Chutné jednohubky, ktoré ti vylepšia silvestrovskú párty!

Silvestrovský večer so sebou okrem alkoholu, novoročných predsavzatí a zábavy prináša aj chutné jednohubky. A to nám dáva možnosť zapísať sa svojou kulinárskou zručnosťou do pamäti hostí.

 

Klasické jednohubky sú sami o sebe chutným spestrením večera. Avšak prečo si nepripraviť niečo naozaj špeciálne? Ak aj vy chcete pripraviť svojej návšteve jedinečné jednohubky a povzniesť tak obyčajnú párty na delikátny zážitok, čítajte ďalej. Týchto 7 receptov si určite zamilujete!

 

Plnené vajcia s guacamole

Budeme potrebovať:

  • 6 vajíčok, uvarených natvrdo
  • 1 stredne veľké avokádo
  • 2-3 lyžičky citrónovej (limetkovej) šťavy
  • 1 malú červená cibuľu, nakrájanú nadrobno
  • 1 jalapeňo papričku, nakrájanú nadrobno
  • 2 lístky koriandru, nasekané nadrobno
  • 1 menšiu paradajku, nakrájanú nadrobno
  • soľ a korenie
  • sušené čili

 

Postup:

 

Studené vajíčka ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme žĺtko. V miske si zmiešame avokádo so žĺtkami, pridáme šťavu z citróna alebo limetky, cibuľu, jalapeňo, koriander, soľ, korenie a nakoniec aj paradajku. Zmesou naplníme vajíčka, posypeme čili a môžeme servírovať na tanieri.

 

Musíš vidieť: Jednoduché silvestrovské špeciality z lístkového cesta

guacamole

Zdroj: Shutterstock®

Údený losos s uhorkou

Budeme potrebovať:

  • 2 uhorky
  • 50 dkg údeného lososa
  • 1 balenie Philadelphia syru alebo iného krémového syru
  • 3 lyžičky nasekaného kôpru
  • 1 lyžička nastrúhaného chrenu
  • 1 lyžička kyslej smotany
  • špáradlá

 

Postup:

 

Uhorku ošúpeme a nakrájame na hrubšie krúžky. V miske si zmiešame syr, kôpor, chren a smotanu. Lyžičku zmesi dáme na uhorku, pridáme plátok lososa a zaistíme to celé špáradlom. Dozdobíme kôprom a môžeme podávať.

údený losos

Zdroj: Shutterstock®

Šunkovo-syrové rolky

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 50 dkg šunky
  • 12 plátkov syra (50 dkg)
  • ½ pohára rozpusteného masla
  • 1 lyžičku maku
  • 1,5 lyžičky plnotučnej horčice
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • ½ lyžičky worčestrovej omáčky

 

Postup:

 

Rúru predhrejeme na 150°C. Lístkové cesto si rozváľame natenko a navrstvíme naň šunku a syr. Cesto zrolujeme a nakrájame na hrubšie krúžky. Tie následne preložíme na plech, kde máme papier na pečenie. V ďalšej miske si následne zmiešame horčicu, worčestrovú omáčku, cibuľu a maslo. Potrieme tým naše rolky a dáme zapiecť na zhruba 25 minút, kým jemne nezhnednú.

 

Pozri tiež: Silvester doma? Užite si ho podľa seba!

šunkovo-syrové rolky

Zdroj: Shutterstock®

Parmezánové zemiaky s modrým dresingom

Budeme potrebovať:

  • 3-4 väčšie zemiaky
  • 4 lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cesnakového prášku alebo dva strúčiky čerstvého cesnaku
  • 2 lyžičky talianskeho korenia (podľa chuti)
  • ½ pohára strúhaného parmezánu

Na dresing:

  • 1 pohár kyslej smotany
  • ½ pohára majonézy
  • 1 lyžičku vínneho octu
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • modrý plesňový syr
  • soľ, korenie 

 

Postup:

 

Rúru predhrejeme na 150°C a na plech dáme pečiaci papier. Neošúpané, umyté zemiaky si nakrájame na mesiačiky a dáme do misky. Pridáme olivový olej a poriadne premiešame. V menšej miske zmiešame soľ, cesnak a talianske korenie. Zemiaky najprv posypeme parmezánom a potom zmesou korenia. Všetko poriadne zmiešame dohromady, aby boli zemiaky celé obalené. Následne ich preložíme na plech a pečieme asi 25-35 minút.

