek. Aj takéto chuťovky sa totiž dajú pripraviť zo zdravých a výživných ingrediencií a stále môžu byť lahodné. Ako prvé sa pozrieme na jednohubky zo sladkých zemiakov a avokáda. 

Vyskúšať však môžete i uhorkové chuťovky s modrým syrom. Ak si však chcete zamaškrtiť na niečom sladkom, dobrou voľbou budú melónové jednohubky, ktoré opäť dopĺňa šalátová uhorka. Tie skvele osviežia počas horúcich večerov, ktoré sa nezadržateľne blížia. Ktoré z týchto jednohubiek vyskúšate ako prvé?

Jednohubky z batátov a avokáda
pinterest.com/ashleymelillo

Jednohubky z batátov a avokáda

Tieto farebné a výživné jednohubky zo sladkých zemiakov a krémového avokáda sú ideálnou voľbou na zdravé pohostenie. Kombinácia pečených batátov, limetkového guacamole a čerstvých klíčkov zaručí nielen krásny vzhľad, ale aj lahodnú chuť plnú živín. 

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky údenej papriky
  • morská soľ podľa chuti
  • 1,5 čajovej lyžičky olivového oleja
  • 1 veľké avokádo
  • 1/4 šálky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
  • 5 ks cherry paradajok
  • 1/2 šálky reďkovkových klíčkov

Postup:

  • Sladké zemiaky si nakrájame na tenké kolieska. V miske k nim pridáme olivový olej, papriku, rascu a soľ. Poriadne premiešame a plátky zemiakov poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút.
  • V stredne veľkej miske si roztlačíme avokádo a dochutíme soľou a limetkovou šťavou.
  • Upečené kolieska sladkých zemiakov poukladáme na servírovaciu tácku. Na každé koliesko položíme lyžičku avokádovej zmesi a na vrch pridáme plátok cherry paradajky a zopár klíčkov.

Uhorkové jednohubky s modrým syrom
pinterest.com/goodfood

Uhorkové jednohubky s modrým syrom

Hľadáte elegantné a zároveň svieže pohostenie? Uhorkové kolieska s jemnou syrovou nátierkou a ovocným toppingom sú perfektnou voľbou. Vďaka kombinácii hrozna, granátového jablka a aromatických byliniek ponúkajú originálnu chuťovú aj vizuálnu hru.

Ingrediencie:

  • 100 g syra ricotta
  • 25 g modrého syra
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 šalátová uhorka
  • 16 ks menších červených hroznových bobúľ
  • pekanové orechy
  • 80 g semien granátového jablka
  • zopár čerstvých tymiánových lístkov

Postup:

  • Ako prvé si v miske vymiešame ricottu s modrým syrom a najemno nakrájanou jarnou cibuľkou.
  • Následne nakrájame šalátovú uhorku na hrubšie kolieska a rozmiestníme ich na servírovaciu tácku. Každé koliesko potrieme syrovou zmesou.
  • Polovicu jednohubiek dochutíme hroznom a kúskom pekanového orecha a druhú polku granátovým jablkom a lístkom tymiánu. Pred podávaním držíme v chlade.

Melónové jednohubky
instagram.com/preppykitchen

Melónové jednohubky

Letne ladené jednohubky s melónom, uhorkou a čučoriedkami očaria nielen sviežosťou, ale aj krásnym servírovaním. Ich príprava je jednoduchá, no výsledok je neprehliadnuteľný – ideálne na oslavy, garden party či ako zdravý snack.

Ingrediencie:

  • 1 vodný melón (ideálne bezkôstkový)
  • 5 šalátových uhoriek
  • 400 g čučoriedok
  • zväzok čerstvej mäty

Postup:

  • Ako prvé si vodný melón nakrájame na približne rovnaké kocky.
  • Potom si pomocou škrabky na zemiaky pripravíme zo šalátových uhoriek tenké plátky.
  • Plátkami uhoriek postupne ovinieme všetky kocky melóna.
  • Na vrch poukladáme čučoriedky. Môžeme spolu upevniť špáradlami.
  • Nakoniec za každý plátok uhorky zasunieme osviežujúci lístok mäty.

Jednohubky s cantaloupe, prosciuttom a kozím syrom
pinterest.com/GlutenFreeMore

Jednohubky s cantaloupe, prosciuttom a kozím syrom

Elegantná kombinácia sladkého melónu, slaného prosciutta a jemného kozieho syra vytvára dokonale vyváženú chuťovú bombu, ktorá zaujme na každej párty. Tento jednoduchý a efektný recept na špajdli je ideálny ako predjedlo či ľahké pohostenie počas horúcich dní.

Ingrediencie:

  • 1 zrelý cantaloupe melón
  • 8 plátkov prosciutta
  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • čerstvé bylinky (napr. tymián alebo pažítka)
  • špajdle alebo napichovacie ihly

Postup:

  • Z cantaloupe pomocou lyžice na melónové guličky alebo nožíka vytvarujte menšie guličky či kúsky.
  • Z kozieho syra vytvorte malé guľôčky a obalte ich v nasekaných orechoch zmiešaných s bylinkami.
  • Plátky prosciutta zrolujte do malých „ružičiek“ alebo ich len zložte na menšie časti.
  • Na špajdle napichnite najskôr prosciutto, potom guličku melónu a nakoniec guľôčku kozieho syra.
  • Uchovajte v chlade a podávajte ako osviežujúce a štýlové jednohubky.

Grilované cuketové rolky
pinterest.com/ClosetCooking

Grilované cuketové rolky s citrónovo-bazalkovou ricottou a pomaly pečenými paradajkami

Tieto ľahké zeleninové rolky sú dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť výnimočný chuťový zážitok. Grilovaná cuketa, jemná ricotta s bazalkou a sviežim citrónom a sladké pečené paradajky spolu vytvárajú dokonale vyvážené letné jednohubky.

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 250 g ricotty
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 hrnček čerstvej bazalky (nasekanej)
  • 150 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • špáradlá alebo malé ihly na upevnenie

Postup:

  • Cherry paradajky rozkrojte napoly, poukladajte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a pomaly pečte pri 140 °C približne 1,5 hodiny, kým nebudú jemné a sladké.
  • Medzitým cukety pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky (ideálne škrabkou alebo mandolínou). Opečte ich z oboch strán na grile alebo panvici s kvapkou oleja, kým nezmäknú a budú sa dať rolovať.
  • V miske vymiešajte ricottu s citrónovou šťavou, kôrou, bazalkou, soľou a korením.
  • Na každý plátok cukety natrite lyžičku ricottovej zmesi, pridajte pečenú paradajku a zrolujte.
  • Rolky zaistite špáradlom a podávajte vychladené alebo v izbovej teplote. Skvelé ako ľahké predjedlo či pohostenie.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/ashleymelillo, pinterest.com/goodfood, instagram.com/preppykitchen

Aktualizovaný článok: 14.04.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

21.01.2023 19:53

Skvelá inšpirácia vyskúšam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

01.06.2020 20:36

vyzerá to pekne

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

05.05.2020 20:55

už na pohľad to vyzerá chutne

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.05.2020 21:23

Skvelá inšpirácia

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.05.2020 07:04

Zdravá a chutná inšpirácia!

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.05.2020 12:18

Krásne maškrtenie...

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.05.2020 12:08

určite sú veľmi chutné a hlavne zdravé maškrtky... batáty a avokádo mňam ... vyzerajú krásne a chutia určite tak ako vyzerajú

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.05.2020 11:53

už na prvý pohľad to krásne vyzerá

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.