Silvestrovský večer so sebou okrem alkoholu, novoročných predsavzatí a zábavy prináša aj chutné jednohubky. A to nám dáva možnosť zapísať sa svojou kulinárskou zručnosťou do pamäti hostí.
Klasické jednohubky sú sami o sebe chutným spestrením večera. Avšak prečo si nepripraviť niečo naozaj špeciálne? Ak aj vy chcete pripraviť svojej návšteve jedinečné jednohubky a povzniesť tak obyčajnú párty na delikátny zážitok, čítajte ďalej. Týchto 7 receptov si určite zamilujete!
Plnené vajcia s guacamole
Budeme potrebovať:
- 6 vajíčok, uvarených natvrdo
- 1 stredne veľké avokádo
- 2-3 lyžičky citrónovej (limetkovej) šťavy
- 1 malú červená cibuľu, nakrájanú nadrobno
- 1 jalapeňo papričku, nakrájanú nadrobno
- 2 lístky koriandru, nasekané nadrobno
- 1 menšiu paradajku, nakrájanú nadrobno
- soľ a korenie
- sušené čili
Postup:
Studené vajíčka ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme žĺtko. V miske si zmiešame avokádo so žĺtkami, pridáme šťavu z citróna alebo limetky, cibuľu, jalapeňo, koriander, soľ, korenie a nakoniec aj paradajku. Zmesou naplníme vajíčka, posypeme čili a môžeme servírovať na tanieri.
Musíš vidieť: Jednoduché silvestrovské špeciality z lístkového cesta
Údený losos s uhorkou
Budeme potrebovať:
- 2 uhorky
- 50 dkg údeného lososa
- 1 balenie Philadelphia syru alebo iného krémového syru
- 3 lyžičky nasekaného kôpru
- 1 lyžička nastrúhaného chrenu
- 1 lyžička kyslej smotany
- špáradlá
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na hrubšie krúžky. V miske si zmiešame syr, kôpor, chren a smotanu. Lyžičku zmesi dáme na uhorku, pridáme plátok lososa a zaistíme to celé špáradlom. Dozdobíme kôprom a môžeme podávať.
Šunkovo-syrové rolky
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 50 dkg šunky
- 12 plátkov syra (50 dkg)
- ½ pohára rozpusteného masla
- 1 lyžičku maku
- 1,5 lyžičky plnotučnej horčice
- 1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
- ½ lyžičky worčestrovej omáčky
Postup:
Rúru predhrejeme na 150°C. Lístkové cesto si rozváľame natenko a navrstvíme naň šunku a syr. Cesto zrolujeme a nakrájame na hrubšie krúžky. Tie následne preložíme na plech, kde máme papier na pečenie. V ďalšej miske si následne zmiešame horčicu, worčestrovú omáčku, cibuľu a maslo. Potrieme tým naše rolky a dáme zapiecť na zhruba 25 minút, kým jemne nezhnednú.
Pozri tiež: Silvester doma? Užite si ho podľa seba!
Parmezánové zemiaky s modrým dresingom
Budeme potrebovať:
- 3-4 väčšie zemiaky
- 4 lyžičky olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky cesnakového prášku alebo dva strúčiky čerstvého cesnaku
- 2 lyžičky talianskeho korenia (podľa chuti)
- ½ pohára strúhaného parmezánu
Na dresing:
- 1 pohár kyslej smotany
- ½ pohára majonézy
- 1 lyžičku vínneho octu
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- 1-2 strúčiky cesnaku
- modrý plesňový syr
- soľ, korenie
Postup:
Rúru predhrejeme na 150°C a na plech dáme pečiaci papier. Neošúpané, umyté zemiaky si nakrájame na mesiačiky a dáme do misky. Pridáme olivový olej a poriadne premiešame. V menšej miske zmiešame soľ, cesnak a talianske korenie. Zemiaky najprv posypeme parmezánom a potom zmesou korenia. Všetko poriadne zmiešame dohromady, aby boli zemiaky celé obalené. Následne ich preložíme na plech a pečieme asi 25-35 minút.
Dresing si pripravíme veľmi jednoducho – všetky ingrediencie dáme dohromady a necháme odstáť aspoň deň. Je preto dôležité, aby ste si ho pripravili vopred.
Hrozno v karameli
Budeme potrebovať:
- strapec hrozna, najlepšie zeleného
- 210 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 175 ml smotany na varenie
- 1 pohár solených arašidov, ktoré si rozdrvíme na čo najmenšie
- špáradlá
Postup:
V hrnci si z cukru a vody pripravíme karamel, ten potom odstavíme a prilejeme smotanu. Hrozno si napicháme na špáradlá a obalíme najprv v karameli, potom v arašidoch. A máme hotovo. Tip: Namiesto arašidov môžeme použiť aj lieskové oriešky.
Dostane ťa: Novoročné outfity - Inšpirujte sa!
Slané mandarínky v čokoláde
Budeme potrebovať:
- 5 mandarínok
- 250 g horkej čokolády
- soľ
- tuk na pečenie
Postup:
Na dosku si rozložíme papier na pečenie a ošúpeme mandarínky. V hrnci si rozpustíme čokoládu a pridáme kúsok tuku (zjemní nám čokoládu a bude sa s ňou lepšie pracovať). Každý mesiačik mandarínky namočíme do polovice v čokoláde a posolíme. Mandarínky dáme do chladničky, až kým čokoláda nestvrdne – ideálne 2 dni, na dokonalé prepojenie chutí a vytvorenie chrumkavej čokoládovej krusty.
Opečená bagetka s brusnicovou omáčkou
Budeme potrebovať:
- 50 dkg slaniny
- 2 ks cibule
- 1 lyžičku soli
- 3 lyžičky hnedého cukru
- štipku korenia
- 1 stebielko tymianu
- ½ pohára brusnicovej šťavy
- ½ sušených brusníc
- bagetu
- syr, druh podľa chuti
Postup:
Na troche oleja si do chrumkava opečieme slaninu a následne ju necháme odkvapkať. Medzitým si v tej istej panvici jemne opečieme cibuľku. Keď začne hnednúť, pridáme cukor, soľ, korenie a tymian. Za stáleho miešania pridáme brusnicovú šťavu a brusnice. Zmes by mala pomaly nadobúdať konzistenciu džemu a mala by stmavnúť, čo trvá asi 15 minút.
Ak máme hotovo, nakrájame si bagetu na kolieska, rozložíme ich na plech a prekryjeme syrom. Na syr dáme lyžičku našej voňavej zmesi a na pár minút zapečieme v rúre, kým sa nám nezačne zapekať syr. Dobrú chuť!
Určite si pozri: Ako zvládnuť Silvester s pohárikmi, ale bez opice?