Toto sú najčastejšie chyby pri pečení: Dopúšťaš sa niektorých aj ty?

chyby pri pečení

Stáva sa vám niekedy, že dôsledne dodržujete recept na chutný koláč či chrumkavý chlieb, no po upečení sa vám zdá, že to nie je ono? Nuž, pečenie môže byť v niektorých prípadoch hotová veda. Pri príprave receptu aj samotnom pečení sa dá totiž toho veľa pokaziť.

Stačí nedodržať jeden krok a hneď sa to môže odzrkadliť na konečnom výsledku. Dnes vám prezradíme, aké najčastejšie chyby pri pečení robíte možno i vy a ako sa im vyhnúť.

1. Otváranie dvierok od rúry

Jednou z najväčších chýb, ktorej sa môžeme dopustiť, je neustále otváranie rúry. Už pri jednom nazretí môže vnútorná teplota klesnúť až o 25 stupňov. Následne trvá pokojne aj 10 minút, kým sa spotrebič znova dostatočne vyhreje. Stálu teplotu si pri pečení vyžadujú najmä múčniky.

Strata tepla totiž môže zapríčiniť spľasnutie cesta. Otváranie dvierok pri príprave mäsa zase predlžuje čas pečenia. Ak potrebujete skontrolovať, čo sa deje v rúre, urobte tak až po 25 minútach, ideálne však až pred koncom pečenia.

2. Krátka alebo dlhá doba pečenia

Ak v rúre pripravujete pokrm podľa receptu, zvyčajne je vhodné dodržať odporúčanú dĺžku pečenia. Každý však máme doma inú rúru, a tak sa môže ľahko stať, že niekedy z nej vytiahneme pokrm nedopečený, inokedy zase zhorený.

V takomto prípade je potrebné sa spoliehať i na vlastný rozum. Sledujte meniacu sa farbu aj štruktúru pokrmu. Pri príprave múčnikov využite špajdľu. Ak ju zapichnete do koláča, nemalo by sa na ňu lepiť cesto.

Pozri aj: Pitie teplej vody nalačno je údajne prospešné! Ale, aká je realita?

časté otváranie rúry
Shutterstock®

3. Preplňovanie rúry

V dnešnej uponáhľanej dobe je čas naozaj vzácnou komoditou. Všetko sa snažíme robiť rýchlo a efektívne. Pečenie viacerých plechov naraz však nemusí byť najlepší spôsob, ako ušetriť čas. Doba pečenia sa tak zvyčajne predĺži. Rovnako sa môže stať, že nižšie uložený plech sa vysuší či dostatočne neupečie. Ak chcete vypekať viacero plechov naraz, riešením by mohla byť teplovzdušná rúra.

4. Nepredhrievanie rúry

Predhrievanie rúry je základným krokom, ktorý by ste nemali vynechať, aj keď sa ponáhľate. Rúra, ktorá nie je dostatočne vyhriata, môže spôsobiť, že cesto nevykysne správne alebo sa neupečie rovnomerne. Niektoré recepty, najmä tie s droždím alebo práškom do pečiva, vyžadujú okamžitý kontakt s horúcim vzduchom, aby sa dosiahol správny výsledok. Vždy rúru zapnite aspoň 10 až 15 minút pred vložením pokrmu a nastavte ju na odporúčanú teplotu.

5. Pečenie na nesprávnom rošte

Umiestnenie pokrmu na správny rošt je kľúčové pre rovnomerné pečenie. Väčšina múčnikov a koláčov sa pečie v strede rúry, kde je teplota najstabilnejšia. Ak však pečiete pizzu alebo pečivo, ktoré vyžaduje chrumkavé spodky, je vhodné ich umiestniť na spodný rošt. Ak je rošt nastavený príliš vysoko, horná časť pokrmu sa môže spáliť ešte predtým, než sa zvyšok dopečie.

6. Zle predpripravená forma

V prípade, že pripravujete napríklad múčnik, nezabudnite plech či formu vymastiť a vysypať múkou. Inak z neho budete musieť zoškrabovať pripečené cesto. Tento problém môže vyriešiť i papier na pečenie. V súčasnej dobe sú stále obľúbenejšie aj silikónové formy, z ktorých vám upečené cesto vypadne aj samo.

