Strom lipa je symbolom Slovanov. Kedysi sa vysádzala pri kostoloch a kaplnkách. Najstaršia lipa na Slovensku je Lipa kráľa Mateja alebo Bojnická lipa a má viac ako 700 rokov. Rastie pred vchodom do Bojnického zámku.
Lipa je však i chutná a liečivá. Všetky jej časti sa dajú využiť v rôznych formách.
Čo vás napadne, keď sa povie slovo lipa? Pravdepodobne lipový čaj. Z lipových kvetov si však môžete pripraviť i lahodný sirup. A to len z troch ingrediencií. Prinášame vám najlepší recept na sirup z lipových kvetov.
Neprehliadni: Čerešne a višne v hlavnej úlohe: Aké dobroty z nich pripraviť?
Kedy zbierať lipové kvety?
Ich kvetinovú vôňu si zvyčajne všimnete ešte skôr, ako lipu vôbec uvidíte. Lipa kvitne od mája do júla a po celú tú dobu si môžete nazbierať jej kvety. Ak sa chystáte kvety sušiť, najlepší čas na ich zber je však od júna do júla, kedy sú plne rozkvitnuté. Zber však neodkladajte aj kvôli tomu, že kvety odkvitajú už po 10 až 14 dňoch.
Kvety lipy zbierajte do prúteného košíka. Oberajte celé súkvetia aj s listeňom. Najideálnejšie je, ak by ste si vyhliadli stromy ďalej od prašnej cesty a zbierali ich po daždi.
Aké účinky majú lipové kvety?
Vďaka svojím protizápalovým účinkom sa lipové kvety používajú pri horúčke, liečbe dýchacích ciest či nachladnutí. Silnejším odvarom z lipy je dobré kloktať pri bolestiach hrdla a ústnej dutiny.
Lipa je upokojujúca bylinka, ktorá môže pomôcť pri nervozite a pri depresiách. Takisto riedi krv a udržuje zdravé žily, pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Je aj mierne žlčopudná, tiež močopudná, zlepšuje funkciu obličiek a močového mechúra. Podporuje detoxikáciu organizmu a trávenie.
Kúpele z lipového kvetu pomáhajú pri reumatizme a bolestiach kĺbov. Zvonka sa nálev alebo odvar používa na pokožku a vlasy, ktoré posilňuje a vyživuje. Obklady z lipového nálevu zmierňujú opuchy pod očami, zápaly kože či praskliny na koži.
Z lipy sa zbierajú i listy, pretože nespôsobujú alergie a sú vhodné napríklad na inhalácie a aromaterapiu.
Pozri aj: Fantastická domáca jahodová zmrzlina, ktorej neodolajú ani dospelí!
Recept na sirup z lipového kvetu - čo budete potrebovať?
- 4 litre vody
- 5 kg kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky potravinárskej kyseliny citrónovej
- košík čerstvo natrhaných lipových kvetov
Postup
- Do hrnca dajte cukor, vodu a kyselinu citrónovú. Zohrejte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nie je potrebné, aby zmes vrela. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte sirup vychladnúť na izbovú teplotu.
- Kým sirup chladne, odstráňte z lipových kvetov všetok hmyz. Neumývajte ich, pretože stratia veľkú časť chuti a zdravý peľ. Odstrihnite kvety zo zelenožltej metliny pomocou nožníc.
- Vložte kvety do pohára alebo fľaše so širokým hrdlom a zalejte sirupom. Zmes premiešajte, aby sa kvety ponorili.
- Poháre alebo fľaše odložte na dva dni, aby kvety mali čas na vylúhovanie svojej chuti do sirupu. Počas tejto doby raz premiešajte.
- Potom, čo kvety necháte lúhovať 2 dni, znova premiešajte a prelejte sirup cez sitko s jemnými okami. Pevne zatlačte na kvety zadnou stranou lyžice, aby ste extrahovali všetok sirup zachytený v kvetoch.
- Sirup nalejte do fliaš, zavrite vrchnákom a skladujte na chladom mieste. Po otvorení fľaše sirup uchovávajte v chladničke.
Zaujme Ťa: Osviežujúca rozmarínovo-ligurčeková limonáda: recept, príprava a účinky na zdravie!
Ako používať sirup z lipového kvetu?
Sirup jednoducho pridajte do minerálnej, perlivej alebo vody z vodovodu. Sirup je veľmi chutný a sladký, takže ho môžete pridať v pomere 1 diel sirupu na 10 alebo 12 dielov vody.
Môžete ho pridať do vínneho streku spolu s kockami ľadu a plátkom citróna. Výborný je aj do koktejlov.
Sirupom polejte wafle, palacinky, lievance alebo ho pridajte do polevy a krémových náplní do koláčov. Použite ho na osladenie šálky čaju, smoothie alebo do bieleho jogurtu. Pokvapkajte ním zmrzlinu alebo panna cottu. Využitie sirupu z lipového kvetu je nekonečné.
Vedeli ste?
- Lipovému drevu sa v minulosti pripisovala magická moc v boji proti démonom a upírom.
- Lipové drevo sa v latinčine označuje ako „lignum sanctum", čo v preklade znamená „sväté drevo. Sú z neho vyrezané mnohé slávne oltáre (Gotický hlavný oltár Chrámu svätého Jakuba v Levoči, Barokový oltár Všetkých svätých v Tvrdošíne).
- Verilo sa, že do domu, pri ktorom rastie lipa sa vyhnú blesky.
- Vnútorná mäkká časť lipovej kúry sa dá jesť čerstvá ako zelenina alebo sušená a pomletá na prášok (zmiešaná s múkou).