 

Dresing si pripravíme veľmi jednoducho – všetky ingrediencie dáme dohromady a necháme odstáť aspoň deň. Je preto dôležité, aby ste si ho pripravili vopred.

pečené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Hrozno v karameli

Budeme potrebovať:

  • strapec hrozna, najlepšie zeleného
  • 210 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 175 ml smotany na varenie
  • 1 pohár solených arašidov, ktoré si rozdrvíme na čo najmenšie
  • špáradlá

 

Postup:

 

V hrnci si z cukru a vody pripravíme karamel, ten potom odstavíme a prilejeme smotanu. Hrozno si napicháme na špáradlá a obalíme najprv v karameli, potom v arašidoch. A máme hotovo. Tip: Namiesto arašidov môžeme použiť aj lieskové oriešky. 

 

Dostane ťa: Novoročné outfity - Inšpirujte sa!  

hrozno v karameli

Zdroj: Shutterstock®

Slané mandarínky v čokoláde

Budeme potrebovať:

  • 5 mandarínok
  • 250 g horkej čokolády
  • soľ 
  • tuk na pečenie

 

Postup:

 

Na dosku si rozložíme papier na pečenie a ošúpeme mandarínky. V hrnci si rozpustíme čokoládu a pridáme kúsok tuku (zjemní nám čokoládu a bude sa s ňou lepšie pracovať). Každý mesiačik mandarínky namočíme do polovice v čokoláde a posolíme. Mandarínky dáme do chladničky, až kým čokoláda nestvrdne – ideálne 2 dni, na dokonalé prepojenie chutí a vytvorenie chrumkavej čokoládovej krusty. 

mandarínky v čokoláde

Zdroj: Shutterstock®

Opečená bagetka s brusnicovou omáčkou

Budeme potrebovať:

  • 50 dkg slaniny
  • 2 ks cibule
  • 1 lyžičku soli
  • 3 lyžičky hnedého cukru
  • štipku korenia
  • 1 stebielko tymianu
  • ½ pohára brusnicovej šťavy
  • ½ sušených brusníc
  • bagetu
  • syr, druh podľa chuti

 

Postup:

 

Na troche oleja si do chrumkava opečieme slaninu a následne ju necháme odkvapkať. Medzitým si v tej istej panvici jemne opečieme cibuľku. Keď začne hnednúť, pridáme cukor, soľ, korenie a tymian. Za stáleho miešania pridáme brusnicovú šťavu a brusnice. Zmes by mala pomaly nadobúdať konzistenciu džemu a mala by stmavnúť, čo trvá asi 15 minút.

 

Ak máme hotovo, nakrájame si bagetu na kolieska, rozložíme ich na plech a prekryjeme syrom. Na syr dáme lyžičku našej voňavej zmesi a na pár minút zapečieme v rúre, kým sa nám nezačne zapekať syr. Dobrú chuť!   

 

Určite si pozri: Ako zvládnuť Silvester s pohárikmi, ale bez opice?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

17 komentárov

benynka

benynka

29.12.2017 09:09

no teda paráda...radšej mám takéto jednohubky ako kupované čipsy a krekry

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

29.12.2017 09:20

lístkové cesto mám doma, takže nie je čo riešiť, vyskúšam

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

29.12.2017 09:27

Šunkovo-syrové rolky určite budú!

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

29.12.2017 09:56

...nič z receptov som ešte neskúšala, oslovil ma údený losos s uhorkou a šunkovo-syrové rolky...ide sa experimentovať :)

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

29.12.2017 10:40

Opečená bagetka s brusnicovou omáčkou znie dobre :)

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

29.12.2017 12:28

šunkovo-syrové rolky alebo pečená bagetka s brusnicovou omáčkou mňam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

29.12.2017 12:45

tie mandarínky sa mi páčia...

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

29.12.2017 14:15

všechny vypadají chutně, je to o fantazii

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

29.12.2017 14:38

Podobné šunkovo-syrové chuťovky robím aj ja, ale tie parmezánové zemiaky ma veľmi zaujali, mňam už teraz sa na ne teším :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

29.12.2017 17:52

Vyskúšam nech je zmena..

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

29.12.2017 20:48

dobrý nápad, vypadá to skvele

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

29.12.2017 22:09

Niektoré vyzerajú zaujímavo, nechám sa inšpirovať :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.12.2017 22:38

Naozaj špeciálne, určite niečo vyskúšame, vďaka!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.12.2017 18:12

práve googlim recepty na zajtrajšiu silvestrovskú párty :-D

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

31.12.2017 08:44

Niektoré receptíky ma zaujali a stoja za to ich vyskúšať.

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

31.12.2017 13:47

Práve zvažujeme, čo všetko pripraviť na večer, tak uvidíme....

Vaše meno:

Jana Petrášová

Jana Petrášová

31.12.2020 16:34

skvelá inšpirácia, samé dobroty

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.