Odporúčame: Zabudni na citrón! Neuveríš, ale slaná voda je vraj prospešnejšia!

mastenie plechu
Shutterstock®

7. Nahradzovanie surovín

Nahrádzanie surovín za iné je pomerne častou praktikou pri pečení. Možno to poznáte i vy. Chýba vám nejaká ingrediencia, a tak za ňu v špajze či chladničke nájdete nejakú náhradu. V niektorých prípadoch to však nemusí byť vhodné riešenie.

Opatrní buďte napríklad pri ovocí. Niektoré druhy sú totiž šťavnatejšie a nemusia byť vhodné do konkrétneho receptu. V iných by zase potrebná šťava mohla chýbať. Rovnako neexperimentujte ani s nahradzovaním tučného mlieka za odtučnené.

8. Nepreosievanie múky

Keď je v recepte uvedené, že je potrebné použiť preosiatu múku, nevynechávajte tento krok. Áno, je to zdĺhavé, no má to svoje opodstatnenie. Dobre preosiata múka či práškový cukor sú prevzdušnené a cesto tak získa hladšiu a jemnejšiu textúru. V opačnom prípade môže byť upečený múčnik príliš hutný či drobivý.

9. Prísady s nesprávnou teplotou – použitie studených prísad

Mnoho receptov vyžaduje, aby mali prísady izbovú teplotu, najmä vajcia, maslo alebo mlieko. Studené prísady sa ťažšie miešajú a môžu spôsobiť, že cesto nebude správne spojené, čo ovplyvní jeho štruktúru. Preto je vhodné vybrať ich z chladničky aspoň 30 minút pred pečením. Ak nemáte čas čakať, maslo môžete jemne zohriať v mikrovlnnej rúre a vajcia ponoriť na pár minút do teplej vody.

Odporúčame: Aký význam má vláknina? Tieto signály jej nedostatku neignoruj!

preosievanie múky
Shutterstock®

10. Nesprávne miešanie prísad

Pri pečení je veľmi dôležité dodržať správny postup miešania prísad. Ak cesto premiešate príliš rýchlo alebo dlhšie, ako je potrebné, môže stratiť vzdušnosť a výsledok bude hutný. Naopak, nedostatočné premiešanie môže spôsobiť nerovnomerné rozloženie prísad, čo sa odrazí na konzistencii. Dodržujte pokyny v recepte a pri miešaní sa riaďte odporúčanými nástrojmi, napríklad varechou, metličkou alebo mixérom na nízkej rýchlosti.

11. Chybný recept

Niekedy môže byť chyba aj na strane receptu. Tých je v súčasnej dobe najmä na internete ako húb po daždi. Ľahko sa môže stať, že narazíte na recept, ktorý je nekompletný alebo sú v ňom uvedené chybné množstvá ingrediencií. Pri inšpirovaní sa takýmito receptami sa preto spoliehajte na overené stránky. Taktiež sledujte recenzie od čitateľov a podobne. Najlepšie je, ak vám recept na chutný koláčik odporučí známy.

12. Pečenie len podľa času v návode

Pečenie len podľa času uvedeného v recepte môže byť zavádzajúce, pretože každá rúra pečie inak. Namiesto presného dodržiavania času sa riaďte aj vizuálnymi znakmi, ako je farba povrchu, pevnosť alebo vôňa pokrmu. Pri múčnikoch skúste špajdľový test – ak ju po zapichnutí do koláča vytiahnete čistú, je pokrm hotový. Pri mäse zasa použite teplomer na meranie vnútornej teploty, aby ste sa uistili, že je dostatočne prepečené.

13. Nepresné váženie surovín

Aj vy niekedy robíte to, že ak niečo vážite, napríklad múku a váha vám ukáže o niekoľko gramov viac ako je v recepte, tak to tak necháte? Nuž, dva či tri gramy navyše asi veľa problémov nenarobia, no ak je to viac o dvadsať či štyridsať gramov, môže to mať vplyv na výslednú konzistenciu a chuť pečiva alebo múčnikov. Takže je vždy vhodné vážiť čo najpresnejšie. To isté platí pri meraní tekutín, napríklad mlieka. 

