Vitamín E je prirodzene sa vyskytujúci antioxidant. Jeho prítomnosť v organizme je nevyhnutná. Vplýva totiž na činnosť pohlavných žliaz, tvorbu červených krviniek i stav pokožky či vlasov. Jeho nedostatok negatívne ovplyvňuje chod celého organizmu. Dobrou správou je, že táto látka je v rozličných potravinách dobre zastúpená. Nájsť ju môžete v zelenine, ovocí či orechoch. Dnes vám prezradíme, ktoré potraviny majú vysoký obsah tohto cenného antioxidantu.
Prečo potrebujeme vitamín E?
Vitamín E, známy aj ako tokoferol, je jeden z vitamínov, rozpustných v tukoch. V organizme sa správa ako antioxidant. Podieľa sa teda na ochrane buniek pred voľnými radikálmi. Rovnako vplýva na spomaľovanie procesu starnutia buniek i tkanív. Jeho prítomnosť v tele je nevyhnutná pri tvorbe červených krviniek a raste svalovej hmoty. Tokoferol taktiež podporuje plodnosť aj potenciu a je prevenciou pred samovoľnými potratmi. Dostatok vitamínu E v organizme má blahodarný vplyv na stav pokožky.
Podporuje rýchle hojenie kožných rán, zmierňuje škodlivé účinky žiarenia, potláča tvorbu vrások a celkovo vplýva na omladenie pokožky. Jeho nedostatok v tele je skôr zriedkavý, keďže je dobre zastúpený v mnohých potravinách. Vážny deficit vitamínu E sa však môže prejavovať napríklad narušenou činnosťou nervového systému aj svalov, neplodnosťou, anémiou či kožnými problémami. Dospelý jedinec by denne mal prijať v priemere 5 až 30 mg cenného antioxidantu.
Odporúčame: Skladovanie byliniek: Tieto pravidlá potrebuješ ovládať!
V ktorých potravinách sa nachádza?
1. Mandle
Výborným zdrojom vitamínu E sú rozličné oriešky. Do jedálnička zaraďte napríklad mandle. Odporúčaná denná dávka týchto orechov je približne 30 gramov, čo vám doplní cez 7 mg cenného antioxidantu. V tejto porcii do tela dopravíte aj horčík, fosfor, draslík a omega-6 mastné kyseliny. Mandle môžete striedať s arašidmi, lieskovcami, píniovými aj para orechmi.
2. Slnečnicové semená
Slnečnicové semená patria medzi najlepšie zdroje vitamínu E. V dvoch lyžiciach týchto semienok sa nachádzajú pokojne až 4 mg tokoferolu. Taktiež sú zdrojom fosforu, selénu či kyseliny pantoténovej. Majú antiseptické účinky, zrýchľujú metabolizmus a podporujú pravidelné vyprázdňovanie. Dokonca napomáhajú znižovať vysoký krvný tlak aj cholesterol.
3. Špenát
Do jedálnička zaraďte aj listovú zeleninu. Stogramová porcia špenátu môže obsahovať viac, ako 2 či 3 mg vitamínu E. Tieto zelené listy sú navyše zdrojom vitamínu A, kyseliny listovej a železa. Na tokoferol je bohatý i mangold. Na vašom tanieri by sa mal pravidelne nachádzať, ak vás trápi zadržiavanie vody v organizme, vysoký cholesterol či dlhodobý stres. Dôležitý antioxidant môžete hľadať i v ďalších druhoch zeleniny, napríklad v brokolici, tekvici, špargli či paprike.
4. Olivový olej
Bohaté na vitamín E sú aj rastlinné oleje. Jediná lyžica olivového oleja môže skrývať až 2 mg cennej látky. Okrem toho sa v ňom nachádza i vitamín K či omega-6 mastné kyseliny. Kvalitný olivový olej, lisovaný za studena, vplýva na normalizovanie hladiny cholesterolu aj stav ciev. Má antibakteriálne účinky, zlepšuje pravidelné vyprázdňovanie a výrazne prospieva i nervovému systému.
Pozri aj: Poznáš liečivé účinky žihľavy? Je najvyšší čas prísť jej na chuť
5. Avokádo
Avokádo je známe predovšetkým vysokým obsahom zdravých tukov. Telu však doplní aj vzácny vitamín E. Konkrétne v stogramovej porcii sa nachádzajú skoro 3 mg tejto látky. Hruškovec americký je taktiež zdrojom luteínu, draslíka či kyseliny listovej. Tento plod má výborné detoxikačné účinky a dokáže organizmus zbaviť škodlivín. Rovnako pozitívne ovplyvňuje kvalitu vlasov, nechtov i pokožky.
6. Kivi
Kivi obsahuje v priemere 1,5 mg vitamínu E na 100 gramov. V jedinom plode navyše do tela dopravíte i dennú dávku vitamínu C. Toto chutné ovocie podporuje imunitný systém, činnosť srdca i metabolizmus. Dôležitý antioxidant môžeme nájsť aj v mangu či bobuľovom ovocí.
7. Pstruh
Tokoferol je prítomný i v potravinách živočíšneho pôvodu. Jeho zdrojom sú napríklad morské živočíchy. Stogramová porcia pstruha do tela dopraví asi 4 mg vitamínu E. Spoľahnúť sa môžete aj na tuniaka, lososa či krevety. Ryby sú navyše bohaté na omega-3 mastné kyseliny či selén. Blahodarne vplývajú na kardiovaskulárny systém, pečeň, kosti aj pokožku. Do jedálnička je ich vhodné zaradiť dvakrát týždenne.
Odporúčaj: Chceš krajšie a zdravšie zuby? Takto dosiahneš hollywoodsky úsmev!