Aktualizovaný článok: 15.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

23 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.07.2018 16:54

Tieto chyby už mám za sebou, ale je to skvelý článok pre žienky, ktoré ešte nie.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.07.2018 20:43

Ak idem piecť niečo nové,dodržím všetko,čo je uvedené v recepte.Ale chyba sa môže vyskytnúť a aj mne sa v minulosti stalo,že sa mi niečo nepodarilo.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

02.07.2018 17:59

najčastejšie používam osvedčené recepty,ale chybička sa môže pritrafiť,veď nikto nie je neomylný.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

02.07.2018 21:11

dobré a overené rady, ja rada skúšam nové recepty, ale aj pri nich sa riadim už svojimi skúsenosťami...

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

06.07.2018 08:45

No veru mozno kazdu z nich z casu na cas urobim :) ale to otvaranie dvierok najcastejsie :)

Vaše meno:

Jana Kim Gughova

Jana Kim Gughova

06.07.2018 10:09

Ja neviem...silikonova forma na babovku je nic moc...mam radsej klasiku.

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

08.07.2018 16:00

Hoci som muž, s pečením mám veľa skúseností. Pekávam hlavne kysnuté a tieto rady som mal ako sa povie v malíčku od detstva. Bolo nás deväť tak mama pekávala aspoň každú sobotu ak nie častejšie. Pri nej som sa rôzne zákony pečenia naučil. Žiaľ terajší mladí si nechcú nechať poradiť a potom sa učia na vlastných chybách.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

09.07.2018 07:36

Chyby robím,ale väčšinou sa to neprejaví na výsledku a vždy sa všetko zje...keď aj lyžicou z plechu.a to ma na pečení baví,neznášam presné postupy podľa receptu.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.07.2018 21:01

Rada pečiem a aj dosť veľa a občas sa stane hlavne keď skúšam niečo nové že tam niečo chýba v recepte

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.07.2018 21:01

Rada pečiem a aj dosť veľa a občas sa stane hlavne keď skúšam niečo nové že tam niečo chýba v recepte

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

10.07.2018 17:10

Mám už toho veľa odpečeného, ale nikdy nehovor nikdy, chybička sa môže vyskytnúť...

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

10.07.2018 21:50

občas sa neviem dočkať koláčika a kuknem do rurý

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

11.07.2018 20:51

Rada pečiem a často, skúšam aj nové recepty, ak sa mi v však recepte niečo nepozdáva, tak ho jednoducho zmením..

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

17.07.2018 16:44

Niekedy sa mi stane, že musím vymeniť suroviny na koláčik, malokedy sa nepodarí. Mám takú skúsenosť, že keď do miligramu dodržiavam recept, koláčik sa nevydarí. Je to asi náhoda.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

19.07.2018 18:10

Pečiem veľa, takže mám už svoje skúsenosti, ale nikdy nehovor nikdy...

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

20.07.2018 11:35

Ako som tak čítala tie chyby tak som hádam všetky niekedy urobila.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

20.07.2018 16:36

přiznám se, že mouku neprosívám i když je to napsané

Vaše meno:

Denisa Oravcová

Denisa Oravcová

22.07.2018 23:06

No v tomto som sa úplne našla ... Pri pečení často otváram rúru a múku sa mi preosievať nechce nikdy ...

Vaše meno:

Viera Bátorová

Viera Bátorová

24.07.2018 12:48

Pečiem už dlho a rada ,doležité pre mňa je hlavne výber kvalitných surovín

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

26.07.2018 11:36

Tieto chybičky sa nevyhli ani mne, ale snažím sa neovplyvniť výsledok :). Rada varím, rada pečiem a chybička "se vloudí". Niekedy som lenivá preosievať múku...

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

27.07.2018 08:29

ozaj praktické a užitočné rady....zase som o niečo múdrejší.....

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 10:07

Tento rok sme prvýkrát dali pri pečení vianočného pečiva do rúry dva plechy na teplovzdušné ohrievanie a našťastie sa dobre upiekli. Ale inak sa neoplatí prepchávať, hlavne ak sa používa horné či spodné ohrievanie.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.07.2023 19:18

tieto chyby mám už za sebou, aj keď netvrdím že občas sa nejaká vyskytne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.